Liveblog

Coronanieuws: 321 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

26 augustus 2021 om 06:14 • Aangepast 3 september 2021 om 15:29
nl
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Donderdagochtend lagen er 79 coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Zeven nieuwe coronapatiënten in Brabant zijn opgenomen in het ziekenhuis.
  • Er zijn donderdag 321 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Brabant.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

22.56

Het liveblog is gesloten

15.46

Complotdenker Knevel blijft twee weken langer in voorarrest

Complotdenker Joost Knevel blijft veertien dagen langer in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag donderdag besloten.

De 43-jarige Knevel werd maandag vanuit Spanje aan Nederland overgeleverd. Het OM verdenkt hem van opruiing en bedreiging gericht tegen demissionair premier Mark Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM en van smaad en laster jegens Van Dissel en een huisarts uit Bodegraven.

15.37

321 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

Het RIVM meldt 321 nieuwe coronabesmettingen in onze provincie. Dinsdag waren dat er nog 295. In heel Nederland zijn donderdag 2651 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er ongeveer 150 meer dan het weekgemiddelde.

Wachten op privacy instellingen...
14.43

Ruimte voor 7000 tests per dag op speciale testlocatie Grand Prix

Bezoekers van de Grand Prix in Zandvoort kunnen zich volgend weekend vlak bij het station in de Noord-Hollandse plaats laten testen op corona. De tijdelijke locatie van Testen voor Toegang heeft ruimte voor ongeveer zevenduizend tests per dag, laat Stichting Open Nederland (SON) weten.

De testlocatie is geopend van donderdag 2 tot zondagochtend 5 september en is alleen te gebruiken door bezoekers van het Formule 1-weekend. Het gaat om mensen die (nog) niet volledig zijn gevaccineerd of geen herstelbewijs kunnen tonen.

14.20

Nederlandse ziekenhuiscijfers

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 658 coronapatiënten, staat in de meest recente cijfers van het LCPS. Dat zijn er 16 minder dan gisteren.

Woensdag was het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen ook al afgenomen, toen met 17 mensen. De dagen daarvoor steeg het aantal patiënten dat vanwege een coronabesmetting in een ziekenhuis ligt juist.

13.52

De Jonge: 'Werkdruk op zorg door coronapatiënten is nog te doen'

De druk op de zorg door coronapatiënten is op het moment te doen, zegt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Er liggen nu tussen de 650 en 700 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie ruim 200 op de intensive care. De zorg heeft al enkele weken met dit soort aantallen te maken, maar volgens de minister is het uitvoerbaar.

De afgelopen week was er veel te doen over de bezetting van voornamelijk de ic. Daar zijn personeelstekorten, die in meerdere ziekenhuizen groeien doordat de uitstroom groter is dan het aantal mensen dat wordt opgeleid. Die zijn niet zomaar op te lossen, aldus De Jonge eerder.

13.01

GGD sluit vaccinatie locatie Boxmeer

De GGD Hart voor Brabant sluit donderdag de vaccinatielocatie in Boxmeer. Mensen kunnen er nog tot drie uur 's middags zonder afspraak terecht om een coronaprik te halen.

Wachten op privacy instellingen...
12.05

Brabantse ziekenhuiscijfers

Donderdagochtend lagen er 79 coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er twee meer dan een dag eerder. Afgelopen etmaal zijn er zeven nieuwe patiënten opgenomen. Acht patiënten zijn ontslagen uit de Brabantse ziekenhuizen. Er werden geen coronapatiënten overgeplaatst en er zijn er geen overleden. Dat blijft uit cijfers van het ROAZ.

10.37

Horeca Alliantie: 'Toegangsbewijs zorgt voor conflicten'

Het plan om per 20 september in de horeca te gaan werken met toegangsbewijzen, werkt conflicten aan de deur in de hand. Dat stelt de Horeca Alliantie in een brief aan de minister van veiligheid en justitie.

