Liveblog

Coronanieuws: 354 nieuwe besmettingen in Brabant

3 augustus 2021 om 05:53 • Aangepast 30 augustus 2021 om 11:46
nl
Ook deze dinsdag hebben we je via dit liveblog op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 354 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, van wie 40 in Tilburg
  • 98 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
  • Café in Deurne week dicht door overtreding coronaregels
  • Kabinet verwacht advies over 'derde prik' na de zomer
  • Sinds begin juli niet zo weinig nieuwe coronagevallen
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina

Liveblog

23.00

Deze liveblog is gesloten

20.30

'Ongevaccineerden nergens welkom in Duitsland'

In de strijd tegen de vierde coronagolf wil de Duitse regering dat ongevaccineerden 'nergens meer binnen mogen'. Volgens de Duitse krant Bild staat dat in de coronaplannen van 'Berlijn' voor de herfst en winter. Het dagblad spreekt van snoeiharde maatregelen. Het strengere beleid voor de miljoenen burgers die niet zijn ingeënt, heeft wel als gevolg dat 'zo'n drastische lockdown als in de tweede en derde golf naar alle waarschijnlijkheid niet meer nodig zal zijn', aldus Bild over de voorstellen van het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) wil het ministerie de druk verhogen op degenen die geen vaccinatie willen. Dit najaar worden gratis tests geschrapt en 'er kunnen weer verdere beperkingen nodig zijn' voor degenen die geen prik hebben gezet.

18.48

Specialist gezondheidsrecht: wees terughoudend met boostervaccin

Wees terughoudend met het aanbieden van een 'boostervaccin' voor volledig gevaccineerde mensen, zegt oprichter van wetenschappelijk kennisplatform Law Centre for Health and Life Anniek de Ruijter. Zolang armere landen nog onvoldoende toegang hebben tot coronavaccins, zouden rijke landen hen eerst moeten helpen.

Het kabinet besluit waarschijnlijk in het najaar of volledig gevaccineerde mensen een extra prik van het coronavaccin moeten ontvangen om beter beschermd te zijn tegen het coronavirus. Volgens vaccinproducent Pfizer/BioNTech blijkt uit voorlopig onderzoek dat een boosterdosis leidt tot betere bescherming tegen onder meer de Delta-variant.

Het bedrijf verwacht 'binnen enkele weken' goedkeuring bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) aan te vragen voor een derde prik.

17.17

Relatief veel mensen besmet geraakt op vakantie


Nu het hele land zomervakantie viert en de eerste vakantiegangers weer terug in Nederland zijn, stijgt het aantal mensen dat tijdens de reis het coronavirus heeft opgelopen. Van de mensen die vorige week positief testten op het virus, zijn er zeker 776 besmet geraakt tijdens de vakantie. Het werkelijke aantal kan hoger zijn.

Van lang niet alle mensen die positief testen is de besmettingsbron bekend. Dat komt voor een deel doordat GGD'en te weinig mensen hebben om bij iedereen bron- en contactonderzoek te doen. Bovendien zijn er veel mensen die niet weten waar ze het virus hebben opgelopen. Bij ongeveer 40 procent van de mensen die afgelopen week positief testten, is de 'setting van besmetting' wel vastgesteld.

Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is zo'n 10 procent besmet geraakt tijdens een reis of vakantie. Vorige week ging het om 8 procent en nog een week eerder om 5 procent. Van alle mensen die sinds begin april positief testten, was de vakantie in 1,8 procent van de gevallen de bron.

16.39

Purple Festival voor tienduizend nieuwe Fontysstudenten afgelast


Fontys heeft besloten om het Purple Festival te annuleren na de kabinetsmaatregel om grote festivals te verbieden. Het Purple Festival zou eind augustus in de Spoorzone in Tilburg plaatsvinden na de introductieweek van tienduizend eerstejaarsstudenten. Hoewel het festival niet doorgaat, kunnen andere aspecten van de introductieweek gewoon plaatsvinden, meldt Fontys.

15.40

Sinds begin juli niet zo weinig nieuwe coronagevallen

Het gemiddeld aantal nieuwe coronagevallen van de afgelopen week is dinsdag gedaald tot 3001, het laagste aantal sinds begin juli. Dat cijfer daalt nu al zo'n twee weken aan een stuk. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er 2263 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 21.005 positieve tests.

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,87 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 17.600 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. Het aantal vastgestelde sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met drie wat niet wil zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

Afgelopen etmaal werden de meeste coronagevallen vastgesteld in Amsterdam, in totaal 161. Ook in Tilburg en Zaanstad (beide 40) kwamen relatief veel nieuwe coronabesmettingen aan het licht.

15.30

354 nieuwe coronabesmettingen in Brabant


Het aantal besmettingen in Brabant is licht gestegen. Dinsdag zijn er 354 besmettingen gemeld, maandag waren dat er 307.

Wachten op privacy instellingen...
15.00

Café in Deurne gesloten na overtreden coronaregels

In Deurne is dinsdag een café voor een week gesloten nadat handhavers van de gemeente herhaaldelijk constateerden dat de coronamaatregelen niet in acht zijn genomen tijdens het kermisweekend. Zo werd de anderhalvemetermaatregel niet gehanteerd en maakten gasten geen gebruik van een vaste zitplaats.

