Video

Hollen tussen gele en rode skippyballen: kunst om mee te spelen in Tilburg

13 augustus 2021 om 18:00 • Aangepast 16 augustus 2021 om 10:21
nl
In Tilburg is kunst dit weekend niet om alleen te kijken, juist niet. Je moet er vooral mee spelen. Met 169 geel-rode skippyballen gaat dat voor kinderen automatisch. “En voor volwassenen ook hoor, maar dan ’s avonds, als ze dronken zijn”, zegt de maker van kunstwerk ‘Kick it!’, Bouke Bruins.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

De Eindhovense Bouke Bruins is een van de 29 kunstenaars die dit jaar meewerken aan het evenement Kaapstad. Terwijl de kinderen op het Pieter Vreedeplein tussen zijn skippyballen door hollen, legt hij het idee erachter uit. De coronatijd was zijn inspiratie: “Hoe ervaren wij de anderhalve meter? Ik dacht: als ik nou allemaal ballen van 50 centimeter heb, kun je zo de afstand tot je buurman opmeten. Maar je ziet ook als je er tussendoor loopt, dat het effect heeft op alle andere ballen.”

Want als je één hangende skippybal opzij duwt, volgt de rest vanzelf. Bjorn en zijn vriendje Dennis vinden het ‘wel grappig’: “Gewoon omdat het er best wel veel zijn. Je kunt ermee spelen. Ik heb er nog nooit zoveel bij elkaar gezien.”

Pieter Vreede
Even verderop ligt een man op een partij blauwe, houten blokken. Hij luistert naar een verhaal van kunstenaar Roos Hoffmann. Ze leest hem een verhaal voor over Pieter Vreede. “Ik wil dat mensen een verbinding kunnen maken met de plek waar ze zijn”, legt ze later uit. Het Pieter Vreedeplein dus. Maar wie was dat nou? “Hij was een politicus. Wat ik ook wel interessant vind, is dat hij samen met zijn vrouw romans en pamfletten schreef. Dus ik vroeg me wel af waarom het plein niet ook naar haar is vernoemd? Ik geef mijn eigen draai aan het verhaal.”

Terwijl Hoffmann haar verhaal vertelt, schalt er soms wat geluid uit de installatie ‘KR0.02V0’ over het plein. Een geluidssculptuur met een hoop speakers en microfoons. Als je erin roept, hoor je je eigen stem over het plein schallen.

Bruist
“Ik vind het zo geweldig dat dit elk jaar is”, zegt een bezoekster. “Bij elke hoek denk je: wat komt er nu weer?” Een man even verderop maakt volop foto’s van alles wat hij ziet: “Door dit soort artiesten bruist de stad helemaal.”

Kaapstad is op vrijdag, zaterdag en zondag. Info over de optredens en locaties vind je hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!