Coronanieuws: Tientallen reizigers brengen vakantie door in quarantaine - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: Tientallen reizigers brengen vakantie door in quarantaine

9 augustus om 06:00 • Aangepast 10 augustus om 07:17
Een coronazelftest.
Een coronazelftest.
Ook deze maandag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 263 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • 92 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Aantal treinreizigers op werkdagen is fors minder door de coronacrisis.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Deze liveblog is gesloten.

Liveblog

21.49

Reisbranche wil verlenging gratis testen voor vakantie


Het laten afnemen van een coronatest om mee naar het buitenland te reizen zou ook na augustus nog door de overheid moeten worden vergoed. Zo wordt een grote groep mensen die net buiten het hoogseizoen op vakantie gaat niet met flinke extra kosten opgezadeld. Dat zeggen bedrijven en organisaties in de reissector tegen BNR.

De mogelijkheid om een gratis coronatest te doen vervalt in principe aan het einde van augustus, maar het kabinet moet nog een definitief besluit nemen over eventuele verlenging. Frank Oostdam, directeur van reiskoepel ANVR, hoopt dat die langere periode voor gratis testen er inderdaad komt.

"Hoewel de overheid nadrukkelijk heeft aangegeven dit tot uiterlijk eind augustus te willen faciliteren, zouden wij het ook een goede zaak vinden als het kabinet deze periode nog met een maand verlengt, tot eind september."

19.40

Marechaussee: geen boetes uitgedeeld bij controle coronabewijs


De Koninklijke Marechaussee heeft maandag bij de Belgische grens geen boetes hoeven te geven omdat reizigers geen geldig coronabewijs bij zich hadden. Hoewel mensen al vanaf zondag gecontroleerd konden worden op zo'n bewijs, werd dit maandag voor het eerst gedaan. Volgens een woordvoerder zijn vanaf 13.00 uur zo'n 65 auto's steekproefsgewijs aangehouden in Bladel, waar reizigers via de A67 de grens van België met Nederland passeren.

Ze werden naar een controlepost vlakbij Eersel begeleid. Reizigers vanaf 12 jaar die uit EU-landen met een geel reisadvies komen, moeten per 8 augustus een coronabewijs kunnen laten zien, oftewel een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatief testbewijs. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven. Wie tijdens een controle geen coronabewijs bij zich heeft, krijgt een boete van 95 euro.

17.43

Iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen


Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag iets toegenomen, na de lichte daling een dag eerder. In totaal liggen er nu 690 patiënten met Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dat zijn er zeventien meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De bezetting in de ziekenhuizen laat al bijna een week een stabiel beeld zien, met kleine schommelingen tussen de 662 en 690 opgenomen covidpatiënten. Op de intensivecareafdelingen is het wel drukker aan het worden. Daar liggen nu 212 coronapatiënten, een toename van twaalf en het hoogste aantal sinds half juni. Op de verpleegafdelingen liggen 478 coronapatiënten, vijf meer dan zondag.

17.07

Tientallen reizigers brengen vakantie door in quarantainehotel


Tientallen reizigers moeten tijdens hun vakantie verplicht in een quarantainehotel verblijven, of blijven achter op het vakantieadres terwijl familie of vrienden naar huis vliegen. Dat blijkt uit een rondgang langs reisorganisaties. Bij Corendon moesten de afgelopen zes weken zeventig mensen tijdens hun vakantie in quarantaine.

Bij Sunweb ging het ook om tientallen reizigers, al werden daar geen exacte aantallen genoemd. TUI kon geen aantallen noemen, maar bevestigt dat het regelmatig reizigers heeft die in afzondering moeten. Sunweb had recent nog te maken met een 19-jarige vrouw met een positieve coronatest, die alleen achter bleef op het vakantieadres.

De directeur van Sunweb, Mattijs ten Brink, legt uit dat de reisleiding die ter plekke is, op zo'n moment hulp aanbiedt. "De reisleiding doet boodschappen en zorgt dat zon meisje eten heeft en af en toe een gesprekje over hoe het gaat", aldus Ten Brink. Een woordvoerder van Corendon benadrukt dat het om een klein aantal reizigers gaat. "Sinds eind juni gingen 100.000 reizigers met ons op vakantie, maar voor die zeventig mensen is het natuurlijk hartstikke vervelend."

