Liveblog

Coronanieuws: 270 besmettingen, scholen meteen broeinest na vakantie

7 september 2021 om 06:43 • Aangepast 8 september 2021 om 07:23
nl
Ook deze dinsdag houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op coronagebied in én buiten Brabant.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Dinsdagochtend lagen 83 coronapatiënten in ziekenhuizen in Brabant.
  • Het RIVM registreerde dinsdag 270 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • Het vaccineren van minderjarige kinderen gaat steeds langzamer.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

22.50

Dit liveblog is afgesloten

21.30

Aantal comazuipers in MMC gehalveerd

Het aantal kinderen met alcoholvergiftiging dat zich meldde op de Spoed Eisende Hulp van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven is de afgelopen twee jaar bijna gehalveerd in vergelijking met 2018 en 2019. In die laatste twee jaar ging het om 20 en 23 jonge comazuipers; vorig jaar waren het 13 en dit jaar vooralsnog 12. Van andere ziekenhuizen in Brabant zijn geen cijfers bekend.

De opvallende daling is het gevolg van de lockdowns die werden afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De trend is in heel het land waarneembaar, zo blijkt uit onderzoek van onder anderen Nico van der Lely. De kinderarts van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft was initiatiefnemer van de eerste alcoholpoli van Nederland en ooit ook werkzaam in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Lely zag overigens ook een opleving van het aantal beschonken jongelui tussen de twee lockdowns. Hij waarschuwt dan ook voor de gevaren van ‘extra hard feesten met veel alcohol’ in de komende tijd. De kinderarts houdt er rekening mee dat bij jongeren en minderjarigen de remmen los gaan.

17.30

Onderwijsvakbond: veel onrust op scholen over corona

Onderwijsvakbond AOb zegt dat op scholen steeds meer onrust ontstaat over corona. "Ouders begrijpen niet meer wat het beleid is", aldus een woordvoerster. Dinsdag bleek dat scholen aan het begin van het nieuwe schooljaar meteen weer een belangrijke broeinest voor het virus zijn. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) kunnen de quarantaineregels op scholen binnenkort mogelijk juist worden versoepeld.

"We merken dat leerkrachten tot dusver heel vaak moesten uitleggen waarom het huidige beleid - waarbij klassen naar huis moeten als leerlingen zijn besmet - is zoals het is", vertelt de woordvoerster. "Vandaag horen we dan weer dat het aantal besmettingen op scholen toeneemt. Het nieuws verschilt sterk per dag. Dat zorgt voor heel veel onrust in het onderwijs."

Ze noemt het toenemende aantal besmettingen op scholen "precies waar je bang voor bent". Het tegengaan van de verspreiding van corona is in het onderwijs lastig, aldus de AOb, onder meer omdat de ventilatie op scholen niet goed geregeld is en omdat op veel plekken de klassen groot zijn.

17.00

Horeca pleit andermaal voor verlengen coronasteun

Coronasteunmaatregelen om de horeca door de crisis te helpen, moeten ook na 1 oktober in stand blijven. Die herhaalde oproep deed Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dinsdag in de Tweede Kamer. De horecabranchevereniging sprak onder meer over de financiële problemen waarmee horeca-ondernemers kampen na 1,5 jaar gebukt te gaan onder de pandemie.

Het kabinet kondigde eerder aan de coronasteun per 1 oktober te willen stoppen. Volgens KHN blijft steun voor delen van de horeca "onverminderd noodzakelijk". Gebeurt dat niet dan zijn faillissementen vanaf het vierde kwartaal onvermijdelijk.

Zo moeten onder andere de regelingen voor loonsubsidie (NOW) en tegemoetkoming vaste lasten (TVL) in stand blijven. Ook pleit KHN voor een schulden-, investerings- en herstelfonds. Daarnaast moeten werkgeverslasten voor horecazaken omlaag, net als de inhoudingen op lonen. Verder pleit KHN voor arbeidsmarktsubsidies voor individuele ondernemers.

Uit een eerdere enquête van KHN kwam naar voren dat zeker een kwart tot een derde van de horeca financieel in zwaar weer zit. De organisatie legde bij de Kamerleden verschillende voorstellen neer om de branche ook door de laatste fase van de crisis te loodsen.

16.30

Vaccineren van kinderen gaat steeds langzamer

Het aantal kinderen dat zich laat vaccineren tegen het coronavirus, daalt snel. Vorige week hebben iets meer dan 94.000 minderjarigen een prik gekregen, tegen bijna 132.000 in de beide weken daarvoor. Nog een week eerder, in de tweede week van augustus, werden meer dan 142.000 prikken gezet bij kinderen uit de geboortejaren 2004 tot en met 2009.

De minderjarigen krijgen het coronavaccin van Pfizer/BioNTech, dat twee keer moet worden toegediend. Volgens de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben tot nu toe iets meer dan 605.000 kinderen de eerste prik gehad. Dat is iets meer dan de helft van de minderjarigen die voor de prik in aanmerking komen. Dit zijn er ruim 18.500 meer dan een week eerder. De week ervoor werden ruim 25.000 eerste prikken gegeven en nog een week eerder ruim 29.000.

