LIVEBLOG

Coronanieuws: 395 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

6 augustus 2021 om 06:00 • Aangepast 7 augustus 2021 om 09:26
nl
Ook deze vrijdag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Colombiaanse variant coronavirus eist leven van zeven ingeënte bejaarde Belgen.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 78 coronapatiënten opgenomen, zeven minder dan donderdag.
  • 395 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • De afgelopen 24 uur werden in de Brabantse ziekenhuizen vijf nieuwe coronapatiënten opgenomen, een coronapatiënt overleed het afgelopen etmaal.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

22.30

Aruba voert opnieuw coronamaatregelen in


Op Aruba gelden vanaf zaterdag nieuwe, strengere coronamaatregelen. Dat is vanwege de stijging van het aantal met corona besmette mensen op het eiland. Inmiddels telt Aruba 754 coronabesmettingen.

De regering stelt het gebruik van mondkapjes weer verplicht in openbare ruimtes. Die verplichting werd op 9 juni nog opgeheven, op dat moment waren er op het eiland 41 besmette personen.

19.15

75.000 doses AstraZeneca onderweg van Nederland naar Namibië


Nederland stuurt 75.000 doses van het vaccin van AstraZeneca naar Namibië gestuurd. De inentingen zouden in Nederland toch niet meer gebruikt worden, en kunnen in het Afrikaanse land snel ingezet worden, zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De doses komen waarschijnlijk dit weekend aan.

Namibië had Nederland om de vaccins gevraagd. De situatie in het land is "ernstig en overbelasting van de zorg dreigt", aldus het ministerie.

17.50

Duitsland ziet Nederland niet meer als hoogrisicogebied


Duitsland versoepelt de regels voor Nederlanders die naar het land willen reizen. Nederlanders hoeven vanaf zondag middernacht niet meer in quarantaine als ze niet gevaccineerd zijn en ze hoeven ook niet van tevoren gegevens over hun gezondheidssituatie te verstrekken.

Het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft vrijdag bepaald dat Nederland niet langer een hoogrisicogebied is. Nederlanders die naar Duitsland willen reizen, moeten aan de grens nog wel een test-, vaccinatie- of herstelbewijs laten zien.

17.35

Horeca wil weer gratis coronatests voor personeel


Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat horecabedrijven weer gratis zelftests krijgen voor het personeel. Als horecapersoneel zichzelf snel en preventief kan testen, dan kan dat veel onzekerheid, onnodige quarantaine en extra kosten voorkomen. KHN vindt dat de overheid de kosten van de zelftesten op zich moet nemen.

Tot eind juli kon horecapersoneel zich testen op corona met gratis sneltests, vergoed door de overheid. Ook was er de mogelijkheid om een snelle antigeentest te doen via Spoedtest.nl, met op dezelfde dag een uitslag, maar die optie is geëindigd voor alle branches. KHN heeft nog geprobeerd die regeling te behouden, maar de overheid ging daar niet in mee.

17.05

UWV krijgt veel minder aanvragen binnen bij zesde NOW-loket


Uitkeringsinstantie UWV heeft na twee weken 8600 aanvragen binnengekregen voor de zesde periode van loonsteun voor bedrijven die last hebben van de coronacrisis. Daarmee is het bij het loket voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) veel rustiger dan in de voorgaande periodes waarin de regeling voor loonsubsidies van kracht was.

Het aantal steunverzoeken bedraagt nog niet de helft van de hoeveelheid aanvragen in de eerste twee weken van de vijfde NOW-periode. Toen ontving het UWV er 19.000. Tot nog toe is de vijfde periode de rustigste in het bestaan van de steunmaatregel.

16.30

Reproductiegetal coronavirus iets omhoog


Het reproductiegetal van het coronavirus is een fractie gestegen. Het cijfer stond dinsdag op 0,69 en is nu 0,72 geworden. Wanneer het getal onder de 1 zit, is de uitbraak onder controle.

Een reproductiegetal van 0,72 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 72 anderen besmet. Zij dragen het virus over aan zo'n 52 mensen, die op hun beurt 37 mensen aansteken. Bij elke stap wordt de groep nieuwe gevallen kleiner. Een paar weken geleden stond het getal op 3 en dat was juist het hoogste niveau ooit.

15.40

Bijna 3000 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt verder


Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 2951 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is lager dan de vorige vrijdagen. Daardoor daalt het gemiddelde aantal positieve tests verder.

Precies een week geleden registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ruim 3400 nieuwe positieve tests. De vrijdag ervoor waren het er bijna 6400 en nog een vrijdag eerder meer dan 11.000.

In de afgelopen zeven dagen zijn 18.722 mensen positief getest op het coronavirus. Dat komt neer op gemiddeld 2675 gevallen per dag. Dat is het laagste niveau in bijna een maand tijd. Het gemiddelde daalt voor de achttiende dag op rij.

