Liveblog

Coronanieuws: verpleegkundigen zien op tegen inhaalzorg

4 augustus 2021 om 05:50 • Aangepast 30 augustus 2021 om 12:08
nl
Ook deze woensdag hebben we je via dit liveblog op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Reizigers uit België worden vanaf zondag gecontroleerd op coronabewijs
  • In ziekenhuizen in Brabant liggen 83 coronapatiënten, er waren vier nieuwe opnames
  • Sinds dinsdagochtend 407 nieuwe besmettingen en dat zijn er ruim 50 meer dan een dag eerder.
  • Ook landelijk meer positieve gevallen dan een dag eerder
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina

Liveblog

23.00

Deze liveblog is gesloten

22.50

'Reizen naar VS alleen bij volledige vaccinatie'

Vrijwel alle buitenlandse reizigers naar de Verenigde Staten zullen volledig gevaccineerd moeten zijn tegen het coronavirus. Volgens het persbureau Reuters gaat de regering-Biden dit eisen. Washington is nog bezig met het plan. De vaccinatieplicht is onderdeel van het streven om uiteindelijk alle reisbeperkingen naar de VS te kunnen opheffen, aldus een regeringsfunctionaris. Door de coronapandemie heeft een groot deel van de wereld geen toegang tot de VS.

Het Witte Huis houdt nog vast aan de reisbeperkingen, omdat het aantal besmettingen weer stijgt. Het is de bedoeling een nieuw systeem klaar te hebben voor als het reizen kan worden hervat.

19.40

Verpleegkundigen zien op tegen inhaalzorg

19 procent van verpleegkundigen uit Brabant zegt klaar te zijn voor de inhaalzorg in bijvoorbeeld avonden en weekends. Landelijk gaat het om 27 procent. Dit blijkt uit een peiling van NU'91, de beroepsorganisatie voor mensen die werken in de zorg. De helft van de deelnemers, zowel in Brabant als landelijk, geeft aan dat ze nog niet zijn toegekomen aan het eigen herstel. Volgens hen is het veel te vroeg om nu al te spreken over een inhaalslag in ziekenhuizen. Maar als het nodig is, dan zullen patiënten uiteraard niet in de steek worden gelaten.

18.15

'Tijd dringt echt voor evenementen- en cultuursector'

De evenementen- en cultuursector steunt de nieuwe oproep van ID&T van een volledige opening in september, omdat dan iedereen die dat wil gevaccineerd kan zijn. "Het is een noodzaak dat we vanaf 1 september openen", zegt Jan Zoet, voorzitter van de Taskforce cultuursector. "Anders is de sector ten dode opgeschreven."

Dat zeggen ook de Alliantie van Evenementenbouwers, de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) en de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM). Als de gezondheidssituatie rondom het coronavirus het toelaat moeten volgens de partijen de beperkende maatregelen voor de branche eraf. "Dat moeten we doen voor de kunstenaars, professionals, de gehele keten. We verdwijnen anders, zeker het nachtleven en de festivals", zegt Zoet.

17.15

Steeds minder mensen worden nog gevaccineerd


Het aantal mensen dat per week in ons land wordt gevaccineerd tegen het coronavirus daalt verder, nu ongeveer 85 procent van de volwassenen in elk geval één prik heeft gekregen. Twee op de drie Nederlanders zijn volledig ingeënt. De vaccinatiegraad onder mensen van 60 tot 89 ligt boven de 90 procent.

In de afgelopen week hebben 812.269 mensen een prik gekregen, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds begin mei. Het is de vijfde achtereenvolgende week dat het aantal prikken daalt. Een week eerder kregen iets meer dan een miljoen mensen een inenting. De drukste week was begin juni, toen 1,67 miljoen mensen gevaccineerd werden.

Bijna zeven maanden geleden begon de vaccinatiecampagne. Tot en met afgelopen zondag zijn 20,9 miljoen prikken gezet. Vanwege het dalende aantal prikken hebben meerdere GGD's aangekondigd dat ze vaccinatielocaties gaan sluiten.

