Coronanieuws: mini-editie van Paaspop snel uitverkocht - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: mini-editie van Paaspop snel uitverkocht

30 augustus om 06:00 • Aangepast 31 augustus om 11:11
Een coronatest (archieffoto).
Een coronatest (archieffoto).
In dit liveblog hebben we je maandag op de hoogte gehouden van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 79 coronapatiënten in ziekenhuizen in Brabant.
  • Minstens vijf mbo-instellingen hebben besloten vanaf het nieuwe schooljaar een deel van hun onderwijs permanent online te geven.
  • 'Er zijn door de coronapandemie toch structureel meer ic-bedden nodig in de Nederlandse ziekenhuizen.'
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

19.56

Mini-editie van Paaspop meteen uitverkocht


Paaspop XS 2021, de mini-editie van het festival in Schijndel, was maandagavond meteen uitverkocht. De kaartverkoop begon om zeven uur 's avonds. Duizenden mensen probeerden een kaartje te bemachtigen. Maar op de mini-editie kunnen op 4 september slechts 750 mensen terecht. Dat is momenteel het maximumaantal bezoekers dat volgens de coronaregels op een evenement zonder vaste plekken mag worden toegelaten.

Wachten op privacy instellingen...
18.51

Werkgevers: steun blijft nodig voor disco's en nachtclubs

Discotheken en nachtclubs blijven steun nodig hebben omdat de nachthoreca tot 1 november dicht moet blijven van het kabinet. Dat zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op het voornemen van het kabinet om per 1 oktober te stoppen met de algemene coronasteunregelingen.

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het belangrijkste voor de nog steeds getroffen sectoren dat "alles weer open gaat". "Op basis van deze brief gaan we ervan uit dat dat zo is. Dus dat voor ondernemers de 1,5 meterregel per 20 september komt te vervallen. Dat is goed nieuws want het geeft veel ondernemers weer ruimte om meer omzet te draaien. Dat is beter dan steun natuurlijk." De organisaties benadrukken dat het stopzetten van generieke steunmaatregelen alleen door kan gaan als de 1,5 meter komt te vervallen.

16.37

'Kabinet laat ondernemers keihard vallen'

Het kabinet laat ondernemers in de horeca "keihard vallen in het zicht van de haven", zegt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op het kabinetsvoornemen om de coronasteun per 1 oktober af te bouwen. KHN, dat het stoppen van de steun "haast misdadig" noemt, bepleit nogmaals het verlengen van de coronasteun vanaf die datum.

16.29

Geen coronahaarden na introductieweken studenten


De introductieweken voor studenten hebben tot nu toe niet geleid tot veel coronabesmettingen. Dat stelt het Landelijk overleg en Contact Introductieweken (LOCI) op basis van cijfers van verschillende introductieweken. Tijdens de meeste introductieweken werd gewerkt met Testen voor Toegang.

Afgelopen week werd onder meer in Eindhoven en Tilburg de introductieweek gehouden. Het LOCI kan over de besmettingen in die steden nog niets zeggen, omdat dat nog te kort geleden is.

15.49

Coronasteun stopt vanaf 1 oktober

De algemene coronasteunregelingen lopen zoals verwacht op 1 oktober af. Dat heeft het kabinet maandag officieel bekendgemaakt. Het doorzetten van steun aan werkgevers en ondernemers "zou het economisch herstel in de weg zitten", aldus demissionair ministers Wopke Hoekstra (Financiën), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Stef Blok (Economische Zaken). Voor bedrijven die op last van de overheid nog gesloten zijn, zoals nachtclubs en disco's, komt er nog een regeling.

Wel kunnen ondernemers nog even gebruik maken van sommige kleinere regelingen. Daarnaast komt de werktijdverkorting terug en worden de regels rond bijzondere bijstand voor zelfstandigen versimpeld. Ook blijven de financieringsregelingen van kracht voor bedrijven die geld nodig hebben om op korte termijn aan hun verplichtingen te voldoen.

