Coronanieuws: 212 nieuwe besmettingen in Brabant - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: 212 nieuwe besmettingen in Brabant

6 september om 06:24 • Aangepast dinsdag om 10:46
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
In dit liveblog houden we je maandag op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Maandagochtend lagen 85 coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Het RIVM registreerde zondag 243 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • Huren stegen in juli het minst sinds 1960, huren sociale woningen bevroren door coronacrisis.
  • Buitenlandse studenten keren massaal terug, op zelfde niveau als voor de coronacrisis.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

22.54

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Dinsdag openen we een nieuw liveblog waarin we je op de hoogte houden van het laatste nieuws rondom de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.

22.52

Davina Michelle: Grand Prix was gewoon een festival

De Dutch Grand Prix in Zandvoort was gewoon een festival. Dat stelde zangeres Davina Michelle maandag in het programma HLF8. De zangeres trad zondag op bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort, waar zij het volkslied zong. "Dit was een festival, en daarom lag alles onder vuur", aldus de zangeres in de SBS-talkshow van Johnny de Mol. "Wat ik deed was een ereding. Als ik was gevraagd om met een show gratis het publiek warm te houden, had ik het ook niet gedaan."

21.53

Italië deelt derde coronaprik uit

Italië geeft kwetsbare mensen in het land nog deze maand een derde dosis van een coronavaccin. Het gaat in eerste instantie om mensen die bijvoorbeeld kanker hebben of een orgaantransplantatie hebben ondergaan, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Daarna wordt gekeken wanneer tachtigplussers, verpleeghuisbewoners en gezondheidspersoneel aan de beurt komen, aldus minister van Volksgezondheid Roberto Speranza.

21.20

UItfans mogen van de UEFA weer naar wedstrijden

Fans van de bezoekende club zijn met ingang van komende week in principe weer welkom bij de wedstrijden in de drie Europese clubtoernooien. De UEFA trekt het stadionverbod voor meereizende supporters van de uitspelende ploeg in.

"De verkoop van tickets aan fans van de bezoekende club is niet langer verboden", meldde de UEFA. Dat betekent dat, zoals in het verleden, ongeveer 5 procent van de geldende bezoekerscapaciteit van het stadion beschikbaar moet worden gesteld aan uitfans. Het verbod was langdurig van kracht vanwege de coronapandemie.

16.38

Veel leerkrachten voelen zich niet veilig op school

Veel leerkrachten in het mbo, hbo en wo voelen zich in deze coronatijd nog steeds niet echt veilig op de werkplek, aldus onderwijsbond AOb op basis van een eigen enquête onder 2500 personen. Er is vooral ongerustheid over de ventilatie in de lokalen en collegezalen. Circa 20 procent is er wel gerust op, maar 70 procent denkt er anders over.

Bijna alle werknemers in genoemde onderwijssectoren zijn overigens wel tegen corona geprikt, aldus de AOb: van 92 procent in het mbo tot 97 procent in het wetenschappelijk onderwijs.

15.47

Toezichthouder EMA beoordeelt aanvullende prik met Pfizer-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) onderzoekt of het helpt om mensen een extra prik met het coronavaccin van Pfizer en BioNTech te geven. De toezichthouder verwacht binnen een paar weken een oordeel klaar te hebben. De extra prik zou zes maanden na de laatste prik moeten worden gegeven, omdat dan de bescherming tegen het coronavirus wat zou verzwakken.

15.41

Coronagevallen blijft landelijk ongeveer gelijk

Het aantal coronagevallen in Nederland gaat niet omhoog en niet omlaag. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 2151 positieve tests geregistreerd, vrijwel evenveel als precies een week geleden. Daardoor blijkt ook het gemiddelde zo goed als gelijk.

In de afgelopen zeven dagen zijn 17.713 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op ongeveer 2530 per dag. In de zeven dagen ervoor kreeg het RIVM 17.635 meldingen, gemiddeld 2519 per dag. Dat is een stijging van 0,4 procent.