16.50

Situatie in Zuidoost-Brabant 'zeer ernstig'


Zuidoost-Brabant is een van de regio's in ons land waar het hoogste risiconiveau geldt voor de uitbraak van het coronavirus. Dit komt door het hoge aantal ziekenhuisopnames. Als alleen het aantal positieve testen had geteld, zou de toestand nergens zeer ernstig zijn geweest. Elders in de provincie geldt 'code ernstig', daar is de situatie sinds een week verbeterd.

De grootste brandhaard van het land is Amsterdam-Amstelland. In Flevoland worden naar verhouding de meeste mensen opgenomen op een verpleegafdeling of intensive care.

16.45

Attractieparken al snel 'vol'


Vanwege de coronamaatregelen zijn attractieparken, waarvoor nu alleen online gereserveerd moet worden, vaak helemaal volgeboekt. Parken, die gedurende deze tijd van het jaar het drukst bezocht worden, kunnen een stuk minder bezoekers binnenlaten. Daardoor zitten de parken sneller vol. Dat zeggen woordvoerders van de attractieparken de Efteling in Kaatsheuvel, Avonturenpark Hellendoorn en Toverland in Sevenum. Ook speelt mee dat veel Nederlanders deze zomer in Nederland blijven.

"We zitten bijna iedere dag vol", zegt een woordvoerder van de Efteling. In het park mag nu ongeveer de helft van het normale aantal bezoekers naar binnen. "Eerder bereikten we bijna nooit de maximale capaciteit, dus dat verschil merken we zeker." Net als zijn collega's in Hellendoorn en Sevenum valt hem op dat in alle drie de parken minder buitenlandse toeristen langskomen dan tijdens andere zomers.

16.20

Ruim 50 meer positieve gevallen in Brabant


In één dag zijn er in Brabant in vergelijking met een dag eerder ruim 50 meer nieuwe coronagevallen bijgekomen: de teller stopte bij 407. Ook landelijk was er een stijging. Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn er 2836 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dinsdag werden 2230 nieuwe gevallen geregistreerd en ook dat was meer dan de dag ervoor.

Er waren maar twee ziekenhuisopnames en er overleed de afgelopen dag niemand in een Brabants ziekenhuis aan corona.

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen in ons land is woensdag voor de eerste keer in drie weken gedaald, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 662 COVID-patiënten, 57 minder dan dinsdag.

Wachten op privacy instellingen...
15.55

Export herstelt zich verder van coronacrisis


De Nederlandse export is in juli verder hersteld van de coronacrisis. Bedrijven kampen wel met lange levertijden en tekorten aan materialen en personeel. Dat melden kredietverzekeraar Atradius en de ondernemersvereniging voor handel en logistiek Evofenedex in hun maandelijkse Corona Monitor. Volgens de onderzoekers daalde het percentage exportbedrijven dat zegt nog last te hebben van de naweeën van de coronacrisis. In juli ging het om 37 procent, tegen 39 procent een maand eerder. "Het beeld dat we zien bij onze achterban blijft voorzichtig positief al schuift het definitieve herstel van de coronacrisis steeds verder naar achteren en blijft de onzekerheid hoog", zegt directeur Bart Jan Koopman van Evofenedex.

Volgens het onderzoek wordt in de Europese Unie steeds minder negatieve impact ervaren van de coronacrisis. In China werden de problemen in juli juist groter ten opzichte van de maand ervoor, door nieuwe plaatselijke lockdowns.

14.50

Hoeveel mensen hebben een vaccinatie gekregen in jouw gemeente?

Steeds meer mensen kiezen voor een coronavaccinatie. Tot en met afgelopen zondag zijn er in Nederland al meer dan 20,9 miljoen coronaprikken gezet, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het RIVM. Volgens het instituut heeft naar schatting bijna 85 procent van de volwassenen ten minste één prik gehad en is gemiddeld zo'n 66 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd.

Hieronder kun je zien hoe het staat in jouw gemeente.

