LIVEBLOG

Coronanieuws: hogescholen en uni's begin collegejaar open zonder 1,5 meter

12 augustus 2021 om 07:14 • Aangepast 13 augustus 2021 om 13:13
nl
Ook deze donderdag houden we je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Hogescholen en uni's begin collegejaar open zonder 1,5 meter
  • Voor de derde dag op rij is aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen gedaald.
  • 337 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • 85 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

20.18

Ministerie: coronaregels geen belemmering F1 in Zandvoort


De huidige coronamaatregelen zijn geen belemmering voor het organiseren van de Formule 1 in Zandvoort, begin volgende maand. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

De Formule 1 in de badplaats staat gepland voor 3 tot 5 september. Het kabinet zette vorige maand een streep door meerdaagse evenementen met overnachtingen, tot 1 september. Daar valt de Formule 1 niet onder. Evenementen mogen doorgaan, op voorwaarde dat mensen een vaste zitplaats hebben.

Daar voldoet de Formule 1 aan. Als er geen toegangsbewijzen worden gebruikt, mogen er zoveel mensen binnen de capaciteit aanwezig zijn als mogelijk met handhaving van 1,5 meter afstand. MÚt toegangsbewijzen kan twee derde van de gebruikelijke capaciteit worden gebruikt. Er hoeft dan geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.

17.11

Hogescholen en uni's begin collegejaar open zonder 1,5 meter


De universiteiten en hogescholen mogen aan de start van het nieuwe collegejaar weer open, zonder dat er 1,5 meter afstand gehouden hoeft te worden. Wel gaat er een maximumaantal studenten per collegezaal gelden.

Dat maakt het kabinet vrijdag op de coronapersconferentie bekend, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. De eerste hbo-opleidingen beginnen op 30 augustus, de universiteiten openen hun deuren op 6 september.

Er hoeft in de onderwijsinstellingen dan geen 1,5 meter afstand meer gehouden te worden. Wel lijkt het erop dat er per collegezaal maximaal 75 tot 100 studenten aanwezig mogen zijn. Voor massacolleges bij studies als psychologie of economie is dat een forse beperking.

15.15

337 nieuwe coronabesmettingen in Brabant


De laatste 24 uur zijn er in Brabant 337 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Dat zijn er 130 meer meer dan woensdag.

Toen waren er 207 nieuwe besmettingen. Wel moet daarbij worden vermeld dat er door een storing bij het RIVM besmettingen van woensdag mogelijk pas donderdag zijn meegeteld.

14.15

Opnieuw daling aantal coronapatiënten in ziekenhuizen


Voor de derde dag op rij is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen gedaald. In totaal houden nu 649 besmette mensen een bed bezet, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er zeven minder dan een etmaal eerder.

Op de verpleegafdelingen liggen 439 mensen met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, ook zeven minder dan een dag eerder. Er werden 56 coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen.

De intensive cares verzorgen momenteel 210 ernstig zieke coronapatiënten, evenveel als woensdag. Er waren negentien nieuwe opnames op de ic's, maar net zoveel mensen verlieten de afdeling of overleden.

14.00

Meerdere aangiftes GGD Groningen om bedreigingen en intimidatie


De GGD Groningen heeft de afgelopen weken 'meerdere keren' aangifte gedaan bij de politie vanwege bedreigingen, intimidatie en stalking bij test- en vaccinatielocaties in de regio, zegt een woordvoerster van de GGD. Om hoeveel aangiftes het exact gaat, kan ze niet aangeven. "Wel is het aantal op één hand te tellen", aldus de zegsvrouw.

Zowel medewerkers als mensen die naar de locaties kwamen om zich te laten testen of vaccineren werden lastiggevallen. Wat er precies gebeurd is, wil de woordvoerster niet zeggen.

13.20

22 miljoen coronaprikken gezet, Nederland in top 10 Europa


Donderdag wordt de 22 miljoenste coronaprik gezet, meldt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op Twitter. Het gaat zowel om eerste als tweede prikken.

