Liveblog

Coronanieuws: 734 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

29 juli 2021 om 07:04 • Aangepast 30 juli 2021 om 10:46
nl
Ook deze donderdag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Er liggen 84 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • 734 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, landelijk 4506 nieuwe besmettingen.
  • Nederland blijft donkerrode vlek op Europese coronakaart.
  • Meer coronapatiënten in ziekenhuis, minder opnames.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is afgesloten. Vrijdag wordt een nieuw liveblog gestart.

22.00

Biden wil coronavaccinatie belonen met 100 dollar


Alle pas gevaccineerde Amerikanen zouden 100 dollar (ongeveer 85 euro) moeten krijgen. De Amerikaanse president Biden roept de autoriteiten in het land op dat bedrag te verstrekken aan iedereen die zich laat prikken tegen het coronavirus.

Volgens het ministerie van Financiën gaat het om een "extra stimulans" om ervoor te zorgen dat het aantal ingeënte mensen stijgt. Het geld kan vloeien uit een speciale pot van 350 miljard dollar voor coronahulp aan onder meer de Amerikaanse staten en gemeenten.

21.05

Verkopen cosmeticaconcern L'Oréal hoger dan voor corona


De verkopen van het Franse cosmeticaconcern L'Oréal zijn in de eerste helft van dit jaar gestegen tot een niveau dat hoger ligt dan in 2019, dus voor de uitbraak van het coronavirus. Het bedrijf profiteerde van de heropening van bijvoorbeeld schoonheidssalons en parfumwinkels en het versoepelen van de coronamaatregelen waardoor er weer meer sociale contacten zijn. Daardoor ging vooral in het tweede kwartaal de verkoop hard omhoog.

In de eerste zes maanden van dit jaar steeg de omzet met ruim 16 procent tot 15,2 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder.

20.00

Kabinet kijkt naar herinvoering oude ventilatie-eisen horeca


Het kabinet kijkt hoe het de oude, strengere ventilatienormen voor de horeca weer kan invoeren. Met de aanpassing van de Drank- en horecawet is sinds 1 juli de ventilatienorm voor de horeca vijf keer lager geworden dan deze was.

Deskundigen spraken donderdag in NRC hun verbazing uit over het besluit om de ventilatie-eis te versoepelen. Voorheen behelsde die eis dat de lucht in horecazaken eens per tien minuten moet worden ververst. Door de aanpassing van de Drank- en horecawet gelden sinds 1 juli de eisen uit het Bouwbesluit: daarin staat dat de lucht maar eens per uur hoeft te worden ververst.

19.05

93 procent bloeddonoren heeft antistoffen tegen corona


Van de Nederlandse bloeddonors heeft nu 93 procent antistoffen tegen het coronavirus in het bloed, meldt bloedbank Sanquin. Het overgrote deel van die antistoffen werd door vaccinatie verkregen.

Antistoffen zitten ook in het bloed als iemand een coronabesmetting heeft doorgemaakt. Sanquin kan met testen vaststellen of de antistoffen tegen het virus voortkomen uit vaccinatie of uit besmetting.

De vaccinatiestrategie is duidelijk terug te zien in de stijging van de antistoffen bij steeds jongere donors. Van half april tot half juli steeg het aantal donors met antistoffen elke week, met gemiddeld 5 procent per week. Vanaf half juni ziet de bloedbank ook de donors onder de 30 jaar met antistoffen snel stijgen.

17.50

Total Loss Festival gaat naar september 2022


Festivalorganisator Matrixx heeft besloten om Total Loss Festival te verplaatsen van begin september 2021 naar 3 en 4 september 2022. De organisatie doe dit vanwege de onzekerheid over de vergunningseisen voor festivals na 1 september, personeelstekorten binnen de evenementenbranche en de uitsluiting van nieuwe festivals in het garantiefonds. Het is zowel organisatorisch als financieel een te groot risico, aldus Matrixx.

Met 70.000 bezoekers over twee dagen is Total Loss op Aquabest met gastheer Snollebollekes het grootste feestmuziekfestival van Nederland met ruim tweehonderd artiesten. Alle tickets blijven geldig voor volgend jaar.

17.10

Gezondheidsraad positief over coronavaccin Moderna voor jongeren


Ook het coronavaccin van Moderna kan worden gebruikt om jongeren vanaf 12 jaar te vaccineren, oordeelt de Gezondheidsraad. Tot nog toe kunnen jongeren in Nederland alleen het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen. Dat van Moderna kan daar als optie aan worden toegevoegd, als het kabinet het advies overneemt.

Het vaccin van Moderna is net als dat van Pfizer gebaseerd op zogeheten mRNA-techniek. Er zit een stukje genetische code in dat lichaamscellen ertoe aanzet om zelf eiwitten te gaan aanmaken die vergelijkbaar zijn met een eiwit van het coronavirus. Als iemand dan later met het virus zelf in aanraking komt, herkent het afweersysteem een stukje daarvan en dat is genoeg om het te activeren.

