Liveblog

Coronanieuws: 'Voorlopig geen festivals, misschien mondkapjes'

30 juli 2021 om 06:00 • Aangepast 31 juli 2021 om 13:40
nl
Ook deze vrijdag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Minder nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen
  • 531 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
  • Jongeren vanaf 12 jaar kunnen ook Moderna-vaccin krijgen
  • Delta-variant coronavirus is net zo besmettelijk als waterpokken, volgens CDC.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is afgesloten, zaterdag starten we een nieuw liveblog over dit onderwerp.

17.45

Epidemioloog: voorlopig geen festivals, en misschien mondkapjes

Als de Delta-variant van het coronavirus inderdaad zo sterk is dat ook gevaccineerde mensen het relatief eenvoudig kunnen verspreiden, is het belangrijk om voorlopig geen festivals te houden, "geen grote groepen dicht bijeen, dus geen nachtclubs en geen evenementen", zegt Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Vaccins verkleinen de kans dat iemand ernstig ziek wordt na besmetting of aan het coronavirus overlijdt. Maar als het aantal besmettingen stijgt, kan ook het aantal sterfgevallen iets oplopen.

Daarom is het volgens Rosendaal belangrijk om te blijven vaccineren om mensen te beschermen. "Besmettelijkheid is een groot probleem voor landen met een lage vaccinatiegraad. Daarom moet je ook in arme landen vaccineren, anders blijft het virus muteren."

16.05

Reproductiegetal coronavirus naar laagste niveau in ruim een jaar

Het coronavirus verspreidt zich steeds minder snel, en dat is ook te zien in het reproductiegetal. Dat is vrijdag gezakt naar 0,7, het laagste niveau sinds 1 juni vorig jaar. Afgelopen dinsdag stond het cijfer op 0,8.

Het getal van 0,7 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 70 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan zo'n 49 mensen. Zij steken op hun beurt ongeveer 34 mensen aan. Zo kan de uitbraak langzaam doven.

15.25

Minder nieuwe besmettingen in Brabant


In Brabant zijn sinds vrijdag 531 nieuwe besmettingen geteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Donderdag waren er dat nog 732.

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 3463 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is vrijwel evenveel als woensdag. Toen was er sprake van een storing, waardoor de cijfers lager uitvielen. Daar zijn nu geen aanwijzingen voor, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Precies een week geleden waren er bijna 6400 positieve tests. De vrijdag daar weer voor waren er meer dan 11.000 nieuwe gevallen.

Wachten op privacy instellingen...
14.40

Minder nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen


In de afgelopen 24 uur zijn 88 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen. Dat is aanzienlijk minder dan de drie voorgaande dagen, toen meer dan honderd mensen in een ziekenhuis kwamen te liggen. Maar het is niet duidelijk of dit het begin van een afvlakking van de groei is.

Intensive cares hebben in de afgelopen dag 14 coronapatiënten opgenomen. Dat waren er woensdag en donderdag 24. Verder belandden 74 coronapatiënten op een verpleegafdeling, tegen 81 op donderdag, 95 op woensdag en 100 op dinsdag.

Zo'n anderhalve week geleden begon het aantal positieve tests te dalen. Dat zou kunnen betekenen dat rond deze tijd het aantal nieuwe opnames begint te dalen. Premier Mark Rutte verwacht dat de druk op de ziekenhuizen volgende week stopt met stijgen.

13.50

Jongeren vanaf 12 jaar kunnen ook Moderna-vaccin krijgen


Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen behalve het vaccin van Pfizer nu ook het Moderna-vaccin krijgen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft vrijdag besloten dit vaccin toe te staan nu de Gezondheidsraad hierover een positief advies heeft uitgebracht. Volgens de raad is het gebruik van dit vaccin bij jongeren werkzaam en veilig.

13.45

Studie: behoud coronamaatregelen nodig bij hoge vaccinatiegraad


Een team van Europese onderzoekers roept op om de huidige coronamaatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden en het dragen van mondkapjes, te behouden totdat iedereen volledig is gevaccineerd. De wetenschappers waarschuwen vrijdag dat juist bij een hogere vaccinatiegraad de kans toeneemt dat zich een mutatie van het coronavirus ontwikkelt die resistent is tegen die vaccins.