15.37

Nieuwe bijwerkingen bij coronavaccin Janssen vastgesteld


Het coronavaccin van Janssen zou tot nog twee bijwerkingen kunnen leiden, heeft de Europese waakhond voor vaccins vastgesteld. Het gaat om duizeligheid en oorsuizen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam heeft daarom bepaald dat die klachten op de bijsluiter moeten komen te staan. De voordelen van het vaccin blijven groter dan de nadelen, benadrukt de organisatie.

Er zijn bijna 1200 meldingen dat mensen duizelig werden na vaccinatie en iets meer dan honderd meldingen dat gevaccineerden last kregen van een piep of een suis in hun oren.

15.35

395 nieuwe coronabesmettingen in Brabant


De laatste 24 uur zijn er in Brabant 395 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Dat zijn er 104 minder dan donderdag. Toen waren er 499 (gecorrigeerd aantal) nieuwe besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
14.41

Into The Great Wide Open gaat weer niet door

Cultuur- en muziekfestival Into The Great Wide Open gaat ook dit jaar niet door. De organisatie annuleert het evenement, dat van 2 tot en met 5 september gepland stond op Vlieland, voor het tweede jaar op rij omdat het "onverantwoord" voelt om het in de aanhoudende coronapandemie te laten doorgaan.

De afgelopen maanden werd gekeken naar een festival in aangepaste vorm, maar dat is in de huidige situatie niet mogelijk. "We willen niet het risico lopen dat er vanwege Into The Great Wide Open besmettingen ontstaan op Vlieland, waar geen quarantaine-faciliteiten zijn en het logistiek ingewikkeld is om positief geteste mensen veilig naar de wal te vervoeren", zegt een woordvoerder.

14.40

Vaccinatiebewijzen niet aan de orde bij sportschool en supermarkt

Mensen die naar de sportschool willen, hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken dat daar vaccinatiebewijzen voor nodig zijn. Sportschoolhouders zien daar niks in en benadrukken dat de nu geldende protocollen voor genoeg veiligheid zorgen. Supermarkten en winkels zijn ook niet van plan om met een vaccinatieplicht te komen.

De branchevereniging voor sportscholen NL Actief denkt dat het bewijs van inenting voor fitnesslocaties 'geen issue' gaat worden, ook omdat de vaccinatiegraad oploopt. De club kreeg nog geen signalen vanuit haar achterban over wensen voor een vaccinatiebewijs. Directeur Ronald Wouters verwacht bij zijn achterban ook geen initiatieven zoals in Utrecht. Een dansschool in die stad en enkele reisorganisaties willen van klanten eisen dat zij zijn ingeënt, werd eerder bekend.

14.20

Opnieuw toename aantal coronapatiënten ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen vrijdag 679 coronapatiënten. Dat is een stijging met zes patiënten ten opzichte van een etmaal eerder, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Woensdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten in de ziekenhuizen voor het eerst in drie weken, maar sindsdien neemt het aantal weer toe. Op de ic's liggen nu 206 mensen met ernstige Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dat is een stijging met zeven ten opzichte van donderdag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten met één af, tot 473.

11.19

Ministerie: 'Oordeel over vaccinatie-eis bedrijven is aan rechter'

Het ministerie van Volksgezondheid kan niet zeggen of het geoorloofd is dat enkele reisorganisaties en een dansschool willen dat hun klanten volledig gevaccineerd zijn. Een rechter zal uiteindelijk de afweging moeten maken of de stap van deze bedrijven geoorloofd is, benadrukt een woordvoerder. Dansschoolhouder Peter Vlug was de eerste die besloot zijn klanten om een vaccinatiebewijs te vragen. Uit een rondgang van de Volkskrant blijkt dat zeker drie reisorganisaties dit voorbeeld volgen.

11.07

Nieuwe coronavariant eist leven zeven ingeënte bejaarde Belgen

Na een uitbraak van de zeldzame Colombiaanse variant van het coronavirus zijn kort geleden zeven van de 28 volledig ingeënte bewoners van een afdeling van een verzorgingshuis in de Belgische gemeente Zaventem overleden, meldt televisiezender VRT. Volgens viroloog Marc Van Ranst wordt de nieuwe variant sinds eind juni gevonden in België, maar in heel kleine percentages. "Het is een variant die we goed in de gaten moeten houden, omdat die in de laatste weken ook in andere landen opduikt."

11.05

Brabantse ziekenhuiscijfers


In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 78 coronapatiënten opgenomen, zeven minder dan donderdag. Dat maakte het ROAZ vrijdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur werden in de Brabantse ziekenhuizen vijf nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat negen coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Twee werden overgeplaatst en een coronapatiënt overleed het afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.37

Vaccinatiebewijs waarschijnlijk niet voor alle reizen nodig, meldt ANVR

De reisbranche verwacht niet dat volledige vaccinatie tegen het coronavirus in de hele sector zal worden geëist. Voor 99,9 procent van de reizen die de Nederlandse reissector aanbiedt volstaat ook een negatieve test, zegt voorzitter Frank Oostdam van branchevereniging ANVR. De Volkskrant schreef eerder dat drie organisatoren van groepsreizen inmiddels een volledige vaccinatie eisen, zoals reisorganisatie Oad.