Wachten op privacy instellingen...
14.30

Nederland is EU-koploper in melden bijwerkingen coronavaccins

Nederland is met afstand koploper binnen de EU als het gaat om het melden van bijwerkingen van de coronavaccins. Dat blijkt uit cijfers van de EU-database EudraVigilance, waarin meldingen van bijwerkingen vanuit de hele EU worden bijgehouden en die BNR heeft ingezien.

Tot nu toe kwamen uit Nederland maar liefst 111.904 meldingen over bijwerkingen. Dat zijn er 30.000 meer dan uit Italië, dat na Nederland het meeste meldingen doorgaf. Frankrijk komt daarna, met 70.294 meldingen.

Agnes Kant, directeur van bijwerkingencentrum Lareb, ziet de cijfers als een compliment voor haar organisatie. Ze wijst erop dat er veel aan is gedaan om de bekendheid van Lareb te vergroten en ervoor te zorgen dat mensen weten dat ze het kunnen melden als ze bijwerkingen ervaren, meldt BNR.

14.15

ID&T stopt kort geding over festivals

Festivalorganisator ID&T zet het kort geding tegen de overheid niet door, laat een woordvoerder woensdag weten. ID&T spande samen met tal van organisaties een kort geding aan om duidelijkheid te forceren over de rest van het festivalseizoen. De zaak werd vorige week al aangehouden omdat het demissionair kabinet afgelopen maandag bekend zou maken of eendaagse festivals na 13 augustus door kunnen gaan.

"In het voorgenomen kort geding was het uitgangspunt dat het besluit van 9 juli onrechtmatig en onzorgvuldig genomen was, omdat het kabinet de Fieldlab-resultaten niet had meegenomen in de besluitvorming. Om deze reden wilde de ID&T Groep het besluit helemaal of gedeeltelijk nietig laten verklaren", luidt de verklaring van de organisatie. Op 9 juli maakten demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge bekend dat meerdaagse evenementen voorlopig niet meer worden gehouden en dat bezoekers van een evenement moeten zitten.

"Inmiddels heeft het kabinet, samen met het OMT, voor een aanvullende motivering gezorgd. Het kabinet heeft daarmee, op papier, haar eigen nalatigheid ongedaan gemaakt. Voor een kortgedingrechter is er dan nauwelijks meer ruimte om het kabinet hierop de corrigeren." Volgens het demissionair kabinet is het logistiek onuitvoerbaar om een meerdaags festival veilig te organiseren. Dat besluit noemde ID&T "pijnlijk, maar begrijpelijk".

ID&T roept de overheid alsnog op tot volledige opening in september, omdat dan iedereen die dat wil gevaccineerd kan zijn. Op 13 augustus neemt het kabinet nieuwe besluiten over het coronabeleid voor de komende periode. Dan wordt waarschijnlijk ook meer duidelijk over wat er gebeurt met evenementen in september.

De komende twee weken zijn alle evenementen zonder zitplaatsen vanwege het coronavirus nog verboden. Vorige week kondigde het kabinet aan dat meerdaagse festivals met camping tot 1 september verboden blijven. Daardoor werden onder meer Lowlands, Down The Rabbit Hole en Mysteryland geannuleerd.

14.00

Eerste daling aantal opgenomen coronapatiënten in drie weken

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is woensdag voor de eerste keer in drie weken gedaald, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 662 COVID-patiënten, 57 minder dan dinsdag.

Drie weken geleden lagen er iets meer dan 200 patiënten met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Sindsdien nam dit aantal met de dag toe.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 470 patiënten met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 50 minder dan dinsdag. Op de ic's daalde het aantal ernstig zieke COVID-patiënten met 7 tot 192.

13.00

België beboet ook Nederlandse toeristen zonder coronabewijs

De Belgische politie heeft in juli 102 bekeuringen van elk 250 euro uitgedeeld aan toeristen die niet aan de inreisvoorwaarden voldeden, zoals volledig tegen COVID-19 zijn ingeënt. Hoeveel van deze betrapte reizigers uit Nederland kwamen is nog niet bekend, zegt een woordvoerster van de federale politie. "We proberen maximaal te controleren".

