Coronanieuws: 333 besmettingen in Brabant, cijfers blijven dalen - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: 333 besmettingen in Brabant, cijfers blijven dalen

1 augustus om 06:15 • Aangepast 2 augustus om 10:54
Archieffoto van een coronavaccinatie.
Archieffoto van een coronavaccinatie.
Ook deze zondag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Opnieuw dalen de besmettingscijfers in Brabant. Er kwamen sinds zaterdag 333 besmettingen bij.
  • Agenten hebben zaterdagnacht een feest in Vessem, waar zo'n vijftig tot tachtig mensen aanwezig waren, beëindigd.
  • Frankrijk hoopt deze zomer op zo'n vijftig miljoen buitenlandse bezoekers, voornamelijk uit Europa.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.30

Dit liveblog is afgesloten

21.00

Honderden aanhoudingen na verboden coronabetogingen Berlijn

De politie van Berlijn heeft ongeveer zeshonderd personen opgepakt na verboden coronabetogingen in de Duitse hoofdstad. De autoriteiten hadden dertien demonstraties tegen het coronabeleid niet toegestaan. Desondanks gingen zo'n 5000 mensen de straat op, aldus een eerste schatting van de politie zondagavond. Die was met 2250 man aanwezig, melden Duitse media.

Hier en daar kwam het tot opstootjes. Enkele agenten zouden gewond zijn geraakt. De politie hield waterkanonnen achter de hand. Demonstranten scandeerden leuzen als "vrede, vrijheid, geen dictatuur".

Onder meer zogenoemde Querdenker negeerden het demonstratieverbod. Dat is een van de bekendste bewegingen die zich verzet tegen het Duitse coronabeleid. De maatregelen van de overheid om het virus te bestrijden zouden volgens hen veel te ver gaan.

17.00

Extra Duitse controles bij reizigers op verplichte coronatest

De Duitse politie controleert extra of reizigers zich bij binnenkomst houden aan de nieuwe testplicht voor iedereen die niet is gevaccineerd tegen corona. De steekproeven zijn op autosnelwegen, andere wegen en in treinen in het grensgebied, melden Duitse media. Het is de bedoeling zoveel mogelijk personen te controleren.

Niemand wordt aan de grens teruggestuurd, verzekert de politie. Ook worden niet meteen boetes opgelegd. Wel wordt de overtreding bij de verantwoordelijke autoriteiten gemeld.

Als je 12 jaar of ouder bent en naar Duitsland reist of na een vakantie terugkeert, moet je vanaf zondag aantonen dat je niet bent besmet met corona. Je moet dus een negatieve test tonen, behalve als je al bent ingeënt of eerder hersteld van een corona-infectie. Tot dusverre gold de regeling alleen als je met het vliegtuig arriveerde of uit een land kwam met veel besmettingen. Voor grenspendelaars of voor korte reizen gelden uitzonderingen.

De Duitse regering wil met de testplicht een stijging van het aantal coronabesmettingen op het einde van het vakantieseizoen voorkomen.

16.00

Daling aantal nieuwe coronabesmettingen zet door in augustus

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn er 2350 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen. Daarmee zet de daling van het aantal nieuwe besmettingen bij de start van de maand augustus door; het is het laagste aantal sinds 6 juli, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Een week geleden werden er op zondag nog 4611 besmettingen vastgesteld, de week daarvoor 10.191. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 24.509 positieve tests, gemiddeld zo'n 3501 per dag. Het cijfer van zondag ligt daar dus een stuk onder.

In de gemeente Amsterdam werden de meeste nieuwe besmettingen vastgesteld, dat waren er 194. Daarna volgt Rotterdam met 107, Den Haag met 89, Westland met 42 besmettingen en Eindhoven met 41 positieve tests.

15.50

Opnieuw dalen de besmettingscijfers in Brabant

Het aantal besmettingen in Brabant is verder gedaald. Zondag werden er 333 besmettingen gemeld, dat zijn er bijna 100 minder dan een dag eerder. Toen werden er 435 besmettingen gemeld.

Wachten op privacy instellingen...
15.45

Nog steeds lichte toename aantal coronapatiënten in ziekenhuizen


In de afgelopen 24 uur zijn negentien nieuwe patiënten opgenomen op de intensive cares in Nederland. Op de verpleegafdelingen werden 62 nieuwe opnames van mensen met Covid-19 geregistreerd. Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten bedraagt 683, zestien meer dan zaterdag, blijkt zondag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 187 coronapatiënten, zes meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen gaat het om 496 mensen die Covid-19 onder de leden hebben, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er tien meer dan zaterdag.

