Video

Begrip voor coronacontroles vliegveld: 'Gaat tenslotte om onze veiligheid'

9 augustus 2021 om 12:29 • Aangepast 10 augustus 2021 om 10:07
nl
Vliegtuigpassagiers hebben veel begrip voor de coronacontroles die maandagochtend plaatsvonden toen ze aankwamen op Eindhoven Airport. Ze moeten sinds zondag een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of een negatief testbewijs kunnen laten zien als ze 12 jaar of ouder zijn en uit een EU-land met een geel reisadvies komen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Bij de ingang van de ruimte waar de reizigers hun koffers van de band kunnen halen, stonden maandagochtend drie mensen van de Veiligheidsregio om de gegevens van de vliegtuigpassagiers steekproefgewijs te controleren. In totaal werden de passagiers van 'een stuk of tien vluchten' gecontroleerd.

"Slechts een tot twee procent had niet alles op orde."

Volgens Adrie Hofman van de Veiligheidsregio had 'bijna honderd procent' van de mensen maandagochtend de juiste papieren bij zich of konden ze de juiste QR-code laten zien. Slechts een tot twee procent had niet alles op orde. Mensen die niet de juiste papieren bij zich hadden, werden overigens niet door de mensen van de Veiligheidsregio bekeurd. Die bevoegdheid hebben de medewerkers namelijk niet.

"Wij staan alleen maar te checken of dit systeem werkt", legt Adrie uit. "Als het goed is, zijn de reizigers op hun vertreklocatie bij het instappen in het vliegtuig gecontroleerd en mochten ze alleen met de juiste papieren het vliegtuig in. Wij checken hier of dit ook daadwerkelijk is gebeurd. Wij rapporteren dit aan het ministerie en dat bekijkt dan of het systeem werkt of dat extra maatregelen nodig zijn."

"Bij de ene vlucht striktere controles dan bij de andere."

De reizigers lieten weten dat ze allemaal bij het instappen van het vliegtuig werden gecheckt. Maar uit hun reacties bleek wel dat dit bij de ene vlucht strikter gebeurde dan bij de andere. Bij het ene vliegtuig moesten mensen alleen maar laten zien dat ze de juiste papieren bij zich hadden, terwijl deze bij anderen ook werden gescand.

Een reiziger uit het Spaanse Valencia liet weten dat bij hem alleen werd nagegaan of hij de juiste papieren bij zich had. "Die hebben ze niet echt gecontroleerd. Dat had wel beter gekund. Maar ik had alles op orde, hoor!", zei hij er glimlachend achteraan.

"Prima, deze controles!"

"Het is prima dat deze controles plaatsvinden", benadrukte een andere vakantieganger. "Het gaat tenslotte om onze veiligheid." De Veiligheidsregio gaat in de toekomst nog vaker dit soort controles houden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.