Steenmarter onder je motorkap: dit doet hij en zo voorkom je het - Omroep Brabant

Steenmarter onder je motorkap: dit doet hij en zo voorkom je het

26 juli om 16:40 • Aangepast 27 juli om 09:47
Steenmarter onder de motorkap: dit doet-ie en zo voorkom je het
Steenmarter onder de motorkap: dit doet-ie en zo voorkom je het
Steenmarters zijn een groeiend probleem in de regio Oss. Voor menig autobezitter geen goed nieuws, want de beestjes kruipen maar al te graag onder de motorkap. Daar verstoppen zij brood en eieren en ze knabbelen aan kabels.
Profielfoto van Dtv Nieuws
Geschreven door
Dtv Nieuws

Drie weken geleden trof Rimco Arts uit Oss een stuk brood aan onder de motorkap van zijn auto én waren enkele kabels kapot. “Dan doe je de motorkap open en dan denk je wel: rotbeestje", zegt hij tegen Dtv Nieuws.

Autogaragehouder Ferry van Zandvoort legt uit waarom de beestjes aan de kabels knabbelen. “Nu blijkt dat de bekabeling van auto's sterk naar visolie ruikt. Dat beestje is hartstikke dol op vis. Zodoende gaat hij aan die kabels lopen knagen.”

“Bij nieuwere auto’s komt het al minder voor, omdat er weinig plek is onder de motorkap.”

Toch hoeven auto-eigenaren zich geen zorgen te maken volgens steenmarterexpert Carlo Wijnen uit Zeeland. “Heel Nederland heeft steenmarters en veel gebieden hebben er geen last van. In verhouding is het maar een klein percentage dat echt onder de motorkap kruipt”, legt Wijnen uit. “Bij nieuwere auto’s komt het al minder voor, omdat er weinig plek is onder de motorkap.”

Mensen die toch iets tegen het beestje willen doen, kunnen een zogeheten steenmarterverjager aanschaffen. Er bestaan twee soorten kastjes die onder de motorkap worden geplaatst. Bij het ene kastje worden de beestjes verjaagd via een ultrasoon geluid en de ander geeft stroomschokjes. “Ik zou kiezen voor een kastje met geluid van een hoge frequentie, want dan blijft het beestje verder bij je auto vandaan”, zegt garagehouder van Zandvoort.

“Kijk gewoon wat vaker onder je motorkap of geef er een klap op voordat je gaat rijden."

Steenmarterexpert Wijnen denkt daar anders over: “Steenmarters zijn heel speels en wennen snel aan veranderingen, zo ook aan het ultrasoon geluid. Bovendien is dat geluid ook vervelend voor andere dieren die het horen. Ik zou daarom kiezen voor een kastje met stroomschokjes, want daar wennen ze niet zo snel aan.”

Rimco Arts heeft inmiddels een van de kastjes in zijn auto laten plaatsen, maar heeft hij nog twee tips. “Kijk gewoon wat vaker onder je motorkap of geef er een klap op voordat je gaat rijden, zodat het beetje eronderuit komt”, zegt hij lachend.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...