13.53

Krant: Pfizer en Moderna verhogen prijzen voor hun coronavaccins


Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben volgens de Financial Times de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd in nieuwe deals met de Europese Unie. De oude prijs voor een vaccin van Pfizer/BioNTech was 15,50 euro en is nu 19,50 euro, schrijft de Britse zakenkrant. Moderna verhoogde de prijs van 19 euro naar 21,50 euro.

Het gaat in totaal om de levering van 2,1 miljard doses tot begin 2023: 1,8 miljard van Pfizer en 300 miljoen van Moderna.

In mei sloot de Europese Commissie namens de EU-landen een derde contract met Pfizer af. Overeengekomen is de aankoop van 900 miljoen doses van het bestaande Covid-19-vaccin en aangepaste vaccins voor varianten als dat nodig blijkt en die worden goedgekeurd. Het dagelijks EU-bestuur heeft ook een optie op nog eens 900 miljoen vaccins. Zoals met de eerdere contracten is ook deze overeenkomst openbaar gemaakt maar de commissie en de fabrikant houden delen van de voorwaarden geheim, waaronder de prijzen die de unie voor het vaccin betaalt. Het Pfizer-vaccin is een van de duurdere coronavaccins.

13.50

Nederland blijft week langer rood op Europese coronakaart


Nederland blijft ook komende week hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de coronakaart van Europa. Dat kan betekenen dat de beperkingen die Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en andere landen hebben ingesteld voor Nederlandse vakantiegangers nog wat langer van kracht blijven.

De kaart wordt wel iets minder vurig, door de daling van het aantal nieuwe coronagevallen. Waarschijnlijk blijft alleen Noord-Holland donkerrood en staat de rest van Nederland na komende donderdag op rood. De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

09.34

Drukbezocht feest Vessem beëindigd

Agenten hebben zaterdagnacht een feest in Vessem, waar zo'n vijftig tot tachtig mensen aanwezig waren, beëindigd. De agenten wilden met de organisatoren 'van het feest in gesprek, maar 'dit ging niet van harte". Uiteindelijk zorgden de bewoners er toch voor dat het feest werd beëindigd. Alle feestgangers gingen langzaamaan naar huis. Maar toen de agenten terugkwamen bij hun dienstauto bleek dat 'een of meerdere feestgangers' de band van de politieauto hadden laten leeglopen.

08.42

Onderzoek naar groepje sporters met alcohol in olympisch dorp

De organisatoren van de Olympische Spelen in Japan zijn een onderzoek gestart naar een incident waarbij een groepje sporters alcohol zou hebben gedronken in het olympisch dorp. De atleten zouden vrijdagavond zijn betrapt in een park in het dorp. Volgens de organisatie is dit in strijd met de coronaregels. Er zijn geen nationaliteiten bekendgemaakt en ook de tak van sport is niet genoemd. Sporters mogen vanwege de coronapandemie alleen in hun kamers drinken en alleen als ze alleen zijn.

06.23

Vaccinatie voor zeevarenden in haven Rotterdam


Zeevarenden wereldwijd kunnen zich vanaf maandag laten vaccineren in de haven van Rotterdam. Het gaat om een proef waarbij gedurende twee maanden 10.000 vaccins beschikbaar zijn voor de bemanning van zeeschepen uit alle delen van de wereld, weet de NOS.

03.17

Frankrijk verwacht deze zomer 50 miljoen buitenlandse bezoekers


Frankrijk hoopt deze zomer op zo'n vijftig miljoen buitenlandse bezoekers, voornamelijk uit Europa. Dat heeft staatssecretaris voor Toerisme Jean-Baptiste Lemoyne in de krant Journal du Dimanche gezegd. Toeristen uit 'verre landen' zullen vanwege het coronavirus wellicht nog op zich laten wachten. Vorige zomer telde Frankrijk 35 miljoen bezoekers en in 2019 waren er dat negentig miljoen. "Deze zomer brengt dus hoop", aldus Lemoyne. De Fransen verwachten vooral Belgen, Nederlanders en Duitsers. Britse gasten worden in minder groten getale verwacht, omdat de Britse regering strenge terugkeerregels oplegt.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...