12.50

Coronacontrole geen prioriteit bij Duitse politie


Het controleren van de juiste coronapapieren heeft geen prioriteit bij de Duitse politie. Sinds dinsdag zijn er weer strengere maatregelen voor reizigers uit Nederland, dat in Duitsland als hoogrisicogebied geldt. Maar controles op correcte registratie of een vaccinatiebewijs worden alleen meegenomen in reguliere verkeerscontroles, aldus woordvoerders van de politie in Kleve, Viersen en Heinsberg. Voor zover bekend is sinds dinsdag nog niemand naar Nederland teruggestuurd.

Reizigers vanuit Nederland moeten in Duitsland tien dagen in quarantaine, als ze langer dan 24 uur in het land blijven. Wie op doorreis is in Duitsland en daar niet heeft overnacht of wie de grens oversteekt voor tanken of boodschappen, moet een vaccinatiebewijs bij zich hebben of een recente negatieve coronatest kunnen laten zien.

11.41

Voorlopig geen Moderna-prik voor jongeren, er is genoeg Pfizer


Jongeren krijgen voorlopig alleen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, ook als de overheid het vaccin van Moderna definitief voor hen goedkeurt. Er is voorlopig meer dan genoeg voorraad van het Pfizer-vaccin beschikbaar en de leveringen zijn stabiel, laat GGD GHOR Nederland weten. Moderna wordt vooralsnog alleen gebruikt voor volwassenen, maar in kleine aantallen.

11.07

Meer zitplaatsen bij Passiespelen na herberekenen


Door een herberekening van de coronaregels kunnen bij de Passiespelen in het Limburgse Tegelen meer bezoekers komen. Op basis van die herberekening kunnen er per voorstelling 125 mensen extra naar binnen, werd vrijdag bekend. "Een uitbreiding van de capaciteit met ruim 125 plaatsen van 580 naar iets meer dan 700, exclusief rolstoelplaatsen", aldus een woordvoerder van de organisatie vrijdag. "Een welkome uitbreiding, vooral voor de zondagmatinees", benadrukt een woordvoerder van de organisatie.

11.04

Economie eurozone klimt in tweede kwartaal uit recessie

De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal na twee kwartalen van krimp weer uit de recessie gekomen, dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen en het wereldwijde economische herstel van de coronacrisis. De economie nam ten opzichten van een kwartaal eerder met twee procent in omvang toe, wat tevens een sterkere groei betekent dan economen in doorsnee hadden voorzien. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar gaat het om een groei van bijna veertien procent.

10.47

Geen festivals bij vaccinatielocatie in Amsterdam, wel dj's


Eigenlijk zou de vaccinatielocatie in de NDSM-loods in Amsterdam-Noord komend weekend gesloten zijn vanwege twee festivals op het terrein. Nu de regering alle festivals de komende tijd heeft afgelast vanwege het gestegen aantal coronabesmettingen, opent de GGD Amsterdam de loods zaterdag en zondag toch voor vaccinaties. Dat gebeurt met een speciaal programma met dj's. Tijdens het wachten na de prik kunnen bezoekers zittend luisteren naar de dj die op dat moment draait, maximaal een half uur

09.43

Megakermis in Boxmeer


Van 10 tot en met 26 september wordt op het industrieterrein Sterckwijck in Boxmeer een 'Megakermis' georganiseerd. Het evenement omvat ongeveer zestig attracties. De initiatiefnemers willen iets organiseren ter vervanging van de kermissen die vanwege de coronacrisis geen doorgang vonden. "Omdat we het iedereen gunnen na een tijd van strenge maatregelen, zijn we bereid om mee te werken aan dit evenement, laat wethouder Willy Hendriks-van Haren weten.

Wachten op privacy instellingen...

Voorwaarde is wel dat de coronamaatregelen op dat moment zo'n evenement toestaan. Het college stelt sowieso voorwaarden aan onder meer de toegankelijkheid van het terrein.