15.20

263 nieuwe coronabesmettingen in Brabant


De laatste 24 uur zijn er in Brabant 263 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Dat zijn er twintig meer dan zondag. Toen waren er 243 nieuwe besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
15.00

Ministerie wilde niet massaal tests op de post doen vanwege hitte

De reden dat de komende weken bestelcodes in plaats van sneltesten worden rondgestuurd is vooral omdat men bang was dat de sneltesten te warm zouden worden tijdens de zomerperiode. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid desgevraagd. Grootschalig sneltesten uitdelen stuit op allerlei praktische problemen.

Tussen nu en september krijgen alle huishoudens een code thuisgestuurd waarmee ze twee zelftesten kunnen bestellen. Die worden vervolgens binnen tien dagen verzonden. Het idee is dat mensen zich na de vakantie laten testen voor ze zich weer mengen in het maatschappelijk verkeer. Dat roept de vraag op waarom er niet voor is gekozen om iedereen gewoon rechtstreeks een sneltest toe te sturen.

12.30

GGD Hart voor Brabant gaat prikken zonder afspraak


GGD Hart voor Brabant maakt coronavaccinatie nog laagdrempeliger door te starten met vaccineren zonder afspraak. Vanaf maandag 16 augustus is het voor mensen in het werkgebied mogelijk om zonder afspraak een prik te halen. Mensen die al een afspraak hebben gepland, kunnen hier geen gebruik van maken. Voor hen is een vaccin gereserveerd, daarom moeten zij nog naar de afgesproken plek. Prikken zonder afspraak is een van de acties die GGD Hart voor Brabant onderneemt om de vaccinatiegraad in de regio nog verder te verhogen.

12.15

Rutte ziet nu geen aanleiding voor scherpere coronamaatregelen


Extra coronamaatregelen zijn nu niet nodig. Dat zei demissionair premier Mark Rutte. De coronacijfers lieten de afgelopen week een dalende trend zien, dus ander beleid is volgens hem niet nodig.

Het was vooraf niet de verwachting dat er maandag een verandering in het coronabeleid zou worden aangekondigd. Dit omdat er voor vrijdag weer een grote persconferentie op de planning staat. Daarin zal bekendgemaakt worden hoe het beleid er de komende periode uit zal komen te zien. Daarvoor is ook nieuw advies van het Outbreak Management Team gevraagd. Daar wilde Rutte niet op vooruitlopen.

11.25

Brabantse ziekenhuiscijfers


In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 92 coronapatiënten opgenomen, twee meer dan vrijdag. Dat maakte het ROAZ maandag bekend. In het weekend komen er geen nieuwe ziekenhuiscijfers.

De afgelopen 24 uur werden in de Brabantse ziekenhuizen vijf nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat er ook vijf coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Er waren geen overplaatsingen en er zijn drie coronapatiënten overleden in de Brabantse ziekenhuizen.

08.25

7 miljard NOW-subsidies ging naar vastgoed en overnames


Het UWV heeft bijna 7 miljard te veel uitgekeerd aan NOW-loonvoorschotten. Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money. Er verdween geld in vastgoed, bedrijfsovernames en als reserve op de balans.

Nederlandse bedrijven ontvingen in een jaar tijd bijna 7 miljard te veel aan loonsubsidies uit de NOW-regeling, meldt Follow the Money. 60.000 bedrijven hebben een half miljard euro aan te veel uitgekeerde NOW teruggestort in de eerste tranche (NOW 1). Nog 90.000 andere bedrijven moeten hun definitieve gegevens nog aanleveren. Bedrijven hoeven dit geld in sommige gevallen pas in 2026 terug te betalen, nadat het UWV de definitieve berekeningen heeft gemaakt.

Ondertussen gebruiken ondernemers die te veel NOW kregen de loonkostensubsidie voor vastgoedaankopen, bedrijfsovernames of het bedrag staat onaangeroerd op de rekening, aldus Follow the Money.