Sinds 1 juli moeten Nederlanders en andere EU-burgers van 12 en ouder die langer dan 48 uur voor hun plezier in België willen verblijven kunnen bewijzen dat ze volledig zijn gevaccineerd (minimaal twee weken), minder dan 72 uur voor aankomst een negatieve PCR-test hebben ondergaan of zijn hersteld van COVID-19. Ook moeten ze, gevaccineerden inclusief, vooraf een Passenger Locator Form invullen, met gegevens over de verblijfplaats.

België beschouwt Nederland sinds 17 juli 2021 als rode zone. Dat betekent dat toeristen die bij het inreizen geen coronacertificaat of ander bewijs kunnen overleggen zich moeten laten testen en in quarantaine moeten tot het resultaat negatief is.

12.40

IFV: voorbereiding op pandemie bleef steken bij plannen

De voorbereiding op een grote, ontwrichtende crisis als de coronapandemie blijft tot nu toe in Nederland steken bij plannenmakerij en het uitschrijven van scenario's. Een pandemie gold bij veiligheidsregio's en andere hulpdiensten al jaren als de meest denkbare en waarschijnlijke crisis en daar werd geregeld op geoefend. En toch werd Nederland in februari 2020 verrast en moesten er onvoorbereide, ingrijpende besluiten als lockdowns worden genomen.

Dat constateren onderzoekers van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), het kennisinstituut dat veiligheidsregio's en andere hulpdiensten ondersteunt bij rampenbestrijding en crisisbeheersing. De onderzoekers hebben een tussenbalans opgemaakt van de omgang met de coronacrisis tot medio 2021. Zij concluderen dat de les van de coronacrisis wellicht is dat Nederland het heil niet primair moet zoeken in nog meer draaiboeken en scenario's, maar beter moet leren om te improviseren.

Hulpdiensten in Nederland dachten goed voorbereid te zijn op een pandemie. "Chinese of Italiaanse toestanden zouden hier niet voorkomen. Maar de werkelijkheid van de coronapandemie was een totaal andere dan in plannen was voorzien", aldus het IFV. Zo liep het aantal doden heel snel op en was er bijna meteen een tekort aan hulpmiddelen als mondkapjes en handschoenen. De geoefende aanpak met bron- en contactonderzoek en isolatie van besmette personen bleek al na enkele dagen onwerkbaar. Lockdowns kwamen in geen enkel draaiboek voor. Dat extreme groeperingen een podium zouden krijgen was onverwacht. Het RIVM deed vooraf wel goede voorspellingen, maar de coronacrisis duurt nu al veel langer dan eerder voorzien.

12.00

Reizigers vanuit België per zondag gecontroleerd op coronabewijs

Reizigers die vanuit België terug naar Nederland reizen kunnen vanaf zondag gecontroleerd worden op hun coronabewijs, meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Reizigers die tijdens een controle geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro. In de grensregio aan de grens van Duitsland wordt niet gecontroleerd.

Dat er geen controles zijn aan de oostkant van Nederland komt doordat de risicogebieden vooral in het zuiden van Europa liggen. België, delen van Frankrijk, Spanje en delen van Portugal zijn geel.

Eind juli werd bekend dat reizigers vanaf 12 jaar die uit EU-landen met een geel reisadvies komen per 8 augustus een coronabewijs bij zich moeten hebben. Zij moeten dit desgevraagd tonen aan de Koninklijke Marechaussee. Dit kunnen een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven. Bij een PCR-test is dit maximaal 48 uur voor vertrek, bij een antigeen-test is dit 24 uur. Dit wordt steekproefsgewijs gecontroleerd door mobiele teams, zegt de woordvoerder. Er zullen dan ook geen controleposten van de marechaussee komen.

Mensen die niet met een eigen vervoermiddel reizen worden gecontroleerd door vervoersmaatschappijen.