15.20

212 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

Er zijn in de afgelopen 24 uur in totaal 212 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Brabant. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder.

Wachten op privacy instellingen...
14.58

Aantal coronapatiënten Nederlandse ziekenhuizen blijft vrijwel gelijk

In totaal liggen er nu 682 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er twee meer dan zondag. Op de ic's zijn er 7 patiënten bijgekomen. Daar liggen nu 220 ernstig zieke mensen met het coronavirus. Op verpleegafdelingen liggen volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) 462 patiënten. Dat zijn er vijf minder dan zondag.

In het aantal nieuwe opnames valt vooral het relatief lage aantal op verpleegafdelingen op. Daar kwamen het afgelopen etmaal 38 nieuwe coronapatiënten binnen, het laagste aantal sinds 15 juli. Intensive cares kregen 17 nieuwe patiënten met het coronavirus.

13.40

Ouders die minder hebben gewerkt behouden opvangtoeslag

Ouders van jonge kinderen die dit jaar minder uren hebben gewerkt door de coronamaatregelen, komen daardoor niet in de problemen met de kinderopvangtoeslag. Zij behouden hun recht op die toeslag voor alle opvanguren die zij hebben betaald.

De hoogte van de kinderopvangtoeslag is onder meer afhankelijk van het aantal uren dat de ouders per maand werken. Zij ontvangen een voorschot op basis van wat zij vooraf hebben opgegeven. Achteraf wordt de definitieve toeslag bepaald en volgt eventueel een nabetaling of terugvordering.

12.40

Reizigersvereniging wil drukte in treinen weten

Reizigersvereniging Rover roept mensen die met het openbaar vervoer reizen op om in september door te geven hoe druk het is in de trein. Normaal gesproken is dit de drukste maand van het jaar. Maar vanwege de geldende coronamaatregelen heeft Rover "geen idee wat ons te wachten staat", aldus directeur Freek Bos.

Vakanties zijn voorbij, scholen gaan weer beginnen en de NS start de dienstregeling van voor corona weer op. Mensen willen normaal gesproken al weten wanneer het druk is in de trein, stelt Rover. Dat is door corona niet verminderd, aangezien mensen nu minder graag naast een ander willen zitten. Maar hoe de drukte zal uitpakken is onduidelijk. Er is onder meer veel onzekerheid of colleges fysiek doorgaan en of mensen er vaker voor kiezen om thuis te werken.

12.17

Formule 1 telt zestien positieve coronatests in Zandvoort

Afgelopen week zijn zestien mensen die betrokken zijn bij de Formule 1 positief getest op het coronavirus. De internationale autosportfederatie FIA maakte zoals gebruikelijk een dag na de grand prix de testcijfers bekend.

Tussen maandag 30 augustus en zondag 5 september werden 6691 tests uitgevoerd bij de coureurs, hun teamleden en het aanwezige personeel van de Formule 1. Het leverde zestien positieve testuitslagen op.

12.09

Paradiso helpt Unmute Us-demonstranten

Paradiso in Amsterdam opent op 10 september de deuren voor demonstranten. Wie de straat op wil voor Unmute Us of Het Woonprotest kan die dag hulp krijgen bij het maken van een spandoek of protestbord. Het Amsterdamse poppodium stelt het materiaal ervoor gratis beschikbaar.

Unmute Us demonstreert op 11 september in verschillende steden tegen het kabinetsbeleid voor de evenementensector. De organisatie vindt het onterecht dat grote sportevenementen als de Dutch Grand Prix en voetbalwedstrijden wel mogen doorgaan en festivals niet. Tijdens de eerste Unmute Us-demonstraties, eind augustus, gingen duizenden mensen in verschillende grote steden de straat.

