Liveblog

Coronanieuws: nieuw middel voor wie geen antistoffen tegen corona aanmaakt

27 juli 2021 om 07:53 • Aangepast 29 juli 2021 om 09:11
nl
Ook deze dinsdag houden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • De afgelopen 24 uur kregen ruim 4000 mensen in Nederland een positieve coronatestuitslag
  • 603 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • in een week tijd kwamen er in Brabant 6213 nieuwe coronagevallen bij.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend 80 coronapatiënten opgenomen, acht meer dan maandag
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.50

Dit liveblog is afgesloten

22.15

Strenger mondkapjesadvies voor volledig gevaccineerde Amerikanen

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC scherpt het mondkapjesadvies voor volledig gevaccineerden aan. Die vindt dat zij weer mondkapjes moeten dragen in publieke binnenruimtes in gebieden met veel coronabesmettingen.

De wijziging wordt doorgevoerd vanwege de Delta-variant van het coronavirus. Sinds begin deze maand testen steeds meer Amerikanen positief. De extra besmettelijke mutatie is goed voor zo'n 83 procent van alle nieuwe besmettingen in de Verenigde Staten.

Onderzoeken uit verschillende staten en andere landen suggereren dat besmette gevaccineerden het coronavirus in zeldzame gevallen kunnen overdragen aan anderen, aldus de CDC. Door ook deze groep weer mondkapjes te laten dragen, kunnen volgens de organisatie nieuwe uitbraken worden voorkomen.

19.30

Nieuw middel voor wie geen antistoffen tegen corona aanmaakt

In het Erasmus MC in Rotterdam zijn, met speciale antilichamen, de eerste coronapatiënten behandeld die zelf onvoldoende antistoffen aanmaken, bijvoorbeeld doordat zij afweeronderdrukkende medicatie gebruiken. Dat meldt het centrum op de eigen site. Het spreekt zelf van een doorbraak.

Casirivimab en imdevimab zijn antistoffen die maken dat het coronavirus minder goed het menselijke cel kan binnendringen. "Je koopt er als het ware de tijd mee om patiënten zelf hun antistoffen te laten aanmaken. Bij patiënten die nooit antistoffen zullen maken, helpt het de andere afweersystemen in het lichaam bij hun strijd tegen het virus", zegt internist-infectioloog Bart Rijnders van het Erasmus MC, die de behandeling toepaste. Sommige mensen maken ook na volledige vaccinatie geen antistoffen aan.

"Bij elke nieuwe COVID-19-patiënt wordt nu onmiddellijk bij opname gekeken of er al antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Is dat niet het geval dan hebben we een nieuwe behandeling in ons arsenaal."

De antistoffen zijn in het laboratorium gemaakt, maar ontdekt in het bloedplasma van een patiënt die corona had gehad. De nieuwe therapie is nog niet volledig geregistreerd, maar wel voor gebruik goedgekeurd door de European Medicines Agency (EMA).

18.30

Kort geding ID&T tegen overheid dient vrijdag

Het kort geding van festivalorganisatie ID&T en ruim veertig aangesloten evenementenorganisatoren tegen de overheid over evenementen zonder overnachting dient vrijdag. Dat heeft de rechtbank Den Haag dinsdag gemeld. Het kort geding stond aanvankelijk voor 16 juli op de agenda.

De evenementenorganisatoren willen voor 1 augustus duidelijkheid van de overheid over het doorgaan van evenementen zonder overnachting. Maandag werd bekend dat deze evenementen nog tot 13 augustus moeten wachten om te horen of, en onder welke omstandigheden ze nog door kunnen gaan. Alle meerdaagse festivals met overnachting zijn in ieder geval tot 1 september afgelast.

Anderhalve week geleden gaf ID&T aan het kort geding aan te houden, omdat de evenementensector om tafel ging met het kabinet. In dat gesprek kwamen ID&T en de branche samen met de overheid overeen dat het veilig door laten gaan van festivals met overnachting logistiek onuitvoerbaar is. Maar voor de evenementen zonder overnachting zien de festivalorganisatoren geen andere optie dan het kort geding door te zetten om een sneller besluit af te dwingen omdat de risicos voor de ondernemers en de betrokkenen te groot zijn geworden.

De organisaties die zich bij ID&T aansloten zijn onder meer die van Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross en Het Amsterdams Verbond.

18.15

Foto's maken verboden op vaccinatielocaties vanwege intimidatie

Mensen die een vaccinatielocatie in het noorden en oosten van Gelderland bezoeken, mogen helemaal nergens in de zalen meer foto's en filmpjes maken. Daarom worden ook de speciale selfiehoeken weggehaald. Dat moet intimidatie van vaccineerders tegengaan. "Bij het maken van een foto is het niet altijd duidelijk of er sprake is van een selfie of dat er medewerkers op de foto gezet worden", verklaart de GGD Noord- en Oost-Gelderland.