11.40

83 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen waren woensdagmorgen 83 coronapatiënten opgenomen. Dat meldt het ROAZ. Dat zijn er vijftien minder dan dinsdag (98).

De afgelopen 24 uur zijn drie nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat er 18 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Twee coronapatiënten werden overgeplaatst en één patiënt overleed aan corona de laatste 24 uur.

11.30

Steeds minder mensen worden nog gevaccineerd

Het aantal mensen dat per week wordt gevaccineerd tegen het coronavirus daalt verder, nu ongeveer 85 procent van de volwassen Nederlanders in elk geval één keer is gevaccineerd tegen het coronavirus. Twee op de drie Nederlanders zijn volledig ingeënt. In de afgelopen week hebben 812.269 mensen een prik gekregen, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het RIVM. Dat is het laagste aantal sinds begin mei. Het is de vijfde achtereenvolgende week dat het aantal prikken daalt. Een week eerder kregen iets meer dan een miljoen mensen een inenting. De drukste week was begin juni, toen 1,67 miljoen mensen gevaccineerd werden.

Bijna zeven maanden geleden begon de vaccinatiecampagne. Tot en met afgelopen zondag zijn 20,9 miljoen prikken gezet. Daaronder zijn 12,4 miljoen eerste prikken. Mensen die het vaccin van Janssen krijgen en dus na de eerste prik klaar zijn, zijn hier in meegerekend. Vorige week hebben 166.488 mensen een eerste prik gekregen, het laagste aantal eerste prikken sinds de week van 15 tot en met 21 maart.

In totaal hebben ongeveer 8,5 miljoen mensen de tweede prik gekregen, bijna 650.000 meer dan vorige week.

Vanwege het dalende aantal prikken hebben meerdere GGD's aangekondigd dat ze vaccinatielocaties gaan sluiten. Zo gaat de prikplek in Houten woensdag dicht en eind deze maand ook de locatie in de Jaarbeurs in Utrecht. De Van Nellefabriek in Rotterdam wordt niet meer gebruikt voor vaccineren en over een tijdje stopt ook het prikken bij de SS Rotterdam.

11.00

PO-Raad: scholen krijgen geld voor ventilatie vaak niet rond

Het lukt basisscholen vaak niet om het geld bij elkaar te krijgen voor aanpassing van de ventilatie in de gebouwen. Dat zegt de PO-Raad. De koepel van basisscholen reageert op een onderzoek van vakbond CNV Onderwijs, waarin een op de drie basisschoolleerkrachten zegt dat de ventilatie op hun werkplek niet in orde is.

Het Rijk stelt geld beschikbaar voor de verbetering van de ventilatie, maar betaalt 30 procent van de rekening. Schoolbesturen en de gemeente moeten de resterende 70 procent betalen. "Voor veel scholen en gemeentes is dat een probleem", aldus een woordvoerder van de PO-Raad. Bovendien is het geld van de overheid alleen bestemd voor aanpak van de ventilatie. "Ventileren is belangrijk, maar het is slecht één probleem. Het gaat om het hele binnenklimaat. Het is bijvoorbeeld ook het licht en de temperatuur. In de zomer wordt het enorm warm, vooral in gebouwen met een plat dak, en in de winter heel koud. Dat los je niet op met ventilatie. Het is alsof je nieuwe ruitenwissers op je oude auto zet terwijl de motor niet in orde is."

De PO-Raad weet niet hoeveel basisscholen de zomervakantie aangrijpen om de ventilatie aan te pakken. "Het gebeurt, maar we hebben geen inventarisatie. We raden scholen aan: als je iets laat doen, doe het dan breed. Maar daar moet je wel geld voor hebben." In het CNV-onderzoek geven leerkrachten ook aan dat leerlingen met coronagerelateerde klachten toch vaak naar school komen, ondanks het dringende advies om met zulke klachten thuis te blijven. De PO-Raad heeft daar "geen gegevens over en niet veel geluiden over gehoord", maar sluit het ook niet uit.