Wachten op privacy instellingen...
11.21

Grolsch lijdt groot verlies over 2020

Grolsch heeft vorig jaar door de coronapandemie een verlies geleden van 560.000 euro. Een jaar eerder boekte de bierbrouwer nog een winst van 27,8 miljoen euro. Dit verlies was nog veel groter geweest als de brouwer geen overheidssteun had gekregen, weet RTV Oost. Ook kreeg Grolsch van de Belastingdienst uitstel van betaling voor 24,3 miljoen euro. Dit jaar verwacht Grolsch ook dat corona de resultaten 'ernstig beïnvloedt'. Dat komt door de beperkingen die gelden in de horeca.

11.03

Brabantse ziekenhuiscijfers

Maandagochtend lagen er 85 coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen, dat zijn er twee minder dan een dag eerder. Afgelopen etmaal zijn er vier nieuwe patiënten opgenomen. Drie coronapatiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis en twee zijn er overleden. Er werden geen patiënten overgeplaatst.

06.30

OMT: Stuur bij coronabesmetting niet meer hele klassen weg

Het OMT adviseert het ministerie van Volksgezondheid om per 20 september de coronamaatregelen voor het primair onderwijs te versoepelen. Dat zegt kinderarts en OMT-lid Károly Illy in Trouw.

Op honderden basisscholen in het hele land stonden vlak na de zomervakantie meteen alweer hele klaslokalen leeg. Dit nieuwe schooljaar geldt nog steeds de regel dat een hele klas moet thuisblijven als één kind positief is getest op het coronavirus. Het zorgt voor grote problemen op scholen, die al kampen met achterstanden door de coronaperiode. Behalve voor de leraren en kinderen is dit ook voor ouders zwaar: zij moeten weer zorgen dat hun kind vanuit huis onderwijs krijgt.

Maar deze moeilijkheden duren mogelijk niet lang meer: het OMT is het erover eens dat het kabinet rond 20 september verantwoord kan afkondigen dat voortaan leerlingen alleen nog moeten thuisblijven als ze in nauw contact zijn geweest met een besmet kind.

05.00

KvK: minder starters in landbouw en groothandel

In de maand augustus startten minder mensen een bedrijf in Nederland ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, meldt de Kamer van Koophandel (KvK) in een rapport. Met name in de groothandel en de landbouw begonnen minder mensen een onderneming, onder andere door problemen veroorzaakt door de coronacrisis.

De groothandel springt eruit met 146 minder starters, een kwart minder ten opzichte van vorig jaar, becijferde de KvK. Vooral in de non-food consumentenartikelen startten flink minder mensen een bedrijf. Dat komt volgens het rapport door de productie- en leveringsproblemen veroorzaakt door de coronacrisis, zoals het tekort aan computerchips. Daardoor is het lastig om voorraden aan te leggen die groothandels nodig hebben.

03.00

Buitenlandse studenten keren massaal terug

Het aantal aanvragen voor studievergunningen door studenten van buiten de EU zit - na een coronadip - alweer flink in de lift. Dat zegt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) tegen het AD. Ondertussen kampen de universiteiten nog met coronaregels die grootschalig fysiek onderwijs moeilijk maken.

Bij de start van het nieuwe academische jaar meldt de IND dat de jaarlijkse groei van studenten van buiten de EU alweer op 10 procent zit, net als voor de coronacrisis. De aanwas komt onder meer doordat Britse studenten sinds de brexit ook een vergunning moeten aanvragen. In 2020 was op jaarbasis eenmalig sprake van een afname van 40 procent. Opgeteld zijn er eind juli van dit jaar al meer aanvragen (15.110) ontvangen dan in heel 2020 (12.310). Vrijwel alle verzoeken zijn gehonoreerd.

00.30

Woninghuren stegen in juli het minst sinds 1960

De prijzen van huurwoningen zijn afgelopen juli het minst gestegen ten opzichte van een jaar eerder sinds 1960. Dat komt omdat de overheid vanwege de coronacrisis de prijzen van sociale huurwoningen heeft bevroren en de mogelijkheden om vrijesectorwoningen duurder te maken heeft ingeperkt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De woninghuren gingen in juli met 0,8 procent omhoog vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Sociale huurwoningen werden 0,3 procent duurder en vrijesectorwoningen 2,2 procent.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...