Ton Gimbrère wil belangenverstrengeling voorkomen en stopt als raadslid - Omroep Brabant

Ton Gimbrère wil belangenverstrengeling voorkomen en stopt als raadslid

11 augustus 2021 om 20:53 • Aangepast 12 augustus 2021 om 12:10
nl
Ton Gimbrère stopt als raadslid voor het CDA in de Tilburgse gemeenteraad. Hij legt zijn raadlidmaatschap per direct neer vanwege een nieuw zakelijk project. Dat is niet te combineren met zijn raadswerk.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Ton Gimbrère voelt zich nog altijd thuis bij het CDA en wil eigenlijk de Tilburger blijven vertegenwoordigen in de raad. Alleen de ondernemer is betrokken bij een project waar ook de gemeente een rol in heeft. “Ik wil niet in een grijs gebied belanden en als er maar een schijn is dat belangen met elkaar in conflict kunnen komen, dan wil ik dat voorkomen.”

Daarom vindt Gimbrère dat hij zijn taken als raadslid moet neerleggen. “Ik vond het een eer om de Tilburger te vertegenwoordigen in de gemeenteraad en heb met veel plezier het CDA-geluid en het geluid van Tilburger in de raad ingebracht. Ik had dat graag langer gedaan, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.”

Kamernood
Samen met Koen van der Krieken van D66 maakte Gimbrère zich hard voor meer studentenwoningen in Tilburg. Het plan om studenten in huis te nemen om te voorkomen dat ze in tenten opgevangen moesten worden, kreeg landelijke media-aandacht. “Dat was natuurlijk een bijzonder idee, maar ik ben er wel trots op dat daar echt beleid uit voort is gekomen waarmee de kamernood nu echt wordt aangepakt in de stad.”

Ton Gimbrère trad in 2018 namens het CDA toe tot de Tilburgse gemeenteraad. De voormalig directeur van de Bonheur Horeca Groep was vooral tijdens het Vragenuurtje van de gemeenteraad erg actief als raadslid. “Het bood mij de mogelijkheid om kort op de bal te zitten en actuele onderwerpen aan het college voor te leggen”, laat hij weten.

Ondernemerschap
CDA-fractievoorzitter Ineke Couwenberg vindt het jammer dat Gimbrère stopt als raadslid, maar heeft wel begrip voor zijn keuze. “Juist het ondernemerschap maakte Ton een goed raadslid en die kwaliteiten hebben we ook nodig in de gemeenteraad. Ton is een echte volksvertegenwoordiger en een echte ondernemer en helaas zijn beide rollen niet altijd goed te combineren.”

In 2017 verkocht de nu 63-jarige ondernemer zijn horecabedrijf, maar het ondernemerschap begon toch weer te kriebelen. “Ik had niet verwacht nog zo’n kans te krijgen en het Zwitserleven gevoel kan nog wel even wachten. Ik werk graag met jonge mensen, ik ben vitaal en krijg energie van dit project.”

‘Ontdekkingsreis’
Hoewel Gimbrère zijn ondernemershart volgt, gaat hij het raadslidmaatschap wel missen. “Ik heb in mijn raadsperiode zoveel over de stad ontdekt, dingen waarvan ik geen weet had. Het was echt een ontdekkingsreis. Tilburg heeft mij echt verrast en ontroerd terwijl ik toch echt hier geboren en getogen ben.”

Ook aan het contact met de inwoners van de stad bewaard hij warme herinneringen. “Dat vond ik belangrijk, je laten zien, weten waar behoefte aan is en creatieve oplossingen bedenken.” Ook al realiseert hij dat het lastig is, hij hoopt toch dat er meer ondernemers in de raad komen, ‘doeners in plaats van dossiervreters’.

Ton Gimbrère is het tweede raadslid dat het CDA in korte tijd kwijt raakt. Eerder stapte Marti de Brouwer op bij de partij, maar dat was vooral omdat hij zich er niet meer thuis voelde. Daar is nu geen sprake van, want de ondernemer blijft het CDA trouw en steunen Gimbrère zijn zetel wordt overgenomen door burgerraadslid Hans van de Ven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.