Liveblog

Coronanieuws: vakantie blijft belangrijke bron om coronavirus op te lopen

17 augustus 2021 om 06:58 • Aangepast 18 augustus 2021 om 07:03
nl
Ook deze dinsdag hebben we je op de hoogte gehouden van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • RIVM-weekcijfers: 16.564 positieve tests, 8 procent minder dan vorige week.
  • 343 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, landelijk zijn dat er 2358.
  • CBS: voor het eerst meer vacatures dan werklozen .
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina

Liveblog

17.20

Muze Misse gaat niet door

Oss moet het dit jaar definitief doen zonder het tweedaagse festival Muze Misse. Het evenement stond gepland voor 28 en 29 augustus, nadat het aanvankelijk in juli zou worden gehouden. "Van uitstel komt helaas toch afstel. Muze Misse Festival kan dit jaar niet doorgaan. Daar balen we van, want we hebben alles op alles gezet om jullie een fantastisch festival te geven”, aldus de organisatie op haar site.

De organisatie zet nu enthousiast haar zinnen op de editie van 2022, die in principe is vastgesteld voor zaterdag 2 en zondag 3 juli. Wie nu al een kaartje heeft, kan dat voor die editie gebruiken.

16.50

Iets meer prikken onder jongeren

Het aantal eerste coronaprikken dat wordt gezet neemt nauwelijks nog toe, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag in de weekrapportage van de vaccinatiecijfers. Dat geldt volgens het instituut voor de meeste leeftijdsgroepen. Afgelopen week zijn ruim 725.000 coronavaccinaties gezet. Ongeveer 650.000 daarvan zijn tweede prikken. In totaal zijn tot en met afgelopen zondag ongeveer 22,3 miljoen prikken gezet.

Alleen in de jongste leeftijdsgroep is een lichte toename te zien van het aantal eerste prikken, aldus het RIVM. Van alle tieners geboren tussen 2004 en 2009 heeft nu 46 procent een eerste vaccinatie gekregen. Een deel van de jongeren die in 2009 zijn geboren, moet nog 12 jaar worden en kan dus nog geen prikafspraak maken. Als zij niet worden meegerekend is de opkomst onder 12- tot en met 17-jarigen momenteel 49 procent. 15 procent van deze groep is al volledig gevaccineerd. Van de volwassenen is naar schatting bijna 75 procent volledig ingeënt.

16.00

'Vakantie in Turkije en Marokko riskant'

Het aantal mensen dat vermoedelijk in Turkije of Marokko besmet is geraakt met corona, neemt verder toe. Dit meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De meeste positief geteste vakantiegangers zijn echter in Spanje, Griekenland of Frankrijk geweest. Vakantie bleek de afgelopen weer een belangrijke bron om het virus op te lopen, maar de meeste mensen raakten besmet door een huisgenoot of door een bezoek.

Teststraten van de GGD voerden de afgelopen week minder tests uit, maar dat bracht ongeveer evenveel nieuwe gevallen aan het licht. Het gevolg is dat het percentage positieve tests op die locaties steeg naar het hoogste niveau in ongeveer een maand tijd. Bij 14,6 procent van de tests bleek het inderdaad om het coronavirus te gaan, tegen 12,9 procent de week ervoor.

Sinds het begin van de uitbraak zijn iets meer dan 1,9 miljoen mensen in Nederland positief getest. Onder hen zijn bijna 188.000 mensen die een zorgfunctie hebben en meer dan 84.000 mensen die in het onderwijs en de kinderopvang werken. Van bijna 18.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

15.30

Landelijk 2358 nieuwe coronagevallen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft afgelopen etmaal 2358 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er ruim honderd meer dan een dag eerder en ongeveer evenveel als het weekgemiddelde. Zowel het dagcijfer als het zevendaags gemiddelde blijft afgelopen dagen rond dezelfde aantallen schommelen. Voor de twaalfde achtereenvolgende dag ligt het aantal positieve tests tussen de 2000 en de 3000.

Afgelopen 24 uur werden vijf nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona geregistreerd. Dat betekent niet dat al deze mensen afgelopen dag zijn overleden, want soms duurt het even voor een sterfgeval wordt doorgegeven. In Brabant werd net als maandag niet één sterfgeval (als gevolg van corona) gemeld.

In Amsterdam kreeg het hoogste aantal mensen een positieve testuitslag, namelijk 213. In Rotterdam werden 122 nieuwe coronagevallen gemeld, in Den Haag 70, in Almere 58 en in Utrecht 48.