07.50

Onderzoek: leerlingen met coronaklachten gaan toch naar school

Leerlingen met coronagerelateerde klachten komen nog vaak naar school. Daarbij lijkt de ventilatie in een groot deel van de scholen nog steeds niet op orde. Dat meldt CNV Onderwijs na onderzoek onder bijna 1500 leden van de bond.

Blijf thuis bij klachten is al sinds het begin van de coronacrisis een basisregel, geeft de vakbond aan. Van de leden die op middelbare scholen werken geeft 53 procent echter aan toch leerlingen te zien die met coronagerelateerde klachten op school verschijnen. In het mbo is dat 52 procent. Bij universiteiten gaat het om 35 procent van de leden die dit ziet gebeuren, in het hbo 28 procent en in het basisonderwijs 42 procent.

Volgens voorzitter CNV Onderwijs Daniëlle Woestenberg is het duidelijk dat hoestende, koortsige en proestende leerlingen niet bijdragen aan het gevoel van veiligheid van iedereen op school. "We moeten met zijn allen ook echt individuele verantwoordelijkheid nemen en elkaar daar op aanspreken, hoe vervelend dat soms voor iemand uitkomt."

06.30

Covid-uitbraak zet China aan tot extra toezicht diepvriesvoedsel


De recente heropleving van COVID-19 in China zet de invoer van diepgevroren voedsel opnieuw onder intensief toezicht, melden Chinese media. De Chinese autoriteiten zijn daartoe overgegaan op basis van de veronderstelling dat het mogelijk is om het virus op te lopen via voedselverpakkingen. Steden als Zhengzhou en Haikou zullen de inspectie van geïmporteerd diepvriesvoedsel verscherpen om de overdracht van Covid te voorkomen.

06.00

'Volledig gevaccineerden 50-60 procent minder vatbaar voor Delta'


Mensen die volledig gevaccineerd zijn hebben zo'n 50 tot 60 procent minder kans om besmet te raken met de Delta-variant van het coronavirus dan mensen die niet gevaccineerd zijn. Dat blijkt uit een grootschalige studie door het Imperial College in Londen, waarvan de resultaten woensdag bekend werden.

04.30

Groot aantal prikstraten wordt ontmanteld

De GGD's sluiten de komende tijd zeker 73 vaccinatielocaties. Dat meldt het AD op basis van een inventarisatie. Hiervoor in de plaats komen mobiele prikbussen en pop-up-priklocaties.

Volgens de GGD's heeft het geen zin grote prikhallen nog langer open te houden, omdat de meeste mensen inmiddels tegen het coronavirus zijn ingeënt. Begin juni werden er nog ruim 200.000 mensen per dag gevaccineerd, nu zijn dat er maar zon 100.000. Het gaat grotendeels om tweede prikken, dus het aantal vaccinaties neemt de komende weken nog verder af. Veel van de 143 GGD-vaccinatiestraten worden daarom ontmanteld.

02.00

Nieuwe kaart met risiconiveaus gepresenteerd


Het aantal nieuwe coronagevallen daalt snel, maar het is niet duidelijk of dit woensdag terug te zien is wanneer de overheid de risiconiveaus in de 25 veiligheidsregio's weer vaststelt. Het aantal ziekenhuisopnames daalt namelijk nog niet, en die cijfers tellen ook mee.

Nederland heeft vier risiconiveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Momenteel staan tien regio's op ernstig en vijftien op zeer ernstig. De laagste twee niveaus, waakzaam en zorgelijk, gelden nergens.

01.30

VS zeggen half miljard vaccins aan 100 landen toe


De Amerikaanse regering zal later deze maand beginnen met het verzenden van een half miljard doses COVID-19-vaccin naar honderd landen in nood, zei president Joe Biden woensdag in een toespraak in het Witte Huis. De leveringen vormen een aanvulling op de 110 miljoen doses die de VS al aan meer dan zestig landen hebben geschonken. De meeste leveringen werden verspreid via het wereldwijde vaccinatieplatform van Covax, sommige in samenwerking met de Afrikaanse Unie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!