14.45

In Nederland bijna 20,5 miljoen prikken gezet


In de strijd tegen het coronavirus zijn in Nederland tot nu toe naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid bijna 20,5 miljoen vaccinaties uitgedeeld. Naar verwachting worden er deze week 875.576 prikken gezet.

15.40

Gemiddeld aantal coronagevallen verder gedaald


Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt donderdag 4506 nieuwe coronabesmettingen, ruim duizend meer dan woensdag. Het hogere aantal is echter (voor een deel) het gevolg van een ict-storing afgelopen woensdag. Die dag had het RIVM daardoor nog niet alle meldingen ontvangen van de GGD'en.

Het is niet bekend of alle van de niet gemelde besmettingen van woensdag bij de cijfers zijn opgeteld. Vergeleken met vorige week donderdag is het aantal nieuwe positieve tests flink gedaald. Toen ging het nog om 6245 gevallen.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 32.100 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 4586 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde daalt nu al elf dagen op rij.

15.25

734 nieuwe besmettingen In Brabant


In Brabant zijn sinds woensdag 734 nieuwe besmettingen geteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Gisteren waren er dat nog 523.

Wachten op privacy instellingen...
15.15

Airborne Wandeltocht komt met alternatieve editie wegens corona

De Airborne Wandeltocht komt met een alternatief voor de 74e editie van het wandelevenement. De grootste eendaagse wandeltocht ter wereld kan vanwege de coronacrisis voor de tweede keer niet in de gebruikelijke vorm doorgaan. Vorig jaar werd het hele evenement doorgestreept. Daar kwamen zoveel teleurgestelde reacties op, dat het bestuur nu een alternatief heeft bedacht.

De Airborne Wandeltocht, die herinnert aan de Slag om Arnhem in september 1944, is altijd op de eerste zaterdag van september en trekt ruim 30.000 lopers. Deelnemers aan het alternatief mogen zelf kiezen wanneer ze gaan lopen, als dat maar tussen 2 augustus en 27 september is.

14.49

'Corona en thuiswerken zorgen voor meer onbetaalde overuren'

Het aantal onbetaald gewerkte overuren lijkt door de coronacrisis te zijn toegenomen. In Nederland werkte eind vorig jaar ruim een kwart van de mensen zes tot tien uur per week langer door zonder daarvoor betaald te krijgen. Voor de crisis was dat nog een vijfde. Volgens loonstrookverwerker ADP, dat het internationale onderzoek uitvoerde, kan dat deels komen door de economische onzekerheid die de pandemie met zich meebracht.

Bijna twee op de drie Nederlanders maakten eind vorig jaar wekelijks onbetaalde overuren. Wereldwijd ligt dat hoger. Daar werkt 80 procent van de werknemers wekelijks over. Het gemiddelde is daarbij negen uur per week, twee uur meer dan voor de coronacrisis.

14.30

Meer coronapatiënten in ziekenhuis, iets minder nieuwe opnames

De coronadrukte in de ziekenhuizen is opnieuw iets toegenomen, maar het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten was het afgelopen etmaal iets lager dan in de dagen daarvoor. In totaal behandelen Nederlandse ziekenhuizen nu 648 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 19 meer dan woensdag.

Het aantal nieuwe opnames op verpleegafdelingen piekte dinsdag nog op 100, het hoogste aantal sinds eind mei. Woensdag meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) 95 nieuwe opnames, donderdag waren er op verpleegafdelingen 81 covidpatiënten bij gekomen. Intensive cares zagen het afgelopen etmaal 24 nieuwe patiënten binnenkomen, net zoveel als een dag eerder.

14.00

Nederland blijft zoals verwacht rood op Europese coronakaart

Nederland kleurt wederom rood op de nieuwe kaart van coronagevallen in Europa. Dat viel ook te verwachten, aangezien veel mensen de afgelopen twee weken positief zijn getest. Landen kunnen dat mogelijk zien als een reden om reisbeperkingen voor Nederlandse toeristen in stand te houden. Limburg is als enige provincie van kleur veranderd, van rood naar donkerrood.

Sinds anderhalve week is het aantal gevallen van Covid-19 in Nederland aan het dalen. Desondanks is geen enkele provincie oranje of groen geworden op de coronakaart. Het ECDC baseert deze kleurcodes namelijk op gegevens van de afgelopen twee weken. Daarom heeft het instituut de recente piek in het aantal positieve tests nog meegenomen in zijn berekeningen. Volgende week telt deze golf niet meer mee en veranderen delen van Nederland mogelijk weer van kleur.