15.20

343 nieuwe Brabantse coronabesmettingen


In Brabant zijn dinsdag 343 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Maandag waren dat er 285. Er werd één persoon opgenomen in een ziekenhuis.

Landelijk was na drie dagen van stijgingen sprake van een daling van het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Er liggen nu in totaal 686 COVID-patiënten, 17 minder dan maandag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen nu 199 ernstig zieke coronapatiënten, dat is één minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal mensen met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, met 16 tot 488.

Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 72 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 9 mensen binnengebracht.

Wachten op privacy instellingen...
15.05

Heel lichte daling van aantal coronagevallen en aantal opnames


Zowel het aantal nieuwe coronagevallen als het aantal ziekenhuisopnames door het virus is in de afgelopen week in Nederland heel licht gedaald. Ook het aantal gemelde sterfgevallen ging een klein beetje omlaag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 16.564 meldingen van positieve tests. Dat is 8 procent minder dan de week ervoor, toen er iets meer dan 18.000 bevestigingen van besmettingen kwamen.

De coronaklachten waren bij 408 mensen zo ernstig dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Van hen belandden 90 op een intensive care. Het zijn de laagste opnamecijfers in een maand tijd. Vorige week meldde het RIVM 421 ziekenhuisopnames, van wie 115 op de intensive care.

Het RIVM kreeg bericht dat 42 coronapatiënten aan de besmetting zijn overleden. Dit waren vooral 80-plussers. Een week eerder waren het er 46.

15.05

Reproductiegetal iets gestegen

Het reproductiegetal steeg iets verder en staat nu op 0,92. Dat geeft aan dat de uitbraak vrijwel stabiel is, het aantal nieuwe gevallen daalt nog maar heel langzaam. Het getal betekent dat een gemiddelde groep van honderd coronapatiënten 92 anderen besmet, die het virus overdragen aan 85 anderen, die op hun beurt 78 anderen aansteken.

Het cijfer was een tijdje stabiel op ongeveer 0,7, maar steeg afgelopen vrijdag naar 0,87. Het cijfer gaat altijd over de situatie twee weken eerder, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn.

Net als vorige week raakten de meeste mensen besmet door een huisgenoot of door een bezoek. Ook vakantie bleek weer een belangrijke bron. De meeste positief geteste vakantiegangers zijn in Spanje, Griekenland of Frankrijk geweest, maar het aantal mensen dat vermoedelijk in Turkije of Marokko besmet is geraakt neemt verder toe.

Sinds het begin van de uitbraak zijn iets meer dan 1,9 miljoen mensen in Nederland positief getest. Onder hen zijn bijna 188.000 mensen die in de zorg werken en meer dan 84.000 mensen die in het onderwijs en de kinderopvang werken. Van bijna 18.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

15.00

Lichte daling van aantal positieve tests, opnames en sterfgevallen

Het aantal positieve coronatests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen is het hele land de afgelopen week licht gedaald, meldt het RIVM. In de afgelopen week zijn er acht procent minder positieve coronatesten gemeld dan in de week ervoor. Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners daalde ten opzichte van een week eerder van 103 naar 98. Het aantal nieuwe patiënten dat in het ziekenhuis moest worden opgenomen is gedaald met 6 procent. Op de intensive care werden zesentwintig procent minder nieuwe coronapatiënten opgenomen dan een week eerder.

14.00

Minder coronapatiënten in ziekenhuizen, na toenames afgelopen dagen

Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen dinsdag gedaald. Er liggen nu in totaal 686 covidpatiënten, 17 minder dan maandag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen nu 199 ernstig zieke coronapatiënten, één minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal mensen met corona met 16 tot 488.

13.03

Aantal meldingen trombose en laag aantal bloedplaatjes stagneert

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot dusver 41 meldingen gekregen van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na een prik met een coronavaccin van AstraZeneca of Janssen. Bij de vorige update, twee weken geleden, ging het nog om veertig meldingen. "Er wordt veel minder geprikt met de vaccins van AstraZeneca en Janssen", verklaart directeur van Lareb Agnes Kant de afvlakking van het aantal meldingen.

13.00

86 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen


Er zijn tussen maandag en dinsdag zes nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen komen te liggen. In totaal zijn er nu 86 patiënten opgenomen. Negen mensen werden in het afgelopen etmaal ontslagen uit het ziekenhuis en één patiënt werd overgeplaatst. Er overleed niemand in onze provincie aan de gevolgen van het coronavirus in de afgelopen 24 uur.