In Nederland heeft momenteel 84,3 procent van de volwassenen ten minste één coronaprik gehad, zo valt op te maken uit data van het ECDC, de Europese versie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daarmee staat ons land op plek acht in de Europa, samen met Spanje. De lijst wordt aangevoerd door:

  1. IJsland - 91,2 procent
  2. Ierland - 89,2 procent
  3. Denemarken - 87,3 procent
  4. Malta - 87 procent
  5. Portugal - 85,3 procent
  6. Noorwegen - 85 procent
  7. Frankrijk - 84,6 procent

Een aantal weken geleden stond Nederland nog op de derde plek in de lijst.

13.15

Datadiefstal GGD groter dan gemeld, gedupeerden niet geïnformeerd


De datadiefstal bij de GGD treft veel meer mensen dan het aantal gedupeerden dat de organisatie publiekelijk meldt. Ook zijn burgers van wie gegevens zijn gestolen en mogelijk doorverkocht niet door de GGD geïnformeerd. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens de GGD zijn de privégegevens van zo'n 1250 Nederlanders uit de coronasystemen onbevoegd ingezien, gestolen en mogelijk doorverkocht. Deze mensen hebben van de GGD een excuusbrief ontvangen. Het daadwerkelijke aantal gedupeerden is echter veel groter, en de GGD heeft na maanden nog geen goed beeld van hoe groot de datadiefstal nu echt is, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

13.00

Radboud Universiteit opent prikpost tijdens introductie


De GGD Gelderland-Zuid opent op 23 augustus een tijdelijke prikpost voor coronavaccinaties op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Studenten en medewerkers die nog niet geprikt zijn kunnen zich hier tijdens de introductieperiode laten inenten. Bij de prikpost in het Erasmusgebouw kunnen ongeveer zestig mensen per uur worden gevaccineerd.

12.30

WHO-onderzoeker: virus mogelijk in lab van vleermuis op mens


Het is goed mogelijk dat het coronavirus in een laboratorium van een vleermuis op een mens is overgegaan. In een interview met de Deense televisiezender TV2 zegt hoofd van de WHO-onderzoeksmissie in China Peter Ben Embarek dat het mogelijk gaat om een labmedewerker die onderzoek deed naar vleermuizen.

12.10

Vier provincies kleuren oranje op Europese coronakaart


Vier Nederlandse provincies zijn oranje geworden op de Europese coronakaart, doordat het aantal positieve tests er genoeg is gedaald. Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland stonden afgelopen week nog op rood, maar doen donderdag een stap omlaag. De rest van het land blijft op rood staan.

12.00

GGD: verstoring in de dagcijfers komt door nachtelijke updates


De afgelopen tijd was het dagelijkse aantal nieuwe coronagevallen meerdere keren niet compleet. Niet alle positieve tests werden op tijd doorgegeven. Dat komt doordat de computersystemen van de GGD's 's nachts worden bijgewerkt en soms duren die updates wat langer dan gepland, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

De GGD-organisatie spreekt van een 'verstoring' in het doorgeven van de testresultaten aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van een storing is volgens GGD GHOR Nederland geen sprake. Alle systemen werken, alle uitslagen zijn gewoon bekend, gegevens gaan niet verloren en er is goed zicht op de staat van de uitbraak, aldus de organisatie.

11.10

85 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen


In de Brabantse ziekenhuizen waren donderdagochtend 85 coronapatiënten opgenomen, één minder dan woensdag . Dat maakte het ROAZ donderdag bekend.

De afgelopen 24 uur werden in de Brabantse ziekenhuizen vier nieuwe coronapatiënten opgenomen. Vier coronapatiënten werden uit het ziekenhuis ontslagen. Er waren drie overplaatsingen en er zijn geen coronapatiënten overleden in een van de Brabantse ziekenhuizen.