13.54

Wereldwijd 4 miljard doses coronavaccins toegediend

Wereldwijd zijn de afgelopen acht maanden 4 miljard doses van coronavaccins toegediend. China (1,6 miljard doses), India (451 miljoen) en de Verenigde Staten (343 miljoen) voeren de lijst aan van landen die de meeste prikken hebben gezet, becijferde persbureau AFP.

Het vaccineren verloopt wel iets trager dan voorheen. Het duurde dertig dagen om van 3 naar 4 miljard inentingen te gaan, iets langer dan de 26 dagen die nodig waren voor de vorige miljard prikken. De eerste miljard prikken waren volgens AFP na 140 dagen gezet en er gingen vervolgens nog eens 40 dagen overheen voordat de 2 miljard was bereikt.

13.34

Studie: één prik voorkomt vaak ernstige ziekte door Delta-variant

De coronavaccins van Pfizer/BionTech, Moderna en AstraZeneca beschermen de meeste mensen al na één prik tegen ernstige ziekte door het coronavirus.

Canadees onderzoek duidt erop dat dit ook geldt voor de Delta-variant. Het vaccin van Moderna kwam volgens een voorpublicatie van de studie als beste naar voren. Waar het gaat om het voorkomen van ziekenhuisopname of overlijden door de Delta-variant, die in Nederland het meest voorkomt, is één dosis van dit vaccin volgens de berekeningen van de wetenschappers gemiddeld 96 procent effectief.

12.25

Kabinet kijkt komende weken naar verbetering toegangstesten

Het kabinet gaat de komende weken "breed" kijken "hoe het systeem van toegangstesten kan worden verbeterd". Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten na berichtgeving van de Volkskrant over een gat in het systeem van de CoronaCheck-app. Door dat gat houden gevaccineerden een groen vinkje, ook als ze later positief getest zijn op corona.

Het ministerie is op de hoogte van het probleem. "Aan een vaccinatiebewijs is momenteel geen geldigheidsduur gekoppeld in de app", aldus een woordvoerder. "Vaccinatie beperkt zowel het risico op een besmetting als overdracht van het virus, maar sluit dat niet helemaal uit."

11.34

Gevaccineerde die positief test houdt zijn groene vinkje

Wie eenmaal zijn vaccinatiebewijs heeft opgevraagd in de CoronaCheck-app, houdt het groene vinkje, ook als hij positief is getest. Met die QR-code kan hij vervolgens op vakantie of een evenement bezoeken, terwijl hij besmet is met corona, schrijft de Volkskrant. Het ministerie van Volksgezondheid is op de hoogte van deze tekortkoming in het systeem en beraadt zich op maatregelen.

De kans dat gevaccineerden besmet raken met het coronavirus is een stuk kleiner na de beschermende prikken, maar het is nog steeds mogelijk. Ze kunnen positief testen op corona en het virus doorgeven. Maar als ze dan besmet blijken te zijn, blijft de controleur van hun gedownloade QR-code in de CoronaCheck-app een groen vinkje zien. De positieve test heeft dan geen invloed op hun vaccinatiebewijs.

11.15

84 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen waren woensdagochtend 84 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er vijf meer dan dinsdag. Dat maakte het ROAZ bekend. De afgelopen 24 uur zijn veertien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat er zeven coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden.

11.00

Opnames patiënten zet nog geen extra druk op normale zorg

Dat er meer coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen worden opgenomen, lijkt nog geen effect te hebben op de doorgang van de zogeheten kritieke planbare zorg. Dat is zorg die binnen zes weken moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen. "De capaciteit hiervoor in de ziekenhuizen blijft stabiel", meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Net als twee weken geleden geeft 92 procent van de ziekenhuizen aan deze zorg volledig volgens planning te kunnen leveren. De resterende 8 procent van de ziekenhuizen zegt de kritieke planbare zorg slechts deels volgens planning te kunnen leveren. Het gaat om vier ziekenhuizen.

10.41

AstraZeneca verkoopt meer coronavaccins in tweede kwartaal

Farmaceut AstraZeneca heeft in het tweede kwartaal van dit jaar ruim drie keer zo veel verdiend aan zijn coronavaccin als in de eerste drie maanden van het jaar. Het Brits-Zweedse bedrijf nam de verkopen van die inenting niet mee in zijn verwachtingen voor het hele jaar omdat het uit principe geen winst maakt op de productie en verkoop zolang de pandemie duurt.

Die verwachtingen voor het hele jaar stelde AstraZeneca naar boven bij door de overname van het bedrijf Alexion. Dat specialiseert zich in geneesmiddelen voor zeldzame ziektes.

09.13

Ziekteverzuim zorgsector gestegen in tweede kwartaal

Het ziekteverzuim in de Nederlandse zorgsector is in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen naar 6,97 procent, meldt kennisnetwerk Vernet. In dezelfde periode vorig jaar was dat 6,66 procent.