11.07

Oorlogsmuseum Overloon verzet Militracks voor vierde keer

Het Oorlogsmuseum in Overloon moet het evenement Militracks voor de vierde keer uitstellen vanwege de coronacrisis. Militracks is de grootste show ter wereld van Duitse voertuigtechniek uit de Tweede Wereldoorlog en trekt altijd veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Het evenement is verplaatst van september naar mei volgend jaar.

Volgens de museumdirectie is Militracks onder de huidige coronaomstandigheden nog steeds niet te organiseren. Een maximum van 750 bezoekers is te weinig voor de kosten die gemaakt moeten worden.

09.45

Gezondheidsraad komt in september met advies over derde prik

De Gezondheidsraad verwacht in de eerste helft van september met een advies te komen om volledig gevaccineerde mensen een extra coronaprik te geven, laat een woordvoerster weten. Hiermee zouden mensen beter beschermd zijn tegen het coronavirus.

Eerder werd al bekend dat het kabinet waarschijnlijk in het najaar een besluit neemt hierover. Het Outbreak Management Team (OMT) moet hier ook nog een advies over uitbrengen.

09.35

Huishoudens geven meer uit aan kleding, auto's en horeca

Nederlandse huishoudens hebben in juni flink meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Onder meer aan kleding en schoenen, auto's en elektronica gaven ze meer uit, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook aan diensten zoals verzekeringen, de kapper of een bezoek aan een restaurant of voetbalwedstrijd gaven ze meer uit.

In totaal werd er 6,4 procent meer uitgegeven dan in juni vorig jaar. Begin juni ging de horeca weer open en ook theaters, bioscopen, pretparken en dierentuinen konden toen weer onder voorwaarden gasten ontvangen. Eind juni kwam aan veel van die voorwaarden een einde.

09.07

Heel veel nieuwe webshops door corona

Omdat veel mensen online shoppen door de coronacrisis, zijn er een hoop nieuwe webshops bijgekomen. Uit cijfers van BoldData blijkt dat dit jaar maar liefst 10.340 Nederlanders zich ingeschreven hebben bij de KvK als ‘webwinkel’: een stijging van 17 procent.

08.39

Amerikanen willen derde prik na acht maanden

De Amerikaanse regering wil Amerikanen een derde coronaprik te geven, acht maanden nadat ze hun laatste vaccinatie hebben gekregen. De 'booster shots' zouden in september al worden gegeven, zeggen bronnen tegen The New York Times. De extra prik wordt ingezet in de strijd tegen de deltavariant.

05.00

'Twee derde voorstander van derde prik voor kwetsbaren'


Twee derde van de Nederlanders is voorstander van het aanbieden van een derde coronaprik aan kwetsbaren. Dat meldt EenVandaag op basis van een peiling. Zestien procent van de ondervraagden vindt dat geen goed idee en een op de vijf weet niet wat ze van een zogenoemde 'booster' voor kwetsbaren vindt. "Veel van hen willen verder onderzoek naar de langetermijneffecten van de vaccins afwachten", aldus het tv-programma.

03.30

Aantal nieuwe coronagevallen daalt nauwelijks meer

De daling van het aantal coronagevallen is zo goed als voorbij. In de afgelopen week zijn landelijk ongeveer evenveel besmettingen vastgesteld als in de week ervoor. In sommige regio's loopt het aantal positieve tests waarschijnlijk zelfs iets op. Dat geldt niet voor onze provincie en voor Limburg. Hier is een aanzienlijke daling te zien. De definitieve cijfers worden later vandaag bekend als de het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weer met de wekelijkse coronacijfers komt.

In de zes dagen na de laatste update zijn 14.253 positieve tests geregistreerd, gemiddeld ongeveer 2375 per dag. Dit betekent dat het weekcijfer tussen de 16.000 en 17.000 zal uitkomen. Vorige week meldde het RIVM iets meer dan 18.000 nieuwe gevallen. In regio's als Drenthe, Flevoland, Utrecht en Gooi en Vechtstreek lijkt het aantal positieve tests te stijgen.

00.00

CBS: voor het eerst meer vacatures dan werklozen

Het aantal vacatures in Nederland was in het tweede kwartaal voor het eerst groter dan het aantal werklozen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat kwam vooral omdat er een recordaantal vacatures bijkwam door de grote vraag naar personeel bij bedrijven. Die profiteren van het economisch herstel na de coronacrisis, maar veel ondernemers hebben al langere tijd moeite om geschikt personeel te vinden.

Ook het aantal werklozen nam af. Aan het einde van het tweede kwartaal waren er 106 banen voor iedere honderd werkzoekenden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!