10.30

TUI blijft verlies lijden maar aantal boekingen voor zomer stijgt


Reisconcern TUI profiteert van extra boekingen van zomervakanties. Dat komt doordat reisbeperkingen in grote delen van Europa werden versoepeld omdat het aantal coronabesmettingen daalde. TUI leed nog wel een flink verlies.

08.51

Carnavalsbond gaat leden niet oproepen om te vaccineren

De Limburgse carnavalsverenigingen beginnen een campagne waarin ze carnavalsvierders oproepen om zich te laten vaccineren, meldt 1limburg. Brabantse verenigingen zijn dat niet van plan, meldt Rob van de Laar, voorzitter van de Brabantse carnavalsfederatie: "Vaccineren is een heel persoonlijke zaak en iedereen moet zelf weten wat hij of zij doet. Ik denk dat mensen meer dan voldoende overtuigd zijn van het belang van vaccineren. Om daar nog apart mensen op te attenderen, dat doen wij niet."

Toch betekent dat niet dat de Brabantse federatie die oproep nooit zal doen: "Wij reageren op onze leden. Wij gaan niet van boven af dingen opleggen. Als onze leden ons vragen om het belang van vaccineren nog eens extra te benadrukken, dan willen we daar best gehoor aan geven. Voor ons is het: iedereen moet het zelf weten en laten we het daar nu even bij houden."

08.00

NN merkt dat crisis huishoudens bewuster maakt van risico's


Verzekeraar NN, bekend van onder meer Nationale-Nederlanden, heeft de eerste helft van het jaar afgesloten met fors hogere resultaten. Volgens topman David Knibbe heeft de coronacrisis er mede voor gezorgd dat huishoudens zich bewuster zijn geworden van de verschillende risico's waar ze zich tegen willen verzekeren. Dat heeft volgens hem geleid tot een grote stijging van de waarde van contracten. Ook verstrekte NN meer hypotheken.

07.55

Rabobank voert winst op


Rabobank heeft in het afgelopen halfjaar de winst stevig opgevoerd. De bank profiteerde van het economisch herstel, maar kon ook weer over een flink deel van het geld dat eerder apart werd gezet vanwege het risico op slechte leningen beschikken. De bank zag de marktomstandigheden verbeteren, maar waarschuwt wel dat het lage rentetarief de komende tijd een uitdaging blijft.

07.00

NU'91: 55 procent verpleegkundigen tegen vaccinatieplicht

Ruim 55 procent van de verpleegkundigen is tegen het instellen van een vaccinatieplicht voor hun beroepsgroep, stelt beroepsorganisatie NU'91 op basis van een peiling onder leden. 5 procent geeft aan vóór zo'n verplichte prik tegen het coronavirus te zijn.

Daarnaast stelt 27 procent van de ondervraagden dat áls er al een verplichting zou worden ingesteld, deze voor de hele Nederlandse bevolking zou moeten gelden. 13 procent zegt tot slot niet per se voor een verplichting te zijn, maar zich te voegen als die er toch komt.

NU'91 zette een peiling uit onder zevenduizend leden, voornamelijk verpleegkundigen en een enkele verzorgende. Zo'n 12 procent van hen vulde hem in.

05.30

Ic's hebben plek voor honderd coronapatiënten

Als ziekenhuizen teruggaan naar 'normaal' en dus geen reguliere zorg meer afschalen, is voor slechts honderd coronapatiënten plek op de intensive care. Dat zegt zegt ic-arts Diederik Gommers in gesprek met NU.nl. Als meer coronapatiënten vervolgens ic-hulp nodig hebben, moet toch weer reguliere zorg worden afgeschaald.

In de zomervakantie is de ic-capaciteit vijftien tot twintig procent afgeschaald, maar normaal gesproken beschikt Nederland over 950 ic-bedden. Zoveel waren dat er in januari 2020, kort voor de coronacrisis. Van die bijna duizend bedden was gemiddeld zeventig procent (665) bezet in 2019.