07.55

China straft lokale bestuurders om uitbraak Delta-variant


De Chinese autoriteiten hebben ruim dertig functionarissen gestraft die verantwoordelijk worden gehouden voor de verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus. Het gaat volgens staatsmedia onder meer om burgemeesters, bestuurders van gezondheidsdiensten en directeuren van ziekenhuizen en vliegvelden.

07.45

PostNL blijft meer bezorgen dankzij coronacrisis

PostNL blijft ervan profiteren dat mensen sinds het begin van de coronapandemie meer pakketjes laten bezorgen. Het postbedrijf leverde in vergelijking met vorig jaar meer pakketten af doordat er meer via internet wordt gewinkeld. Het volume nam wel wat af ten opzichte van het eerste kwartaal doordat winkels weer open mochten omdat lockdownmaatregelen werden versoepeld.

07.23

Tokio meldt 458 aan Spelen gerelateerde coronabesmettingen

Tokio heeft na de sluiting van de Olympische Spelen 458 aan het sportevenement gerelateerde besmettingen met het coronavirus gemeld. Zondag kwamen er nog eens 28 bij. De besmettingen zijn sinds 1 juli bijgehouden. Ook enkele leden van TeamNL testten de afgelopen weken positief in Tokio. Candy Jacobs, Reshmie Oogink, Finn Florijn, Jean-Julien Rojer, roeicoach Josy Verdonkschot en een anoniem lid van de roeistaf moesten in quarantaine.

07.18

Man met mes richt schade aan op vaccinatielocatie Middelburg


Op een vaccinatielocatie in Middelburg heeft een 61-jarige man maandagochtend een tent vernield met een mes. Ook probeerde hij de tent in brand te steken. Hij is opgepakt. Een beveiliger zag de man, die zelf in Middelburg woont, na de vernielingen wegrijden op een fiets. Agenten wisten hem even verderop te arresteren. Hij kwam volgens de politie verward over en zit vast.

07.05

Gratis coronazelftest voor alle Nederlanders

Iedereen in Nederland die dat wil, kan binnenkort twee gratis zelftesten bestellen. "Testen blijft belangrijk want zonder dat je het zelf weet, kun je andere mensen besmetten met het coronavirus, ook als je geen klachten hebt", benadrukt het ministerie van Volksgezondheid. Deze maand krijgen alle Nederlandse huishoudens een brief met een code in de bus, waarmee ze de twee gratis zelftesten kunnen bestellen. De eerste brieven vallen dinsdag op de mat.

06.00

Aantal treinreizigers op werkdagen fors minder door coronacrisis


De NS heeft in het jaar 2020 op werkdagen ruim 55 procent minder mensen in de trein kunnen verwelkomen dan in het jaar daarvoor. De impact van de coronacrisis op de reizigersaantallen was enorm, stelt de NS. Op een gemiddelde werkdag waren er in 2020 ongeveer 591.000 reizen. Een jaar eerder ging het om 1,35 miljoen reizen per werkdag.

03.30

Kabinet buigt zich over geldende coronamaatregelen


Een aantal ministers praat deze maandag weer over de coronacrisis en de maatregelen om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Grote aankondigingen of wijzigingen worden nog niet verwacht. Vrijdag staat er namelijk een persconferentie gepland waarin wel veel bekend zal worden gemaakt. Maandag wordt er wel weer een tussentijdse update gegeven. De meest betrokken bewindspersonen spraken elkaar deze zomer vrijwel elke maandag over de situatie.

03.25

Nu ook coronapas verplicht in Franse cafés en restaurants


In Frankrijk is het nu ook verplicht bij een bezoek aan cafés en restaurants en bij lange trein- of busreizen aan te tonen dat men is gevaccineerd, negatief getest of van het coronavirus is hersteld. Ook zijn zorgmedewerkers nu verplicht zich te laten vaccineren. De omstreden 'coronapasplicht' en vaccinatieverplichting die maandag zijn ingegaan vormen een uitbreiding van de coronamaatregelen die al van kracht waren. Zo was de pas al verplicht in musea, bioscopen en gelegenheden voor grote evenementen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...