Video

Mysterie van harde knallen opgelost: 'Ik wist meteen wat het was'

17 augustus 2021 om 12:54 • Aangepast 18 augustus 2021 om 09:57
nl
Het mysterie van de harde knallen die veel mensen maandagnacht iets na twaalf uur hebben gehoord in Breda en verre omgeving, lijkt opgelost te zijn. Er kwamen meldingen uit een groot gebied van Prinsenbeek tot Kaatsheuvel. Er werd volop gespeculeerd over wat de knallen nu waren, maar het filmpje dat de kleinzoon van Martin uit Prinsenbeek maakte, lijkt het antwoord te geven.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Voordat Martin ons het filmpje van zijn kleinzoon stuurde, passeerden allerlei opties de revue:

  • affakkelen bij Shell in Moerdijk,
  • een straaljager,
  • meteorieten.

Al deze suggesties vielen in de loop van de ochtend echter af als mogelijke oorzaken. Dat bleek uit navraag bij Shell, vliegbasis Volkel en Sterrenwacht Halley.

Het filmpje dat Martin uit Prinsenbeek ons stuurde, lijkt voor duidelijkheid te zorgen: "Ik had meteen in de gaten dat het vuurwerk was", vertelt hij dinsdag aan Omroep Brabant. "Het gebeurt hier wel vaker, maar de laatste tijd was het stil. Tot vannacht. De ruiten trilden in de sponningen. Toen ik vervolgens in de richting Moerdijk keek, zag ik het vuurwerk. Diep in de nacht, niet normaal", zegt hij.

Ook de bewakingscamera van Raymond uit Prinsenbeek legde de knallen vast. "In het echt was het nog veel harder", zegt hij er nadrukkelijk bij.

En ook in Breda werden de knallen geregistreerd door een camera.

Vuurwerk werd dinsdagochtend al door meerdere mensen geopperd. Mensen die de knallen hoorden, gaven namelijk aan dat ze ook flitsen en een vreemde gloed hadden gezien.

Maar er zijn ook nog mensen die hun twijfels hebben. Volgens een vuurwerkdeskundige van het nationaal opleidingscentrum pyrotechniek in Den Bosch kan het om professioneel vuurwerk zijn gegaan, maar is het onwaarschijnlijk dat de knallen in zo'n groot gebied te horen zijn geweest. "Daarvoor moet je wel heel veel geknutseld hebben", zegt hij. "Dat doe je niet zomaar op je zolderkamer."

De vuurwerkkenner noemt een kilometer of tien als het maximale bereik van vuurwerklawaai. Hemelsbreed liggen Prinsenbeek en Kaatsheuvel iets meer dan twintig kilometer uit elkaar.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.