Daarnaast moeten er ook altijd 188 zogeheten BOSS-bedden (Beds Open for Safety and Support) beschikbaar blijven. Dat zijn bedden die nodig zijn voor patiënten die acuut ic-hulp nodig hebben, zoals na een reanimatie of verkeersongeval.

05.00

Aantal klachten over jeugdoverlast tijdens coronacrisis bijna verdubbeld

De politie krijgt in deze coronatijd steeds meer klachten over jongeren die overlast veroorzaken. Dit vooral in onze provincie, maar ook in Zeeland en Overijssel. Dat meldt databureau LocalFocus op basis van politiecijfers. In de eerste helft van dit jaar ging het in heel Nederland om ruim 70.000 meldingen. In dezelfde periode in 2019 waren dat er bijna 40.000. In Brabant steeg het aantal klachten met 128 procent.

Van de twintig grootste gemeenten vallen onder meer Eindhoven, Arnhem, Haarlemmermeer en Enschede op door een flinke stijging van het aantal overlastmeldingen..

Het gaat om meldingen waarbij wordt geklaagd over vooral kleine incidenten zoals het laten rondslingeren van afval, hangen in een park of herrie maken. Zwaardere overtredingen zoals vandalisme, geweldpleging en baldadigheid zijn niet meegeteld.

Wachten op privacy instellingen...
04.30

Online onderwijs leidt tot extra uitval bij studies


Het online onderwijs op hogescholen en universiteiten was het afgelopen jaar de belangrijkste reden dat studenten wisselden van of stopten met hun studie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door loopbaanoriëntatiebedrijf Qompas onder ruim duizend eerstejaars studenten aan het begin van het jaar. Dit schrijft het AD.

Van de uitvallers geeft 85 procent aan dat het online onderwijs vanwege corona zeker of enigszins heeft bijgedragen aan hun beslissing. Veruit de meest switchers of stoppers vonden online onderwijs niet motiverend. Ruim twee derde van hen miste sociaal contact, 52 procent kon de lesstof niet goed volgen of vond die saai. Een ruime meerderheid van de uitvallers is niet tevreden met de begeleiding van de eerstejaars tijdens corona.

03.30

Zakelijke evenementenbranche demonstreert op Malieveld


Tientallen ondernemers uit de zakelijke evenementenbranche gaan vanmiddag demonstreren op het Malieveld. Ze eisen meer duidelijkheid van het kabinet over de voorwaarden waaronder ze evenementen kunnen organiseren. Volgens directeur Riemer Rijpkema van brancheorganisatie Eventplatform is er per direct duidelijkheid nodig over de coronamaatregelen voor de rest van het jaar en het eerste kwartaal van 2022.

Hij rekent bij de manifestatie op ongeveer honderd mensen. Gebrek aan perspectief zou ervoor zorgen dat veel bedrijven congressen of andere zakelijke bijeenkomsten gaan annuleren of uitwijken naar andere landen.

03.30

Burgemeesters bespreken nieuw maatregelenpakket coronacrisis


De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen vanmiddag digitaal bijeen om het nieuwe maatregelenpakket om de coronacrisis te bestrijden, te bespreken. Het kabinet maakt vrijdag bekend hoe de nieuwste maatregelen eruit gaan zien. Justitieminister Ferd Grapperhaus schuift aan bij de onlinevergadering.

03.30

Eerste provincies waarschijnlijk oranje op Europese coronakaart

Voor het eerst in ongeveer een maand tijd zijn er delen van Nederland met zo weinig nieuwe coronagevallen, dat ze vandaag waarschijnlijk oranje kleuren op een speciale kaart van Europa. Het waarschuwingsniveau voor Zeeland, Friesland, Groningen en Drenthe gaat donderdag vermoedelijk omlaag.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!