200 boeren dreigen hoogwaterschade niet vergoed te krijgen

17 augustus 2021 om 07:16 • Aangepast 30 augustus 2021 om 17:16
nl
Ongeveer 200 boeren in de omgeving van Boxmeer dreigen geen vergoeding van de overheid te krijgen na de overstromingen van vorige maand. Volgens boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland gaat het om boeren die gewassen telen in de uiterwaarden van de rivier de Maas.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

De overheid maakte vrijdag hoofdlijnen van de waterschaderegeling bekend. Volgens de uitgangspunten zouden de 200 boeren niet in aanmerking komen voor compensatie. Dat komt doordat de uiterwaarden volgens de overheid bedoeld zijn als waterberging. Dat zijn gebieden die soms onder water kunnen worden gezet. Dat zegt een woordvoerder van LTO na berichten hierover in De Telegraaf.

Volgens de boeren geldt dat risico alleen in de winter. In de zomer houden boeren er geen rekening mee dat de uiterwaarden opeens onder water kunnen komen te staan. Zij vinden daarom dat er in dit geval geen onderscheid moet worden gemaakt tussen binnen- en buitendijkse schade.

Schade 2,3 miljoen
Er zijn bij LTO al ruim 200 meldingen binnengekomen van aangesloten boeren die buiten de regeling lijken te vallen. Samen zijn zij goed voor een geschatte schade van ongeveer 2,3 miljoen euro. Die is ontstaan doordat onder meer aardappelen, snij- en graszaad, gras- en hooiland verloren zijn gegaan. De verwachting is dat het probleem bij meer boeren speelt, maar dat die zich nog niet hebben gemeld.

LTO heeft de kwestie al aangekaart in Den Haag en blijft zich naar eigen zeggen inzetten voor de gedupeerde ondernemers die de compensatie dreigen mis te lopen. Als het aan de organisatie ligt, moet de waterschaderegeling worden aangepast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.