"Gasten weten niet hoeveel zitplaatsen een horecazaak heeft en bij een zaak met iets meer dan 75 zitplaatsen kan veel verwarring bij gasten ontstaan of ze wel of geen toegangsbewijs nodig hebben. Dit kan leiden tot vervelende situaties bij de ingang van bedrijven. Sowieso blijkt in de praktijk al dat de voorwaarden en controles in de praktijk kunnen leiden tot conflicten aan de deur", aldus de Horeca Alliantie.

Per 20 september wordt er waarschijnlijk gewerkt met toegangsbewijzen in de horeca vanaf 75 bezoekers. Voor kleinere horecabedrijven gelden vanaf dan waarschijnlijk geen maatregelen meer, zoals het houden van anderhalve meter afstand.

08.50

Oproep om geen kabinetsleden meer uit te nodigen voor premières

Televisiemaker Cornald Maas roept theatermakers op om geen kabinetsleden meer uit te nodigen voor premières. Dat is een reactie op het negeren van de Unmute Us-demonstratie van de evenementensector. Tienduizenden mensen liepen afgelopen zaterdag in verschillende steden mee om hun onvrede te uiten over het coronabeleid. Ze vinden dat er met twee maten wordt gemeten.

Unmute Us heeft in een brief aan het demissionaire kabinet vragen gesteld. Bijvoorbeeld over waarom festivals pas 20 september weer mogen opstarten. Ook wordt gevraagd of demissionair premier Rutte begrijpt dat zijn kabinet "hiermee de geschiedenis zal ingaan als het demissionaire kabinet dat eigenhandig zijn vaderlandse cultuursector de nek omdraaide". De organisatie wil voor het weekend antwoord op de vragen, anders dreigen er nieuwe acties.

Wachten op privacy instellingen...

06.10

Ondernemers in toeristische sector vrezen faillissementen

Verschillende ondernemers in de toeristische sector zoals exploitanten van rondvaartboten en congreslocaties, touringcarbedrijven, reisondernemingen en hoteleigenaren vrezen voor de toekomst van hun bedrijf. Zonder extra coronasteun dreigt voor veel van hen kort voor het einde van de crisis alsnog einde oefening, schrijven ze in een brandbrief aan het demissionaire kabinet.

De ondernemers zijn bang dat de toeristische- en congresinfrastructuur in het zicht van de haven alsnog kapot gaat, omdat er nog altijd weinig buitenlandse bezoekers naar Nederland komen.

06.09

Brabant blijft oranje op de Europese coronakaart

Voor Nederland verandert donderdag niet zo veel op de kaart van coronagevallen in Europa. In Limburg daalt het aantal positieve tests, waardoor de provincie een stapje omlaag kan doen van rood naar oranje. Voor de rest blijft Nederland zoals et is. Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland blijven rood en Brabant en de rest van het land blijft oranje.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

06.07

Coronaspaargeld blijft op de bank staan

Nederlanders zijn niet van plan het geld dat ze tijdens de coronacrisis extra hebben gespaard ook weer volledig uit te geven. Volgens onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) zal slechts een klein deel van dit bedrag worden gebruikt voor consumptie. De helft van het opgepotte geld blijft naar verwachting op de bankrekening staan.

Tijdens de coronapandemie hebben huishoudens voor een recordbedrag 'bespaard'. Volgens DNB stond de teller in het eerste kwartaal op 46 miljard euro. Daarbij gaat het om extra besparingen ten opzichte van voor de coronacrisis.

06.06

Minder snelgroeiende bedrijven door coronacrisis

Als gevolg van de coronacrisis waren er afgelopen jaar aanzienlijk minder snelgroeiende bedrijven. Het ging om een afname met 17 procent, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name in de horeca daalde het aantal snelle groeiers.

Een bedrijf is snelgroeiend als het drie jaar op rij het personeelsbestand met minimaal 10 procent uitbreidt. Bovendien moet een bedrijf al zeker tien personeelsleden hebben om mee te worden gerekend. Overnames tellen wel mee als uitbreiding, fusies niet, bepaalde het CBS. Aan die regels voldeden afgelopen jaar ongeveer 9900 bedrijven. Een jaar eerder waren dat er nog 11.800.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!