Eendaagse festivals straks onder strenge voorwaarden weer mogelijk

2 augustus 2021 om 13:19 • Aangepast 3 augustus 2021 om 10:08
nl
Eendaagse festivals kunnen deze zomer onder strikte voorwaarden doorgaan. Ze mogen maximaal 750 bezoekers toelaten, maakte premier Mark Rutte bekend. Die moeten volledig zijn gevaccineerd, een negatief testbewijs hebben of al corona hebben gehad. Ook moet het evenement in de open lucht plaatsvinden of in een open tent. Voor de organisatoren betekent het dat er wederom een moeilijke puzzel ligt.
Profielfoto van Paul Ruiter
Geschreven door
Paul Ruiter

Veel Brabantse festivals voldoen in elk geval normaal gesproken niet aan de eisen zoals die er nu liggen en zullen dus of flinke aanpassingen moeten doen, of alsnog de handdoek in de ring moeten gooien.

Als het voor festivals onhaalbaar is om onder de nieuwe voorwaarden door te gaan met hun evenement, kunnen ze gebruikmaken van de garantieregelingen, zei Rutte. Festivalgangers wordt aangeraden vijf dagen na afloop een sneltest te doen.

Onder meer de organisaties achter Spoorpark Live (14 en 15 augustus, Tilburg), Dynamo Metalfest (20 en 21 augustus, Eindoven) en Bontgenoten (21 augustus, ook in Eindhoven) hebben hun evenement afgelast na het nieuws uit Den Haag.

Andere Brabantse festivals koesteren juist nog hoop. Zo laat Waailand Outdoor in Made (21 augustus) weten 13 augustus af te wachten, wanneer Rutte een nieuwe corona-update geeft. "Misschien kan er dan nog meer dan nu", laat organisator Koen Grootscholten weten. "Als dat niet wordt uitgesloten, dan blijven wij die hoop houden. Van niets naar 750 bezoekers is ook al heel wat.” Nog niet alle organisatoren hebben naar buiten gebracht of hun festival doorgaat.

De Alliantie van Evenementenbouwers noemt het nieuws "een hard besluit" en "opnieuw een grote klap" voor de hele sector. "Een hele trieste constatering en bittere pil voor de branche die al zo lang gesloten is." Wel vindt de belangenclub het een goede zaak dat er nu duidelijkheid is.

Kort geding
Het kabinet zou eigenlijk pas op 13 augustus een beslissing nemen over de evenementen van één dag zonder overnachting. Maar de festivals wilden eerder weten waar ze aan toe waren. Festivalorganisator ID&T spande daar een kort geding voor aan, waarop de regering liet weten vandaag met duidelijkheid te komen.

Het festivalbedrijf en de andere aangesloten organisatoren, waaronder die van Waailand, zeiden eerder hun kort geding alsnog door te zetten als Den Haag ook de eendaagse festivals tot 1 september zou verbieden. Vorige week werd aangekondigd dat evenementen met overnachting tot september verboden zijn. Of ID&T en de festivals nu daadwerkelijk naar de rechter stappen, is nog niet duidelijk.

Op 13 augustus neemt het kabinet nieuwe besluiten over het coronabeleid voor de komende periode. Dan wordt waarschijnlijk ook meer duidelijk over wat er gebeurt met evenementen in september.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.