Het hoge verzuimpercentage komt volgens de organisatie doordat werknemers zich steeds langer ziek melden. Het ziekteverzuim in de zorg stijgt volgens Vernet al jaren. "Corona deed er in 2020 nog een extra schepje bovenop en de stijgende lijn die is ingezet in 2014, wordt stevig doorgezet."

In de sectoren ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg is het verzuimpercentage gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In de verzorging, verpleging, thuiszorg bleef het nagenoeg gelijk.

09.10

Grootste bierbrouwer verkoopt weer meer dan voor corona

De grootste bierbrouwer ter wereld AB InBev heeft het afgelopen kwartaal weer meer verkocht dan voor de coronapandemie. Door horecasluitingen kende de producent van onder meer Leffe, Hertog Jan en Jupiler vorig jaar tijdens het tweede kwartaal nog een forse omzetdaling van 18 procent. Maar een strategie gericht op zijn populaire merken leidde volgens de in België gevestigde brouwer nu weer tot een sterke groei.

Zowel het aantal verkochte liters drank als de opbrengsten daarvan waren de afgelopen drie maanden ruim 3 procent hoger dan in dezelfde periode in 2019. In Europa kwam de omzetgroei van 20 procent vergeleken met een jaar geleden vooral door de heropening van de horeca en blijvende populariteit van thuisconsumptie.

07.00

IOC werkt aan verbetering hotels voor atleten in quarantaine

Het Internationaal Olympisch Comité gaat de omstandigheden voor de atleten in de zogenoemde quarantainehotels verbeteren. Dat heeft de overkoepelende olympische instantie toegezegd, na klachten uit verschillende landen. Onder meer Nederland, met meerdere atleten in het betreffende hotel, liet eerder weten zich grote zorgen te maken.

"We zijn bezig de protocollen te verbeteren", zei Kirsty Coventry, chef van de atletencommissie. "We staan in contact met de door het coronavirus getroffen atleten en horen hun klachten aan." Ze zei daarbij wel dat er niet heel veel van het IOC kan worden verwacht, de verantwoordelijkheid over de quarantainehotels ligt bij de Japanse overheid.

05.30

130 besmette bezoekers Utrechts festival kwamen door controle

Zeker 130 van de 1100 bezoekers die begin juli ná het technofestival Verknipt positief testten op het coronavirus, zijn besmet en wel door de controle gekomen. Dit concludeert de GGD regio Utrecht, de enige GGD die nog volledig bron- en contactonderzoek doet. Dit schrijft de Volkskrant.

Van de ruim 20.000 bezoekers van het tweedaagse technofestival in Utrecht testten er naderhand 1100 positief. Aan de hand van de Utrechtse data concludeert een arts infectieziektebestrijding van de GGD dat deze uitzonderlijk grote virusuitbraak niet is veroorzaakt door een enkele 'superspreader'. Zo'n 34 procent, oftewel een derde van de door de Utrechtse GGD onderzochte besmette bezoekers, was volgens haar hoogstwaarschijnlijk al besmet bij aankomst op het festivalterrein.

Dit voorbeeld laat zien hoe kwetsbaar het werken met toegangstesten is, zelfs met strikt toezicht. Voor grootschalige fraude met testtoegangsbewijzen vond de GGD geen aanwijzingen.

05.00

Twee coronapatiënten gelinkt aan Spelen in het ziekenhuis


Twee coronapatiënten die zijn gelinkt aan de Olympische Spelen in Tokio zijn opgenomen in een Japans ziekenhuis. Een woordvoerder meldt dat het om buitenlanders gaat van wie de toestand op dit moment niet ernstig is.

De organisatoren in Tokio melden ook dat er vandaag 24 nieuwe coronabesmettingen zijn geconstateerd die kunnen worden gelinkt aan de Spelen. Daarbij gaat het ook om drie atleten, maar het is niet duidelijk uit welke landen zij komen. Het totale aantal coronabesmettingen in verband met de Spelen is opgelopen tot 193.

04.00

Nederland blijft donkerrode vlek op Europese coronakaart


Nederland blijft voorlopig hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de kaart van coronagevallen in Europa. De landen om ons heen zijn overwegend groen en oranje, wat betekent dat daar minder mensen positief testen. Het gevolg kan zijn dat die landen vasthouden aan de reisbeperkingen die ze hebben ingevoerd voor Nederlandse vakantiegangers.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Landen gebruiken die kaart om hun regels op af te stemmen.

03.30

Artsen bezorgd over gezondheid ouderen door isolatie


Artsen zien zien meer oudere patiënten in de problemen komen omdat ze nog steeds de deur niet uit durven. Ze zijn volledig gevaccineerd, maar houden de angst om besmet te raken. Daardoor komen ouderen steeds vaker in de knel door eenzaamheid of lichamelijke problemen, aldus enkele specialisten in het AD.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!