Volgens de gezondheidsdiensten worden medewerkers niet alleen geïntimideerd en bedreigd bij de vaccinatielocaties en aan de telefoon. "In een enkel geval is het zelfs voorgekomen dat medewerkers dreigbrieven ?hebben ontvangen op hun woonadres. Dit heeft grote impact." De regionale dienst wil niet zeggen of het daadwerkelijk is voorgekomen dat medewerkers van vaccinatielocaties werden gefilmd of gefotografeerd door bezoekers.

Het foto- en filmverbod geldt niet alleen voor bezoekers, maar ook voor journalisten en eigen medewerkers. Het is niet bekend of andere regio's hetzelfde besluit nemen.

17.45

Vaccinatieopkomst in zuiden en oosten het hoogst

Volgens het RIVM valt op dat de opkomst voor een coronavaccinatie in het oosten en zuiden van het land gemiddeld hoger ligt dan in andere delen van het land. In gemeenten binnen de Biblebelt en in de grote steden is juist een lager dan gemiddelde opkomst voor een eerste prik te zien.

Wachten op privacy instellingen...
17.10

Beveiligers roepen op tot snel besluit over eendaagse evenementen

Evenementenbeveiligers roepen het kabinet op om "met de grootste spoed" een besluit te nemen over het al dan niet doorgaan van eendaagse evenementen in de tweede helft van augustus. Ard van der Steur, voorzitter van brancheorganisatie de Nederlandse Veiligheidsbranche, vraagt coronaminister Hugo de Jonge om daarmee niet te wachten tot 13 augustus, zoals volgens hem nu de bedoeling lijkt.

In een brief aan De Jonge zegt Van der Steur, zelf voormalig minister van Veiligheid en Justitie, blij te zijn met de duidelijkheid over meerdaagse evenementen. Die zijn in elk geval tot 1 september verboden. Voor de organisatie van eendaagse evenementen, waarvoor vanaf 13 augustus nog geen verbod geldt, zou echter ook duidelijkheid nodig zijn.

"Om de benodigde aantallen beveiligers te kunnen leveren zijn wervingscampagnes nodig, moeten beveiligers getraind en gebrieft worden, moeten beveiligers een screening door de politie ondergaan en moet er toestemming zijn van de politie voor hun inzet op het betreffende evenement", somt Van der Steur op.

16.00

Weer ongeveer 4000 nieuwe coronagevallen

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn iets meer dan 4000 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is een fractie hoger dan het aantal op maandag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg 4042 meldingen van positieve tests. Vorige week dinsdag waren er bijna 6800 nieuwe gevallen en de dinsdag ervoor ruim 7800.

Amsterdam telde de meeste positieve tests. In de hoofdstad kregen 292 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is het laagste aantal voor de stad in drie weken tijd. Rotterdam telde 214 nieuwe gevallen, Den Haag 127, Utrecht 90 en Tilburg 75. In twintig gemeenten was er geen enkele positieve test. Dat is het hoogste aantal sinds 9 juli.

Het aantal sterfgevallen steeg met drie. Het gaat om inwoners van Den Helder, Losser en Leusden. Dat wil niet zeggen dat deze mensen de afgelopen dag zijn overleden aan het virus. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het een tijdje duren voor dit is geregistreerd.

Sinds het begin van de uitbraak, bijna 1,5 jaar geleden, zijn 1,85 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 17.800 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

15.34

Coronaweekcijfers

In een week tijd zijn er in Brabant in totaal 6213 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat is een stuk minder dan een week eerder, toen raakten ruim tienduizend mensen besmet. Het betreft een daling van 39 procent.

15.20

603 nieuwe besmettingen in Brabant


In Brabant zijn afgelopen etmaal 603 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er 16 minder dan gisteren. Toen waren er 619 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
15.05

Afgelopen week bijna helft minder besmettingen, fors meer opnames


Het coronavirus verliest na een sterke opleving van enkele weken nu weer snel terrein. In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 37.343 positieve testresultaten, bijna de helft minder dan een week eerder (-46 procent). De dalende lijn is ook duidelijk terug te zien in het reproductiegetal, dat is gezakt naar 0,80. Onder de 1 gaat het de goede kant op; dan neemt het aantal nieuwe besmettingen af.

Het weekrapport bevestigt nog eens dat het aantal ziekenhuisopnames afgelopen week wel fors is gestegen. Die toename is nog het gevolg van de explosieve groei van het aantal besmettingen aan het begin van de maand. Volgens voorlopige cijfers werden afgelopen week 538 patiënten met COVID-19 opgenomen, van wie 115 op intensivecareafdelingen. Dat zijn ruim tweeënhalf keer zoveel opnames als een week eerder werden gerapporteerd.