09.00

Sterftecijfers

In week 29 overleden in Nederland naar schatting ruim 2800 mensen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is net iets meer dan verwacht in deze periode. In week 28 overleden 2.833 mensen.

Wachten op privacy instellingen...
08.29

Delta-variant net zo besmettelijk als waterpokken, zegt CDC

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC noemt de Delta-variant van het coronavirus in een intern document net zo besmettelijk als waterpokken. Ook lijkt de gemuteerde versie van het virus tot een ernstiger ziekteverloop te kunnen leiden dan eerdere varianten. In de presentatie, die is bemachtigd door The New York Times en The Washington Post, wordt gewaarschuwd dat de Delta-variant sneller kan worden overdragen dan de virussen die bijvoorbeeld ebola, de verkoudheid, SARS en griep veroorzaken.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp

07.15

Wirwar aan Europese coronaregels steekt KLM-baas Pieter Elbers


De wirwar aan Europese coronaregels steekt KLM-baas Pieter Elbers. "In het ene land moet je wel een PCR-test doen, in het andere niet. Om het ene land in te mogen moet je wel gevaccineerd zijn maar voor het andere land niet", vertelt Elbers aan het ANP. "Aan het begin van de pandemie kon je dat nog begrijpen, want alles was nieuw. Maar nu hebben we een Europees vaccinatiebewijs. Laten we die andere regels dan ook op Europees niveau regelen."

06.59

Winkeliers zien verkopen opnieuw aantrekken


Winkeliers in Nederland hebben in juni hun verkopen opnieuw zien aantrekken. Volgens het CBS gaat het om een toename van zes procent ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met juni 2019 kwam de omzet van de detailhandel bijna zeventien procent hoger uit. Hiermee zijn de gemeten verkoopstijgingen wel ietsje minder sterk dan in mei. Daarbij speelt mee dat de verkopen in mei 2020, waarmee toen werd vergeleken, nog erg laag waren vanwege de coronabeperkingen.

Wachten op privacy instellingen...
05.14

Testbedrijven verdienen fors, ondanks laag aantal toegangstesten


Elf commerciële testbedrijven die door de Stichting Open Nederland zijn ingehuurd vanwege Testen voor Toegang, hebben de afgelopen weken samen ruim een miljoen euro per dag verdiend, ondanks het lage aantal testen dat is uitgevoerd. In De Volkskrant is te lezen dat de testcapaciteit van de bedrijven nauwelijks benut is.

Drukte bij het testen voor toegang in Breda (foto: Raymond Merkx).
Drukte bij het testen voor toegang in Breda (foto: Raymond Merkx).
03.30

Ministerie reageert op advies over inzet Moderna bij jongeren


Het ministerie van Volksgezondheid reageert vrijdag op het advies van de Gezondheidsraad over de inzet van het Moderna-vaccin bij jongeren vanaf 12 jaar. Volgens de Gezondheidsraad is het gebruik van het vaccin bij jongeren werkzaam en veilig. Eerder werd al het vaccin van Pfizer goedgekeurd voor jongeren vanaf 12 jaar. Beide vaccins zijn gebaseerd op de zogenoemde mRNA-techniek.

02.38

Skateboardster Jacobs als eerste weg uit quarantainehotel Tokio


Skateboardster Candy Jacobs heeft als eerste Nederlandse sporter het quarantainehotel in Tokio verlaten en is op weg terug naar huis. De 31-jarige Limburgse was vorige week woensdag de eerste Nederlandse sporter op de Olympische Spelen die in quarantaine moest, nadat ze positief had getest op het coronavirus. Juichend stapte Jacobs het hotel uit waar alle olympische deelnemers zitten die positief testten op het virus.

Wachten op privacy instellingen...

00.01

Meer asielzoekers en nareizigers door coronaversoepelingen


Asielzoekers en zogeheten nareizigers kwamen in het tweede kwartaal weer meer naar Nederland omdat zij door versoepelingen van coronamaatregelen makkelijker konden reizen. Maar nog steeds deden minder mensen een eerste asielverzoek dan voor de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!