LIVEBLOG

Coronanieuws: 295 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

25 augustus 2021 om 06:27 • Aangepast 3 september 2021 om 15:12
nl
In dit liveblog houden we je woensdag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen lagen woensdagochtend 77 coronapatiënten opgenomen
  • 295 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

22.45

Deze liveblog is gesloten

20.00

Delta Air Lines laat ongevaccineerd personeel 200 dollar betalen

Werknemers van Delta Air Lines die zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus moeten straks 200 dollar per maand betalen. Het gaat om medewerkers die hun zorgverzekering via de luchtvaartmaatschappij hebben geregeld. De maatregel bij de samenwerkingspartner van de Frans-Nederlandse maatschappij Air France-KLM gaat per november in.

"Deze toeslag is nodig om het financiële risico op te vangen dat de beslissing om niet te vaccineren voor ons bedrijf met zich meebrengt", laat Delta weten. Volgens de maatschappij kost een gemiddelde ziekenhuisopname voor het coronavirus 50.000 dollar per persoon.

Delta Air Lines, dat de term Delta-variant niet gebruikt maar 'B.1.617.2-variant', eist dat ongevaccineerd personeel binnen een mondkapje draagt. Ook moeten zij zich vanaf 12 september verplicht wekelijks laten testen op het virus.

19.30

Organisatie Festyland: ‘Alle signalen staan op groen’

De organisatie van festival Festyland is Volkel heeft het volste vertrouwen dat het festival in het weekend van 8 en 9 oktober door kan gaan. “Alle signalen staan op groen", melden ze tegen DTV.

De organisatie gaat er hierbij van uit dat ook de camping Hemel te Rijk in gebruik kan worden genomen.

Mocht het zo zijn dat meerdaagse festivals met camping alsnog niet door mogen gaan, schrapt de organisatie de camping. Het festival zelf kan dan wel door gaan.

17.30

Haaglanden en Twente naar hoogste risiconiveau op coronakaart

Het coronarisico in de regio's Haaglanden en Twente is op het hoogste niveau beland. Daar geldt de situatie nu weer als zeer ernstig volgens de overheid. Gelderland-Zuid en Zaanstreek-Waterland doen op de woensdag bijgewerkte risicokaart van Nederland juist een stapje terug, van zeer ernstig naar ernstig.

Het hoogste risiconiveau geldt net als vorige week ook nog steeds in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Flevoland.

In tien regio's geldt de situatie nu als ernstig, het een na hoogste niveau. Vijf daarvan komen van een lager risiconiveau. Dat zijn Zeeland, Brabant-Zuidoost, IJsselland, Gelderland-Midden en Groningen. Ook in de overige twee veiligheidsregio's van Gelderland, Zuid-Holland Zuid, Utrecht en Midden- en West-Brabant krijgt de situatie het predicaat ernstig.

Eveneens in tien regio's is de situatie volgens de criteria van de overheid nu zorgelijk, het een na laagste niveau. Nieuw op dat niveau zijn Drenthe, Kennemerland, Hollands Midden en Limburg-Noord. In die regio's zijn de cijfers gedaald, waardoor ze nu op hetzelfde niveau staan als Friesland, Noord-Holland Noord, Gooi en Vechtstreek, Brabant-Noord en Zuid-Limburg. Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Het laagste niveau, waakzaam, is momenteel nergens van toepassing.

De overheid stelt de niveaus elke woensdag vast voor de 25 veiligheidsregio's. Welke status een gebied krijgt, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag.

De kaart biedt zicht op de situatie in het land, maar voor coronamaatregelen heeft dit geen gevolgen. Het kabinet voert landelijk beleid en maakt geen specifieke regels voor de verschillende regio's.

15.40

Aantal nieuwe coronagevallen stijgt naar 2863

Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn 2863 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is flink meer dan een dag eerder, toen het er 2488 waren (na correctie). Het zijn er echter niet veel meer dan vorige week woensdag. Toen hadden 2789 mensen positief getest.

De laatste week is het gemiddelde aantal positieve testen per dag 2480, ruim dertig meer dan vorige week woensdag.

In de afgelopen zeven dagen zijn 17.363 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er werden het afgelopen etmaal zeven coronadoden geregistreerd, maar niet bekend is of ze ook echt de afgelopen 24 uur zijn overleden.

Amsterdam gaat nog altijd op kop met de meeste nieuwe besmettingen, 224 in getal. Rotterdam volgt met 163, Den Haag is derde met 119. Utrecht komt daarna met 92 nieuw getelde besmettingen en Almere komt op de vijfde plaats met 57 gevallen.

15.20

295 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

Het RIVM meldt 295 nieuwe coronabesmettingen in onze provincie. Dinsdag waren dat er nog 256.

