Liveblog

Coronanieuws: 243 nieuwe besmettingen in Brabant

5 september 2021 om 06:41 • Aangepast 13 september 2021 om 14:53
nl
In dit liveblog hebben we je zondag op de hoogte gehouden van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Het RIVM registreerde zondag 243 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • Amsterdam roept op om niet naar demonstratie te komen
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

22.30

Dit liveblog is afgesloten

20.00

Ruim 20.000 betogers in Amsterdam tegen coronamaatregelen

Meer dan 20.000 demonstranten trokken zondagmiddag in een grote optocht door het centrum van Amsterdam om te betogen tegen de coronamaatregelen, stelt de gemeente. De tocht begon om 12.00 uur op de Dam om daar via de Rozengracht, Marnixstraat. Leidseplein en Utrechtsestraat rond enkele uren later ook weer te eindigen. De tocht is rustig verlopen.

Rond het middaguur was het op de Dam al zo druk met betogers dat de gemeente opriep om niet meer te komen. Volgens de gemeente waren er op dat moment al zo'n 10.000 betogers. Later sloten zich nog veel meer mensen bij de optocht aan, waardoor er uiteindelijk meer dan 20.000 mensen op de been waren.

De sfeer onder de demonstranten was gemoedelijk. Er klonk muziek uit geluidsboxen en sommige groepen liepen op het ritme van een trommel. Mensen scandeerden leuzen als "liefde, vrijheid, geen dictatuur". Vaak hield men zich niet aan de coronamaatregelen.

19.30

Gezondheidsministers G20-landen: verdeling vaccins moet eerlijker

De ministers van Volksgezondheid van 's werelds 20 toonaangevende economieën zijn zondag in Rome overeengekomen te werken aan een rechtvaardigere verdeling van Covid-19-vaccins. De sessie over vaccins past in een tweedaags overleg in het kader van de internationale aanpak van de coronapandemie.

Het G20-overleg kwam op een moment waarop welvarende landen overwegen een derde coronaprik te geven aan kwetsbaren en een klein aantal landen daar zelfs al mee is begonnen. In deze landen zijn veel mensen volledig ingeënt, terwijl elders op de wereld nog niet alle risicogroepen een vaccin hebben kunnen krijgen.

18.30

Wereldhavendagen ook in aangepaste vorm trekpleister

Hoewel de gebruikelijke massale belangstelling voor de Wereldhavendagen in Rotterdam dit jaar niet mogelijk was, hebben volgens de organisatie velen dit weekeinde de aangepaste vorm van het evenement bezocht.

Tal van attracties waren in verband met de coronaregels beperkt tot maximaal 750 bezoekers per sessie, maar die waren volledig volgeboekt, aldus een woordvoerder namens de organisatie. Zij kregen alleen toegang op vertoon van een coronatoegangsbewijs. Vanaf het Willemsplein in de Maasstad vertrokken talrijke excursies, vaartochten, fiets- en wandeltours het havengebied in.

De Wereldhavendagen vormen normaliter met honderdduizenden bezoekers het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland. Na de online editie in 2020 werden deze editie een beperkt aantal activiteiten georganiseerd met een aangepaste opzet. "Ook alle kaarten daarvoor waren snel uitverkocht", aldus de woordvoerder.

16.17 - Coronabesmettingen Nederland
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend heeft het RIVM 2393 nieuwe coronabesmettingen in Nederland geregistreerd. Dat zijn er minder dan zaterdag, toen waren er 2774 nieuwe besmettingen. Het is ook minder dan het weekgemiddelde van 2539. Nederland schommelt al zo'n twee weken rond het niveau rond de 2500.

16.13

Lichte stijging van coronapatiënten in ziekenhuis

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag 680 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er 26 meer dan een dag eerder. Op de intensive care liggen 213 patiënten. Dat is er een minder dan een dag eerder. Zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 467 mensen met corona. Zaterdag waren dat er 442.

Het totale aantal opgenomen patiënten schommelt al ongeveer een maand tussen de 600 en 700.

15.19

Coronabesmettingen Brabant

In Brabant zijn zondag 243 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het RIVM. Dat is iets minder dan een dag eerder, toen waren het er 318.