14.20

Meer dan 600 corona patiënten in ziekenhuizen


Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gestegen tot 616, het hoogste aantal sinds half juni. In één dag kwamen er 39 patiënten bij, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 457 patiënten met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 20 meer dan maandag. Op de ic's liggen nu in totaal 159 ernstig zieke coronapatiënten, 19 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen zijn in de afgelopen 24 uur 100 nieuwe coronapatiënten binnengekomen. Op de ic's werden 17 mensen binnengebracht.

12.45

Neuropsycholoog Erik Matser: besmette atleten verliezen wat waardevol is


Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF is bijzonder verontrust over de omstandigheden waarmee de atleten in quarantaine in Tokio te maken hebben. Neuropsycholoog dr. Erik Matser deelt de zorgen in hoge mate. "Ze komen vanuit een topsportklimaat in een gevangenis terecht. Daardoor ervaren ze een enorme stress-situatie."

Matser verwijst naar de Amerikaans/Israëlische psycholoog Daniel Kahneman, die in 2002 de Nobelprijs voor economie (en raakvlakken met de psychologie) won. "Met zijn theorie loss aversion (angst voor verlies) beschreef hij precies wat er nu gebeurt", aldus de Helmondse wetenschapper, die onder meer internationale bekendheid verwierf door onderzoek naar hersenletsel in de sport.

12.10

RIVM: Delta-variant geen specifiek probleem voor zelftesten


De kans om met een zelftest een coronabesmetting op te merken is bij de Delta-variant net zo groot als bij eerdere varianten van het virus, denkt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het verschil tussen virusvarianten zit vooral in het zogeheten S-eiwit van het virus. "Veruit de meeste antigeensneltesten zijn gebaseerd op het N-eiwit, dat minder varieert", legt een woordvoerder van het instituut uit.

Goedgekeurde antigeentesten, waar ook de zelftesten bij horen, 'pakken de Delta-variant gewoon op, omdat het N-eiwit vergelijkbaar is met dat van andere varianten', zegt de woordvoerder.

11.50

Nieuw reisbeleid zorgt voor stroom aan boekingen bij Sunweb


De aanpassing van het Nederlandse waarschuwingssysteem voor vakantielanden heeft bij touroperator Sunweb voor een hausse aan nieuwe boekingen gezorgd. Het bedrijf meldt de beste dag in ongeveer een maand te hebben gehad. Met name Spanje was populair bij consumenten die zowel vakanties naar het vasteland als de Balearen en de Canarische Eilanden boekten.

11.40

Brabantse ziekenhuiscijfers


In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend 80 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er acht meer dan maandag. Dat maakte het ROAZ uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn tien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat zeven coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Een werden geen patiënten overgeplaatst. Het voorbije etmaal overleden geen coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.

11.30

Von der Leyen: EU bereikt doel met inenting 70 procent volwassenen


Van de ongeveer 366 miljoen volwassen inwoners van de Europese Unie is 70 procent nu ingeënt. "De EU heeft woord gehouden", zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in Brussel, verwijzend naar het doel dat het dagelijks EU-bestuur zich had gesteld om 70 procent van de Europese bevolking tegen COVID-19 beschermd te krijgen in juli.

10.05

Bedrijf achter Strepsils heeft last van mild verkoudheidsseizoen


Verzorgingsmiddelenconcern Reckitt Benckiser (RB) heeft last van een mild verkoudheidsseizoen. Doordat minder mensen verkoudheids- of griepklachten kregen door de coronamaatregelen, groeide het Britse concern achter de keelpijntabletten van het merk Strepsils trager dan in voorgaande periodes.

10.00

NOC*NSF eist duidelijkheid over terugreis besmette sporters


Sportkoepel NOC*NSF wil zo snel mogelijk duidelijk hebben wanneer de sporters die positief hebben getest op het coronavirus Tokio mogen verlaten. Vier sporters en twee begeleiders van de roeiploeg zitten in een quarantainehotel in Tokio. In principe is dat voor tien dagen, maar volgens technisch directeur Maurits Hendriks bestaat daar onduidelijkheid over.

09.45

Hendriks: bron coronabesmettingen TeamNL lastig te achterhale

n
Het is voor sportkoepel NOC*NSF heel lastig te achterhalen waar de coronabesmettingen binnen de Nederlandse ploeg op de Olympische Spelen vandaan komen. Vijf van de zes leden van TeamNL die momenteel in een quarantainehotel in Tokio zitten omdat ze positief hebben getest op het coronavirus, zaten aan boord van hetzelfde KLM-toestel. "Maar de garantie dat daar de besmettingen vandaan komen, die is er absoluut niet", zei technisch directeur Maurits Hendriks op een ingelaste persconferentie in Tokio, samen met chef de mission Pieter van den Hoogenband.