Burgemeester Greet Buter: “De coronamaatregelen zijn er niet voor niets en gelden voor iedereen. De eigenaar van dit café is in mei al eens gewaarschuwd. Hij wist dat hij niet goed bezig was”. Het café is verzegeld en mag een week lang door niemand gebruikt of betreden worden.

14.30

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gestabiliseerd

Na drie aaneengesloten weken van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen dinsdag gestabiliseerd. In totaal liggen er 719 COVID-patiënten. Dat zijn er evenveel als maandag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Drie weken geleden lagen er iets meer dan 200 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Sindsdien nam dit aantal met de dag toe.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 520 coronapatiënten, twee minder dan maandag. Op de ic's liggen 199 ernstig zieke COVID-patiënten, twee meer dan de voorgaande dag. Dat is het hoogste aantal sinds 21 juni.

Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 89 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 10 mensen binnengebracht. Premier Mark Rutte voorspelde eerder dat de druk op de ziekenhuizen deze week stopt. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests al een tijdje daalt. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), sprak eerder de verwachting uit dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten oploopt tot ongeveer 800.

12.30

98 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen


In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagmorgen 98 coronapatiënten opgenomen. Dat meldt het ROAZ. Dat zijn er twee minder dan maandag.

De afgelopen 24 uur zijn elf nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat er 18 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Geen enkele coronapatiënt werd overgeplaatst. Er is ook geen patiënt overleden aan corona de laatste 24 uur.

12.00

Meer dan 1000 meldingen van menstruatiestoornissen na coronavaccin

Bijwerkingencentrum Lareb in Den Bosch heeft tot dusver meer dan duizend meldingen van menstruatiestoornissen na een coronavaccinatie ontvangen. Het gaat om klachten zoals het uitblijven van de menstruatie, heviger menstruatie, doorbraakbloedingen en bloedingen na de overgang. Het is nog niet duidelijk of het gaat om bijwerkingen van de coronavaccins, aldus Lareb.

Het is de eerste keer dat Lareb rapporteert over de gemelde menstruatiestoornissen. De meldingen worden volgens het bijwerkingencentrum nader onderzocht. Volgens Lareb-directeur Agnes Kant wil dit nog niet zeggen dat het om bijwerkingen van de vaccins gaat. "Dit soort menstruatiestoornissen komen normaal ook veel voor." Als veel mensen een vaccin krijgen, zullen zich dus ook veel mensen melden met menstruatiestoornissen, die ze anders mogelijk ook hadden gehad. Anderzijds wordt niet elke menstruatieklacht gemeld, aldus Kant. "Dus het kan ook zijn dat er wel iets van een bijwerking speelt, misschien iets hormonaals. We kunnen er nog niet veel over zeggen."

In totaal heeft Lareb bijna 113.000 meldingen gekregen van klachten na inenting met coronavaccins. Er zijn in ons land ongeveer 21,5 miljoen prikken gezet.

03.30

Weer minder nieuwe coronagevallen en meer ziekenhuisopnames


Steeds minder mensen lopen het coronavirus op. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk ongeveer 20.000 tot 22.000 mensen in Nederland positief getest. De druk op de zorg blijft nog wel toenemen, het aantal ziekenhuisopnames is verder gestegen, hoewel daar misschien ook een omslagpunt bereikt is.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt vandaag weer met de wekelijkse cijfers over de stand van de uitbraak. Vorige week meldde het instituut dat in de zeven dagen ervoor 37.343 mensen positief waren getest. Dat was 46 procent minder dan de voorgaande week, toen 69.731 mensen positief waren getest.

02.00

IMF keurt bedrag van 650 miljard dollar aan coronasteun goed


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft maandag (lokale tijd) een bedrag van 650 miljard dollar (ruim 547 miljard euro) goedgekeurd om landen te helpen de coronacrisis te doorstaan. Het gaat om het grootste steunbedrag sinds de oprichting van het IMF. Het geld heeft als doel landen te helpen met oplopende schulden en de financiële gevolgen van de coronapandemie.

01.45

Weer baankansen genoeg voor jongeren, maar ze studeren liever


Na een somber eerste coronajaar nemen de baankansen voor jongeren weer toe. De kans om ten minste drie dagen per week werk te vinden, is weer even groot als voor de pandemie. Dat schrijven onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek in economenvakblad ESB, meldt het FD. Desondanks studeren veel jongeren liever wat langer door.

Voor jongeren die in het studiejaar 2019/2020 het onderwijs verlieten en op zoek gingen naar werk, was de kans om daadwerkelijk een baan te vinden eind 2019 ruim 71 procent. Dat is een ongeveer net zo grote kans als voor de jongeren die een jaar eerder klaar waren met studeren.

00.30

Nederlandse luchthavens verwerken vier keer zoveel passagiers


De Nederlandse luchtvaartsector heeft het afgelopen kwartaal ruim vier keer zoveel passagiers verwerkt als in dezelfde periode vorig jaar. Dat waren er echter nog steeds veel minder dan in dezelfde periode in 2019, voor de coronapandemie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het tweede kwartaal van dit jaar reisden 3,9 miljoen passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. In dezelfde periode in 2019 waren dat er nog geen miljoen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!