15.43

Coronacijfers Nederland


Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn in Nederland 2213 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is het laagste aantal in tien dagen tijd. Precies een week geleden meldde het RIVM bijna 2400 positieve tests.

15.24

Coronacijfers Brabant


Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn in Brabant 223 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is iets minder dan een dag eerder, toen waren er 235 nieuwe besmettingen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Wachten op privacy instellingen...
15.02

Grootste stijging aantal opgenomen coronapatiënten in maand tijd

Ziekenhuizen behandelen 47 coronapatiënten meer dan op zondag. Dat is de grootste toename in een dag sinds 20 juli. In totaal liggen nu 689 mensen in het ziekenhuis vanwege COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Vooral de verpleegafdelingen hebben het aanzienlijk drukker gekregen, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Zij behandelen nu 469 coronapatiënten, 51 meer dan op zondag. Voor die afdelingen is dat de grootste stijging in een dag sinds 10 mei. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met 4 naar 220. Dat aantal is de laatste tijd redelijk stabiel.

14.07

Uber en Facebook: nog geen vaccinatieplicht in Nederland

Taxi-app Uber en techbedrijf Facebook laten weten dat er in Nederland nog geen vaccinatieplicht voor werknemers zal gelden. Daarmee reageren de bedrijven op de vaccinatieplicht die LeasePlan aan Nederlands kantoorpersoneel heeft gesteld. In de Verenigde Staten hebben Uber en Facebook werknemers al wel verplicht gevaccineerd te zijn.

13.16

WHO vreest bijna kwart miljoen nieuwe coronadoden in Europa

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de stagnerende vaccinatiegraad in Europa en het kleine aantal vaccinaties in de armere landen. Volgens een prognose kunnen voor 1 december mogelijk bijna een kwart miljoen mensen overlijden aan COVID-19.

12.40

Vakbonden: verplichte vaccinatie van werknemers onacceptabel

Het is onacceptabel dat werkgevers hun werknemers verplichten om zich te laten vaccineren. Dat zeggen vakbonden FNV en CNV over het voornemen van leasemaatschappij LeasePlan voor een vaccinatie-eis voor kantoorpersoneel. Zij wijzen op de grondrechten van werknemers op het gebied van privacy en lichamelijke integriteit. Vakbond CNV hoopt dat de multinational het besluit zo snel mogelijk herziet. "Werknemers mogen nooit tot vaccinatie worden verplicht. LeasePlan gaat hiermee een grens over die voor ons niet acceptabel is", aldus voorzitter Piet Fortuin.

12.17

De Jonge sluit prikplicht uit, maar oordeelt niet over LeasePlan

Van een vaccinatieplicht op de werkvloer kan geen sprake zijn, zei coronaminister Hugo de Jonge maandag. Maar over de vaccinatie-eis die het bedrijf LeasePlan heeft aangekondigd, wilde hij geen oordeel vellen. "Daarvoor ken ik de situatie onvoldoende."

"De wet staat dat niet toe, en we gaan de wet ook niet veranderen om dat wel toe te staan", zei De Jonge over een vaccinatieplicht, zonder specifiek in te gaan op LeasePlan. De leasemaatschappij wil dat personeel is ingeënt tegen het coronavirus wanneer er weer op kantoor gewerkt gaat worden.

De Jonge zegt wel te begrijpen dat werkgevers een veilige omgeving voor hun werknemers willen creëren. "Ik snap dat er dilemma's zijn. Dat betekent dat we de de komende tijd het gesprek met werkgevers en werknemers aangaan."

11.11

79 coronapatiënten in ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen liggen maandag 79 coronapatiënten. Er werden acht nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Drie coronapatiënten zijn overleden. Een patiënt is ontslagen uit het ziekenhuis en een patiënt is overgeplaatst naar een ander ziekenhuis.