Wachten op privacy instellingen...
14.16

Landelijke ziekenhuiscijfers gedaald

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is licht afgenomen. In totaal zijn nu 674 coronapatiënten opgenomen, zo blijkt uit de laatste cijfers van het LCPS. Dat zijn er 17 minder dan dinsdag. Op de intensive cares liggen nu 228 patiënten die ernstig ziek zijn geworden door het virus. Dat zijn er 2 minder dan een dag eerder. Op verpleegafdelingen worden 446 coronapatiënten verzorgd. Dat is een afname van 15 procent ten opzichte van dinsdag. De afgelopen drie dagen noteerde het LCPS lichte toenames.

13.12

Kermis in Diessen gaat door

De gemeente Hilvarenbeek heeft besloten dat de kermis in Diessen op de Gildeweide doorgaat. De kermis staat gepland van zaterdag 4 september t/m woensdag 8 september. Er gelden wel de reguliere coronamaatregelen voor de exploitanten, de horeca en de bezoekers. Als het te druk wordt, wordt mensen gevraagd later terug te komen.

12.28

De Jonge: 'Meer ic-personeel is niet zomaar geregeld'

De personeelstekorten op de Nederlandse intensive cares zijn volgens demissionair zorgminister Hugo de Jonge een bekend probleem dat zich niet makkelijk laat oplossen. Dat zei hij in reactie op oproepen vanuit de zorg om effectiever beleid te maken.

Volgens De Jonge wordt alles op alles gezet om meer mensen op te leiden, maar kost dat tijd. Volgens hem kan niet verwacht worden dat "als je eventjes wat meer investeert" er "ineens heel veel nieuwe ic-plekken" beschikbaar komen. Daarom zal het voorlopig zo blijven dat patiënten worden verspreid over het land.

12.09

'Leg verlengen en versoepelen coronaregels beter uit'

Het kabinet moet beter uitleggen op basis van welke criteria de komende tijd coronamaatregelen worden verlengd of versoepeld. Dat zegt de Afdeling advisering van de Raad van State in een advies over de verlenging van de wet waarop de huidige coronamaatregelen zijn gebaseerd.

Het kabinet wil de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm), zoals de wet formeel heet, tot 1 december verlengen. De RvS vindt dat de regering "terecht tot het oordeel komt dat het overgrote deel van de Twm op dit moment nog niet kan worden gemist".

11.03

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen lagen woensdagochtend 77 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er twaalf minder dan dinsdag. De afgelopen 24 uur werd een nieuwe coronapatiënt opgenomen. Acht coronapatiënten werden uit het ziekenhuis ontslagen. Er werden geen patiënten overgeplaatst en vijf coronapatiënten overleden in het voorbije etmaal. Dat blijkt uit cijfers van het ROAZ.

10.38

Gommers: 'Eventjes opschalen kan niet meer'

De rek is er nu echt uit op intensive-careafdelingen, zegt voorzitters Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Hij vreest dat het ziekenhuizen dit najaar niet zal lukken om al het werk gedaan te krijgen, als het aantal ernstig zieke coronapatiënten weer gaat toenemen en er een zware griepgolf zal komen. Volgens deskundigen is dat een reëel gevaar. "We hebben ook nog heel veel reguliere zorg in te halen. Dat kunnen we dan eigenlijk niet aan. De planbare zorg valt dan als eerste weer af."

08.52

'Trage vaccinatie kost wereldeconomie twee biljoen euro'

Het trage vaccineren van mensen tegen het coronavirus kan de wereldeconomie de komende jaren 2,3 biljoen dollar, omgerekend bijna twee biljoen euro, aan verloren productie gaan kosten. Dat staat in een studie van The Economist Intelligence Unit. De grootste schade is volgens de onderzoekers voor arme landen, omdat daar de vaccinatiecampagnes veel langzamer gaan dan in rijke landen.

De studie stelt dat de internationale inspanning om opkomende landen te voorzien van coronavaccins tot nu toe ver achterblijven bij de verwachtingen. Daardoor gaan de campagnes om mensen in te enten in veel armere landen ook erg langzaam, zo zegt het rapport.

08.06

Ziekenhuizen vaak geconfronteerd met corona-ontkenners

Veel ziekenhuizen worstelen met ernstig zieke patiënten of familieleden die stellen dat corona niet bestaat. Die gebruiken soms verbaal geweld, weigeren zich te laten testen en willen geen aanwijzingen opvolgen. Dat bemoeilijkt het werk van zorgverleners. Uit een rondgang van het Algemeen Dagblad blijkt dat zeker vijftien ziekenhuizen worden geconfronteerd met corona-ontkenners. In onze provincie zijn dat het Catharina Ziekenhuis en Bernhoven.