Wachten op privacy instellingen...
13.00

Coronademonstratie vertrokken van Dam voor route door centrum

De demonstranten die zondag bijeen zijn gekomen voor een demonstratie op de Dam zijn zondag even na 12.00 uur begonnen aan hun wandeltocht van zeven kilometer door het centrum van Amsterdam. Naar schatting lopen zo'n 10.000 demonstranten mee in de mars tegen de coronaregels. Na de wandeltocht door het centrum eindigt de groep weer op de Dam. Eerder op de dag riep de gemeente Amsterdam op niet meer naar de Dam te komen, omdat het er te druk werd. De sfeer tijdens de demonstratie is gemoedelijk, er wordt gezongen en mensen praten met elkaar.

11.30

Honderden mensen verzamelen zich op de Dam voor demonstratie

Honderden mensen staan zondagochtend even na elf uur uur op de Amsterdamse Dam. Zij hebben zich verzameld voor een demonstratie tegen de coronamaatregelen. De bedoeling is dat rond twaalf uur de demonstranten zullen beginnen aan een wandeltocht van zeven kilometer door het centrum van Amsterdam.

Onder de slogan 'Samen voor Nederland' doen ze mee. Initiatiefnemer van de demonstratie is Michel Reijinga, die al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen organiseerde onder de noemer 'koffiedrinken'. Volgens Reijinga doen deze zondag zo'n zestig organisaties mee aan de demonstratie. Onder meer Forum voor Democratie liet via sociale media weten aanwezig te zijn, evenals Belang van Nederland, de partij van Wybren van Haga. De organisatie verwacht 50.000 mensen en noemt het "de grootste demonstratie sinds de intrede van de coronamaatregelen".

De gemeente Amsterdam heeft opgeroepen niet meer naar de demonstratie op de Dam te komen vanwege drukte. Op de Dam zijn zondag duizenden mensen bijeen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De bedoeling is dat de demonstranten rond twaalf uur beginnen aan een wandeltocht van 7 kilometer door het centrum van Amsterdam.

08.20

Pandemie leidt in VS tot stormloop op anti-parasitair middel

Gezondheidsexperts in de Verenigde Staten maken zich zorgen over mensen die het anti-parasitaire middel Ivermectine slikken omdat ze het zien als wondermiddel tegen het coronavirus. Een arts uit Oklahoma zegt dat ziekenhuizen de handen vol hebben aan patiënten die een overdosis van het geneesmiddel hebben genomen.

Ivermectine wordt gebruikt om vee mee te behandelen, maar kan ook worden voorgeschreven aan mensen. Er ontstond tijdens de pandemie een stormloop op het middel in de Verenigde Staten, ondanks waarschuwingen van de autoriteiten dat nog niet is aangetoond dat het geschikt is om een coronabesmetting mee te behandelen.

06.00

Mogelijk tienduizenden anti-coronademonstranten op de Dam

Onder de slogan 'Samen voor Nederland' komen zondag mensen samen op de Dam in Amsterdam om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De organisatie verwacht 50.000 mensen en noemt het 'de grootste demonstratie sinds de intrede van de coronamaatregelen'.

De gemeente zet zoals gewoonlijk bij demonstraties politie in, maar "niet meer dan normaal", volgens een woordvoerder. Initiatiefnemer van de demonstratie is Michel Reijinga, die al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen organiseerde onder de noemer 'koffiedrinken'. Volgens Reijinga doen deze zondag zo'n zestig organisaties mee aan de demonstratie. Onder meer Forum voor Democratie liet via sociale media weten aanwezig te zijn, evenals Belang van Nederland, de partij van Wybren van Haga.

05.30

Gezondheidsministers G20-landen praten over coronapandemie

De ministers van Volksgezondheid van de G20-landen beginnen aan een tweedaags overleg in aanloop naar de G20-top in oktober. Er wordt onder meer gesproken over de internationale aanpak van de coronapandemie en de toegang tot vaccins.

Het overleg komt op een moment waarop welvarende landen overwegen een derde coronaprik te geven aan kwetsbaren en een klein aantal landen daar zelfs al mee is begonnen. In deze landen zijn veel mensen volledig ingeënt, terwijl elders op de wereld nog niet alle risicogroepen een vaccin hebben kunnen krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!