09.57

NS rekent op drukke septembermaand

De NS houdt rekening met een drukke septembermaand. Zeker nu studenten van het mbo, hbo en de universiteit weer fysiek lessen mogen volgen en weer massaal van de trein en andere openbaar vervoer gebruik gaan maken. Om de drukte op te vangen worden in de spits ook extra treinen ingezet, zoals ook voor de coronacrisis het geval was.

De NS merkt dat de drukte in de treinen weer toeneemt. In vergelijking met voor de crisis ligt het percentage reizigers op doordeweekse dagen momenteel op zo'n 60 procent. In het weekend is dit 80 procent. De NS durft nog geen inschatting te geven over de reizigersstroom in september.

08.24

LeasePlan wil dat kantoorpersoneel gevaccineerd is

Leasemaatschappij LeasePlan verlangt van zijn personeel dat het ingeënt is tegen corona als het weer naar kantoor komt. Volgens de onderneming is het nieuwe normaal 'terug naar normaal', aldus het bedrijf in een verklaring. Het bedrijf heeft onder meer een kantoor in Veghel.

De onderneming vindt het belangrijk om personeel wereldwijd weer op kantoor te verwelkomen. Dat helpt volgens de organisatie tegen onder andere burn-outklachten en andere problemen op het gebied van geestelijke gezondheid. Verder is het zaak dat collega's weer aansluiting vinden met elkaar, zo klinkt het.

Het Financieele Dagblad meldt dat LeasePlan het eerste in Nederland gevestigde bedrijf is dat met een vaccinatieverplichting voor personeel komt, hetgeen juridisch overigens niet is toegestaan. Het bedrijf heeft circa 8000 werknemers in dertig landen. Daarvan werken er ruim duizend in Nederland op kantoor. Naast een kantoor in Veghel zit LeasePlan ook in Almere, Breukelen, Moordrecht en Zwolle.

05.22

Mbo's gaan ook na coronacrisis verder met online onderwijs


Minstens vijf mbo-instellingen hebben besloten vanaf het nieuwe schooljaar een deel van hun onderwijs permanent online te geven, blijkt uit navraag van de Volkskrant. Die keuze gaat in tegen een motie die de Tweede Kamer onlangs aannam, en stuit op onbegrip bij sommige docenten. De Kamer stelde onlangs nog dat onderwijs alleen 'onder dwingende omstandigheden en bij hoge uitzondering' online zou mogen plaatsvinden.

04.54

Studenten gaan minder naar het buitenland


Nu er weer fysiek les zal worden gegeven op universiteiten, hogescholen en mbo-instellingen, stevenen studenten af op een studiejaar zoals ze die kenden van voor corona. Maar voor studenten die een stage of uitwisseling in het buitenland op de planning hadden staan is dat even anders, meldt Trouw. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de studenten de buitenlandplannen heeft uitgesteld, geannuleerd of ingekort onder invloed van de coronapandemie.

03.30

Mbo's en hoger onderwijs mogen anderhalvemeterregel loslaten


Studenten en medewerkers in het mbo, hbo en op universiteiten hoeven met ingang van deze maandag geen anderhalve meter afstand meer tot elkaar te bewaren. Mogelijk hoeft ook de rest van het land vanaf 20 september niet langer onderling afstand te houden, maar daarover beslist het kabinet later pas. Op het mbo en in het hoger onderwijs blijven wel andere regels gelden die het aantal besmettingen moeten beperken. Zo mogen er maximaal 75 mensen bij elkaar in een ruimte zijn.

01.13

Coronavirus blijft, dus zijn structureel meer ic-bedden nodig


Er zijn door de coronapandemie toch structureel meer ic-bedden nodig in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zeggen ic-hoofden en ziekenhuisbestuurders van zes grote ziekenhuizen na vragen van Trouw. Onder hen is Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Volgens Gommers moet er een groot landelijk herstelplan voor de ic worden opgetuigd, zeker nu het coronavirus een aandoening blijkt die blijvend voor patiënten op de ic's zal zorgen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...