Achtervolging van robotluidsprekers en een val van 4,20 meter in Tilburg

15 augustus 2021 om 22:43 • Aangepast 1 september 2021 om 19:41
nl
Honderden mensen hebben zich zondagavond rond kwart voor vijf verzameld op het Pieter Vreedeplein in Tilburg. Een in het wit geklede man houdt een rede over kwetsbaarheid en liefde. Hoe blijven we in balans in het leven?
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Het is de Vlaamse kunstenaar Kasper Vandenberghe. Zijn optreden is onderdeel van het Kaapstad Festival, een driedaags festival. De toeschouwers, ook veel jonge kinderen, worden wat ongeduldig. Wanneer gaat hij nou springen?

Als onderdeel van zijn voorstelling springt Vandenberghe namelijk van een 4,20 meter stellage, uitgerust met een stapel matrassen op zijn rug die hij als een soort van enorme rugzak draagt. Na een half uur is het dan eindelijk zover. Hij loopt de trap op. Boem, de val is hard maar hij staat ongedeerd weer op. De aanwezige EHBO-ploeg hoeft niet in actie te komen.

Stadsstrandje
Het is de laatste grote act van de dag, waarbij kunstenaars de stad 'kapen'. Eerder op de dag was onder meer een voorstelling van Nick van der Heyden en Germain Charlat van House of Circus te zien. De fontein en vijver bij het stadhuis gebruiken ze als hun decor. Het als dames uitgedoste duo komt aan in een oude auto. De roze flamingo komt van de achterbank, stoeltjes mee. Het is tijd voor een dagje strand.

Op weg naar het strand. Foto: Malini Witlox.
Op weg naar het strand. Foto: Malini Witlox.

Het is een mix van circus en humor. Welk plekje op het strand is nou het meest geschikt?

Binnengluren
Overal lopen mensen met een rood programmaboekje door de stad, waarin de tijden van de optredens staan. Maar ook centrumbezoekers die niet voor de voorstelling komen, worden ermee geconfronteerd. Zo rijdt dwars door de Heuvelstraat, een belangrijke winkelstraat, een wagen met een enorme periscoop. Zo kun je binnenkijken bij de panden op de eerste verdieping.

Drie dames staat voor het raam in schaarse lingerie. Even is de Heuvelstraat veranderd in de Wallen. Een tikje tegen het raam...omhoog kijken. De dame wenkt een man, kom je even binnen 'wippen'.

De Roode Dwaas. Foto: Malini Witlox.
De Roode Dwaas. Foto: Malini Witlox.

Skippyballen
Vanwege de coronacrisis doen dit jaar veel Europese artiesten mee aan het festival. Een van hen is de Eindhovense Bouke Bruins, met misschien wel de meest interactieve voorstelling van allen. Hij staat bij een stellage van 169 rode en gele skippyballen die aan touwen hangen. Kinderen spelen er de hele dag al mee. Ze duwen de ballen opzij en van links naar rechts. Het is kunst om te beleven en niet alleen naar te kijken, aldus Bruins.

Kunst om mee te spelen. Foto: Malini Witlox.
Kunst om mee te spelen. Foto: Malini Witlox.

Dansvisite
De aandacht wordt afgeleid door een dansvoorstelling van Dansvisite, drie dansers die over het plein heen dansen, soms wild bewegend en soms intiem. Ze praten hardop, zogenaamd bellend met de bezoekers.

Dansvisite. Foto: Malini Witlox.
Dansvisite. Foto: Malini Witlox.

Achtervolging
Oppassen, want er racet ook een op afstand bestuurbare robotluidspreker over het plein, er komen er al snel drie andere bij. Ze zijn op zoek naar mensen op het gesprek mee aan te gaan, een act van De Ongehoorden. Twee jongetjes kijken geïntrigeerd naar de luidsprekers. Wat is dat? Als ze weglopen, volgt de luidspreker op wieltjes hen. Praat met me!

Robotluidsprekers rijden door de stad. Foto: Malini Witlox.
Robotluidsprekers rijden door de stad. Foto: Malini Witlox.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.