07.01

Drie zoenen verdwijnen als traditie

Sinds de coronapandemie geven we elkaar geen drie zoenen meer. Daarmee dreigt een echte Brabantse traditie te stoppen, want de ‘drieklapper’ werd in onze provincie uitgevonden in de jaren vijftig. “Een traditie die kort geleden nog erg populair was, maar nu lijkt te verdwijnen”, legt traditiedeskundige Ineke Strouken uit.

06.22

Ziekenhuizen vrezen problemen door gebrek aan personeel

Het tekort aan ic-verpleegkundigen dreigt deze herfst opnieuw de zorg te ontwrichten als het aantal covid-opnamen weer toeneemt. Sommige ics hebben zelfs minder personeel beschikbaar dan vorig jaar.

Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs veertien ziekenhuisinstellingen. Bij diverse grote ziekenhuizen zijn het afgelopen jaar meer verpleegkundigen vertrokken dan erbij zijn gekomen. Veel ziekenhuizen kampen met tekorten van enkele tot tientallen ic-verpleegkundigen.

06.16

GGD's bezorgd om vaccinatie weigeraars doorprikangst

De GGD's maken zich zorgen over het relatief grote aantal jongeren dat zich vanwege prikangst nog niet heeft laten vaccineren. Jongeren kampen vaker dan volwassenen met ernstige prikangst. Zij krijgen daarom extra begeleiding aangeboden, meldt het AD.

"Nu vooral jongeren worden geprikt, zien we op onze priklocaties meer gevallen van ernstige prikangst. Ook zien we dat flauwvallen nu vaker voorkomt", zegt arts Esther van Puffelen, die spreekt namens de koepelorganisatie van GGD's.

06.15

'Onderzoek geeft geen duidelijkheid over oorsprong corona'

Een onderzoek van Amerikaanse inlichtingendiensten naar de oorsprong van het coronavirus geeft geen uitsluitsel. Dit schrijft de Washington Post op basis van gesprekken met ingewijden. Het nog geheime onderzoek is dinsdag aangeboden aan president Joe Biden. Met een paar dagen moet ook een publieksversie beschikbaar komen.

Biden gaf in mei de inlichtingendiensten opdracht om binnen drie maanden een antwoord te vinden op de vraag waar het coronavirus, dat de wereld al ruim 1,5 jaar in zijn greep houdt en meer dan vier miljoen levens heeft gekost, vandaan komt. De diensten analyseerden bekende informatie en zochten ook naar nieuwe aanwijzingen.

06.08

Risiconiveau regio Brabant-Zuidoost stijgt van 'zorgelijk' naar 'ernstig'

Het risiconiveau in de regio Brabant-Zuidoost gaat woensdag waarschijnlijk een stapje omhoog: van zorgelijk, naar ernstig. De andere twee Brabantse regio's blijven op hetzelfde niveau: Midden- en West-Brabant staat op ernstig, Brabant-Noord op zorgelijk.

In meerdere regio's gaat het risiconiveau voor het coronavirus omhoog. Drie regio's gaan waarschijnlijk naar het hoogste niveau 'zeer ernstig'. Dat komt vooral doordat het aantal ziekenhuisopnames relatief hoog blijft. Bovendien begint het aantal positieve tests langzaam maar zeker weer te stijgen.

Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig.

06.05

Ziekenhuizen worstelen met corona-ontkenners

Door het hele land kampen ziekenhuizen met ernstig zieke patiënten of familieleden die beweren dat corona niet bestaat. Het werk van zorgverleners wordt bemoeilijk doordat deze corona-ontkenners soms verbaal geweld gebruiken en weigeren zich te laten testen. Uit een rondgang van het AD blijkt dat zeker vijftien Nederlandse ziekenhuizen worden geconfronteerd met corona-ontkenners. Unithoofd van de intensive care van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) Tanja Hak: "Van naasten die met ernstige coronaverschijnselen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, krijgen wij soms te horen: Zeg maar wat hij echt heeft, want corona bestaat niet."

06.01

Wie verder weg woont, laat zich minder vaak testen

Wie verder van een testlocatie van een GGD woont, laat zich gemiddeld genomen minder testen op het coronavirus. Inwoners van Friesland wonen gemiddeld het verst van een testlocatie en inwoners van Utrecht het dichtstbij. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers van augustus 2020 tot en met januari 2021.

06.00

Meeste regio's economisch hersteld

De meeste regio's in Nederland zijn op economisch gebied hersteld van de klap die het coronavirus heeft uitgedeeld. Vooral de opleving van de industrie en de handel hielp de economie op regionaal niveau op of boven het niveau van twee jaar eerder, toen er nog geen sprake was van een pandemie. Maar met name Amsterdam en de regio rond Schiphol blijven achter, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!