Tropische rode ibis wordt steeds vaker gespot in Brabant, dit is waarom

11 augustus 2021 om 10:48 • Aangepast 11 augustus 2021 om 15:28
nl
De zeldzame, tropische rode ibis wordt steeds vaker gespot in Brabant. Alleen al in de afgelopen weken werd de vogel gezien in Lithoijen, Heeswijk-Dinther en Breda. Wat komt de felrode vogel hier doen en gaan we deze vaker in onze provincie zien?
Profielfoto van Rebecca Dijkstra
Geschreven door
Rebecca Dijkstra

Als je er eentje ziet, kun je er onmogelijk omheen. De felrode, Zuid-Amerikaanse vogel valt behoorlijk op door zijn kleur en zijn lengte van meer dan zestig centimeter. De rode ibis komt vooral voor in Colombia, Ecuador en Brazilië. De vogel is gewend aan vochtige moerassen, prachtige mangrovebossen en uitgestrekte lagunes. Dat is toch heel iets anders dan het veel minder exotische Lithoijen of Heeswijk-Dinther. Dus wat doet de ibis hier?

Waarschijnlijk zijn alle ibissen die hier worden gezien in gevangenschap in Nederland geboren en zijn ze dus niet vanuit Zuid-Amerika naar Brabant komen vliegen. Wie een rode ibis rondom Eindhoven ziet, kan er vanuit gaan dat deze afkomstig is uit dierenpark Zoo Veldhoven. Daar vliegen er een paar los, zei eigenaar Richard Loomans eerder tegen Omroep Brabant.

Een rode ibis bij kasteel Heeswijk (foto: Irene Weeda).
Een rode ibis bij kasteel Heeswijk (foto: Irene Weeda).

Omdat de ibissen op vrijwel dezelfde dagen op verschillende plekken in de provincie worden gezien, kunnen we ervan uitgaan dat er meerdere ‘ontsnapte’ ibissen rondvliegen. Waar de ‘Bredase’ ibis vandaan komt, is nog onduidelijk. En of de rode ibis vanuit Veldhoven naar Heeswijk-Dinther is gevlogen, is ook niet bekend. Sommige 'Brabantse' ibissen zouden uit een dierenpark uit België kunnen komen, want daar ontsnapten vorig jaar veertien rode ibissen uit een kooi na een storm.

100 rode ibissen in Nuenen
Bij Dierenrijk in Nuenen hebben ze heel wat rode ibissen rondvliegen. Zeker honderd stuks om precies te zijn. “We krijgen al wekenlang de vraag of we er eentje missen. Ook omdat er wel vaker in de buurt van Dierenrijk een rode ibis is gezien", vertelt een woordvoerder van het park. "We hebben geprobeerd om er eentje te vangen om te kijken of 'ie van ons was. Maar dat is niet gelukt. Wij gaan er vanuit dat we er geen missen, dat weten we 95 procent zeker. Die van ons hebben een bandje om de poot zodat we kunnen zien of die van ons is. Maar omdat we er zoveel hebben, kunnen we ze niet allemaal tellen." Dierenrijk heeft een van de grootste kolonies rode ibissen van Europa. Wie er in het wild maar geen gespot krijgt, kan dus nog altijd naar Nuenen toe...

In Nuenen wonen zeker 100 rode ibissen (foto: Dierenrijk).
In Nuenen wonen zeker 100 rode ibissen (foto: Dierenrijk).

Zou het kunnen dat de ibis zich permanent in Brabant gaat vestigen? Dat is zeer onwaarschijnlijk zegt Paul van Els van Sovon Vogelonderzoek in het NRC. “Vanwege de winters denk ik toch van niet”, zegt Van Els tegen de krant. “Ik schat de kans klein, maar het zal niet de eerste keer zijn geweest dat zoiets fout wordt voorspeld.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!