08.40

Recordaantal gesprekken bij Luisterlijn in coronajaar 2020


De Luisterlijn heeft in het coronajaar 2020 een recordaantal gesprekken gevoerd, zo blijkt uit de jaarcijfers. Via telefoon en chat voerden vrijwilligers ruim 357.000 gesprekken, ongeveer 12 procent meer dan in 2019, en ruim 1400 berichtenuitwisselingen via de mail. Tijdens de eerste periode van de pandemie nam het aantal oproepen met 20 procent toe, toen de lockdown voor gevoelens van bezorgdheid, eenzaamheid en somberheid zorgde.

Gemiddeld kwamen er 883 gesprekken per dag binnen bij de Luisterlijn, die iedereen die ergens mee zit en er in de eigen omgeving niet over wil, durft of kan praten, dag en nacht kan bellen.

08.40

NOC*NSF schakelt ambassadeur in voor situatie in quarantainehotel

Sportkoepel NOC*NSF heeft de hulp ingeschakeld van de Nederlands ambassadeur in Japan om iets te doen aan de situatie in het quarantainehotel in Tokio. Daar zitten vier sporters en twee begeleiders van TeamNL, omdat ze tijdens de Olympische Spelen positief hebben getest op het coronavirus. "Die situatie vinden wij zeer zorgelijk en onacceptabel", zei technisch directeur Maurits Hendriks. "Het is niet wat je verwacht van de Japanse organisatie als het gaat om isoleren. Die mensen zijn hun olympische droom al kwijt en worden vervolgens nog een keer in slechte omstandigheden gezet."

07.30

Uitzendbureau Randstad boekt hogere omzet dan voor coronacrisis

Randstad heeft het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus een hogere omzet geboekt in vergelijking met de periode voor de crisis. De winst van het uitzendconcern nam ook toe.

Randstad boekte in de afgelopen periode een omzet van ruim 6 miljard euro. Dat is 3 procent meer dan in dezelfde periode van 2019. De meeste analisten niet op gerekend dat het uitzendconcern dit kwartaal al meer omzet zou boeken dan voor de coronacrisis. Het resulteerde onder de streep in een nettowinst van 176 miljoen euro, tegen een verlies van 57 miljoen euro een jaar eerder.

03.45

Aantal nieuwe coronagevallen daalt flink, meer ziekenhuisopnames


Zo snel als het coronavirus de voorgaande weken om zich heen greep, zo snel daalt het aantal gevallen nu. Maar de druk op de zorg neemt wel toe. Meer mensen belandden vanwege corona op een verpleegafdeling of intensive care. En ook het aantal sterfgevallen door corona is verder gestegen.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschijnlijk tussen de 35.000 en 38.000 meldingen van positieve tests. In de week ervoor waren het er 69.731 en nog een week eerder bijna 52.000. Het zou betekenen dat het aantal nieuwe gevallen in de afgelopen week met 45 tot 50 procent is gedaald.

03.30

Loketten voor aanvraag zorgbonus gaan dicht


De loketten voor de aanvraag van de zorgbonus sluiten dinsdag om 18.00 uur. Zorgaanbieders en pgb-budgethouders konden sinds half juni een aanvraag indienen voor medewerkers die in de strijd tegen het coronavirus onder uitzonderlijke omstandigheden hun werk hebben moeten doen. Het kabinet heeft daar dit jaar in totaal 720 miljoen euro voor beschikbaar gesteld.

Belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor de bonus is volgens het kabinet dat de zorgprofessional in de periode 1 oktober 2020 tot 15 juni 2021 een uitzonderlijke prestatie heeft verricht vanwege COVID-19, door onder uitzonderlijke omstandigheden zorg te bieden.

00.30

Nederland weer hoogrisicogebied voor Duitsland


Duitsland beschouwt Nederland en Spanje vanaf dinsdag als hoogrisicogebied. Dat betekent dat strengere regels gaan gelden om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Reizigers moeten na een verblijf in een hoogrisicogebied na aankomst in Duitsland in quarantaine, tenzij ze volledig zijn gevaccineerd of zijn hersteld van het coronavirus. Die quarantaine duurt in principe tien dagen, maar kan vroegtijdig worden beëindigd als mensen na vijf dagen negatief testen.

Mensen moeten voordat ze de grens overgaan beschikken over bewijs dat ze zijn gevaccineerd, onlangs getest of zijn genezen van COVID-19. Ze moeten dergelijke gegevens ook via een formulier op internet doorgeven aan de Duitse autoriteiten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!