Weer lange wachtrijen in de terminal van Eindhoven Airport.
Weer lange wachtrijen in de terminal van Eindhoven Airport.
09.50

Mogelijk meer vluchten met besmette passagiers dan gedacht

Het aantal vliegtuigen dat een met het coronavirus besmet iemand aan boord heeft, is mogelijk hoger dan tot nog toe wordt aangenomen. Zo'n 36 procent van de vluchten vanuit Nederland naar Canada, zou een besmet iemand aan boord hebben, meldt BNR op basis van onderzoek van data-analist Bart Bolkestein. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum gaat uit van negen procent van alle vluchten.

09.24

ACM trekt nummers in van doorschakeldiensten coronatests

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft twee nummers ingetrokken van doorschakeldiensten. Een daarvan verbond bellers onder meer door naar het gratis nummer van de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest. De kosten daarvoor bedroegen 0,90 euro per minuut en liepen door nadat de beller was doorverbonden met de GGD.

07.00

Economie herstelt redelijk, doemscenario's uitgebleven

Hoewel het economische beeld nog onzeker is, verloopt het herstel van de coronacrisis volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een redelijk tempo. De bankenvereniging wijst er in de coronamonitor bovendien op dat de doemscenario's die economische experts eerder in de coronacrisis schetsten niet zijn uitgekomen.

05.15

Reisaanbieders vragen klanten om vaccinatiebewijs


De discussie over het verplicht stellen van vaccinatiebewijzen door organisaties laait verder op. Na de Utrechtse dansleraar Peter Vlug eisen ook minimaal drie organisatoren van groepsreizen een volledige vaccinatie. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. De bedrijven zien zich ertoe gedwongen. Medewerkers en reizigers vragen volgens betrokkenen om de maatregel, omdat ze zich op die manier veiliger voelen. Bovendien maakt het de reizen makkelijker uitvoerbaar.

05.14

Japanse premier sluit toeschouwers bij Paralympics niet uit


Vooralsnog is het niet uitgesloten dat over enkele weken bij de Paralympische Spelen in Tokio wel toeschouwers aanwezig mogen zijn. De Japanse premier Yoshihide Suga zei de mogelijkheden daartoe te gaan bespreken met het organisatiecomité. Vanwege het besmettingsgevaar met het coronavirus geldt in delen van Japan nog steeds de noodsituatie, onder meer in de olympische stad Tokio. Bij de Olympische Spelen die momenteel in de hoofdstad worden gehouden, mag geen publiek aanwezig zijn.

04.20

In Tokio 29 aan Spelen gerelateerde besmettingen


Er zijn vrijdagochtend in Tokio 29 aan de Olympische Spelen gerelateerde besmettingen met het coronavirus gemeld. Donderdag waren er 31 besmettingen, woensdag waren het er 29. Het totaal staat nu op 382. Onder de 31 coronabesmettingen vrijdag bevond zich geen enkele atleet. De Japanse premier Yoshihide Suga vertelde dat hij niet gelooft dat de Olympische Spelen voor een stijging van het aantal coronabesmettingen in Japan zorgen.

03.22

Delta-variant gevaarlijker voor zwangere vrouwen


De Delta-variant van het coronavirus lijkt gevaarlijker voor zwangere vrouwen. De afgelopen weken zijn meer zwangere vrouwen met het coronavirus in het ziekenhuis opgenomen. Deze vrouwen zijn niet gevaccineerd en hebben geen onderliggend lijden. Toch worden ze heel ziek, zegt hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp (UMC Utrecht) in het AD.

00.01

Aantal buitenlandse vakanties van Nederlanders in 2020 gehalveerd


Nederlanders gingen in coronajaar 2020 de helft minder vaak op vakantie in het buitenland dan een jaar eerder. In de zomer brachten juist meer Nederlanders een vakantie in eigen land door dan in het voorgaande jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. De regering vroeg Nederlanders vanwege de coronapandemie in grote delen van 2020 niet naar het buitenland te reizen als ze daar geen dringende reden voor hadden.

Wachten op privacy instellingen...

00.01

'Maaltijdbezorging ook na pandemie populair'


De explosieve groei van maaltijdbezorging, die door de coronapandemie een vlucht nam omdat de horeca moest sluiten en veel mensen thuis zaten, zet ook na de pandemie door. In de eerste zes maanden van dit jaar haalden maaltijdbezorgers ruim twee keer zoveel omzet binnen ten opzichte van een gemiddelde maand in 2019, becijferde ABN AMRO op basis van transactiedata en consumentenonderzoek.

00.01

Sterftecijfer in juli iets hoger dan verwacht


Vorige week zijn er net iets meer mensen overleden dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar, vooral in de leeftijdsgroep 65 tot 80 jaar. Dat meldt statistiekbureau CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week. Het is volgens een woordvoerder van het CBS nog niet duidelijk of het coronavirus de veroorzaker is van het iets hogere sterftecijfer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!