Rapport undercoveragent die zelfmoord pleegde niet langer bewijs

26 augustus 2021 om 14:56 • Aangepast 27 augustus 2021 om 15:23
nl
Alle bevindingen van undercoveragent ‘A4265’ die hij opdeed in zijn onderzoek naar Joop M. (46) worden door het Openbaar Ministerie (OM) niet meer gebruikt als bewijs. Dat maakte de officier van justitie donderdag bekend tijdens een tussentijdse zitting in de rechtbank in Breda. De undercoveragent pleegde in april zelfmoord.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Joop M. uit Zevenbergschen Hoek wordt verdacht van de in- en uitvoer van ruim 1300 kilo cocaïne en van witwassen. Hij kwam in het vizier van politie en justitie in Oost-Nederland, die berichten onderschepten over ene ‘Zebra', een bijnaam die ze aan Joop linken.

'Joviale buurman'
In het onderzoek naar M. werd een undercoveragent ingezet, die naast de verdachte ging wonen. De agent deed zich hierbij voor als joviale buurman.

Ook nadat de verdachte in de cel belandde, ging de undercoveroperatie door. De politie vermoedde namelijk dat de vrouw van Joop M. door bleef gaan met witwassen.

Voor de undercoveragent liep de druk hoog op. De vrouw van Joop zou avances hebben gemaakt. De undercoveractie werd agent 'A4265' uiteindelijk te veel. Hij stapte uit het leven.

'Normaal geen probleem'
Nu zal de informatie uit de undercoveroperatie door het OM dus niet langer meer als bewijs worden aandragen, blijkt uit de tussentijdse zitting. De verslagen die een agent schrijft, moeten namelijk altijd ondertekend worden. Dat had de undercoveragent nog niet gedaan.

"In een normale situatie is dat geen probleem, maar dat is in deze zaak anders. Door het overlijden blijven ze ongetekend", legt de officier van justitie uit. "Er kan niet worden vastgesteld of hij daar nog achter stond en dat kan nu ook niet meer worden getoetst.”

Uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen
Voor deze tussentijdse zitting trof de rechtbank uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen. Aan journalisten was gevraagd om geen namen van officieren van justitie, rechters, griffiers en/of rechter-commissaris te noemen.

Op de schermen in de rechtbank zijn die mensen dan ook niet zichtbaar, maar er staat bij het zaalnummer ‘LET OP’. Na een dubbele legitimatie kan iedereen die zich vooraf aangemeld heeft echter gewoon plaatsnemen.

Nieuw bewijs
Wel draagt het OM nieuw bewijs aan dat is verkregen uit een gehackte telefoon van Joop M. Vlak voordat hij zich moest melden stuurde hij naar een crimineel contact. "Zodra ik buiten ben hoor je mij gelijk. Een goed verhaal opzetten en dat een paar keer per jaar doen."

Volgens de officier van justitie zal M. zich in de toekomst alleen maar voorzichtiger gaan bewegen. "Het is een beroepscrimineel met een groot internationaal netwerk die niet kan wachten om weer aan de slag te gaan."

Meer verdenkingen
De man uit Zevenbergschen Hoek werd al verdacht van de import van partijen coke van ruim 1300 kilo. Daar kwamen donderdagmiddag ook nog eens twee verdenkingen van 60 en 450 kilo bij.

M. is onlangs geconfronteerd met zijn einddossier, maar maakte tijdens deze eindverhoren gebruik van zijn zwijgrecht. Wel leverde hij een schriftelijke verklaring in. Het OM "hecht geen enkel geloof aan deze schriftelijke verklaring", aldus de officier, omdat de verdachte hiermee confronterende vragen van de politie ontwijkt.

"Wanneer houdt het op, na alles wat ik met mijn gezin heb meegemaakt?", vroeg M. "We hebben elkaar als gezin meer nodig dan ooit."

Joop M. blijft vastzitten
M. blijft de komende maanden vastzitten. Verzoeken van de advocaat om zijn voorlopige hechtenis op te heffen of te schorsen wees de rechtbank af. Daarvoor zijn de verdenkingen te ernstig.

De volgende zitting is op 21 oktober. Dat wordt een regiezitting, waar onderzoekswensen van de verdediging aan de orde komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.