15.55

Ruim helft bedrijven moet nog vaststelling loonsteun aanvragen

Meer dan de helft van de bedrijven die vanwege corona loonsteun hebben aangevraagd tussen mei en maart vorig jaar, moet nog een 'vaststelling' aanvragen. Demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken drukt bedrijven op het hart de komende weken wel zo'n vaststelling aan te vragen, waarmee het subsidiebedrag wordt vastgesteld waar ze daadwerkelijk recht op hadden.

Als ondernemers de deadline niet halen, zet uitvoerder UWV de subsidie voor de betreffende periode op nul. Dat betekent dat die bedrijven hun voorschotten moeten terugbetalen.

Het gaat om loonsubsidie NOW die bedrijven vorig jaar tijdens de eerste ronde kregen. Deze ondernemers hebben die subsidie via voorschotten ontvangen. Afhankelijk van onder meer de daadwerkelijke omzetdaling in die periode kan de subsidie hoger of lager uitvallen dan verwacht. Een bedrijf moet dan geld terugbetalen, of krijgt juist een bedrag extra. Waar ondernemers eerst tot 31 maart hadden, is die deadline verschoven naar 31 oktober. Een verdere verschuiving van de deadline ziet Koolmees niet zitten.

15.30

1769 besmettingen in Brabant in de afgelopen week

Afgelopen week zijn er 1769 nieuwe besmettingen geconstateerd in Brabant. Daarmee blijft het niveau ongeveer gelijk aan vorige week, toen werden er 1795 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.

15.20

270 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn sinds maandag 270 nieuwe besmettingen geteld, zo blijkt uit de cijfers van het RIVM. Van zondag op maandag waren dat er nog 211. In heel Nederland waren het er iets meer dan 2500.

Wachten op privacy instellingen...
15.15

Arbodiensten: meer mensen oververmoeid

Het aantal oververmoeide mensen in Nederland neemt toe, laten Arbodiensten Arbo Unie en ArboNed dinsdag weten. Zaterdag meldde vakbond CNV nog dat uit eigen onderzoek was gebleken dat het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit was verdubbeld tot een op de vijf.

"In de praktijk zien bedrijfsartsen in de spreekkamers bij Arbo Unie dat inderdaad meer mensen oververmoeid zijn", zegt een woordvoerster van Arbo Unie. De arbodienst constateert tegelijkertijd dat het aantal mensen met een burn-out wel gelijk is gebleven.

Volgens ArboNed is de gemiddelde verzuimduur door psychische klachten tussen juli 2020 en juni 2021 met vier dagen gestegen naar 237 dagen. Een burn-out duurt gemiddeld 293 dagen. "Als we niet naar jaargemiddelden maar naar verzuimpercentages per maand dit jaar kijken, dan zien we een licht stijgende trend in het psychisch verzuim vanaf februari", zegt een woordvoerster. ArboNed komt later dit jaar met een uitgebreide analyse, waarin ook meer aandacht is voor psychisch verzuim.

Zaterdag pleitte CNV nog voor een snelle invoering van een dertig-urige werkweek om psychische problemen zoals burn-outs te voorkomen.

15.10

Aantal coronabesmettingen vrijwel gelijk, r-getal weer onder de 1

Het coronavirus blijft zich ongeveer in hetzelfde tempo verspreiden in Nederland. In de afgelopen week testten 17.890 mensen positief op het virus. Dat is een fractie meer dan vorige week, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 17.575 besmettingen noteerde. Ook dat was een minieme toename. Het reproductiegetal is volgens berekeningen van het instituut weer net onder de 1 uitgekomen, op 0,98.

De afgelopen twee weken stond het r-getal, dat aangeeft hoe snel het virus rondgaat, een fractie boven de 1. Als het cijfer lager is dan 1, daalt het aantal nieuwe besmettingen. Helemaal actueel is het reproductiegetal overigens niet: het is gebaseerd op de situatie van ongeveer twee weken geleden, omdat het anders niet betrouwbaar genoeg is. Het getal van 0,98 slaat op de situatie van 23 augustus.

15.00

Scholen direct na zomervakantie weer broeinest coronavirus

Nu in het hele land de scholen weer open zijn, vormen die meteen weer een belangrijke verspreidingsplek voor het coronavirus. In diverse regio's zijn sinds het begin van het schooljaar alweer tientallen klassen naar huis gestuurd vanwege besmettingen, zo laten GGD'en weten aan het ANP. Ook de laatste cijfers van het RIVM bevestigen dat het onderwijs weer een belangrijke plaats van besmetting is.

Van alle coronagevallen waarvan de GGD'en afgelopen week de vermoedelijke setting wisten te achterhalen, was dat in een op de acht gevallen (12,5 procent) het onderwijs of de kinderopvang. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd steeg het aantal besmettingen fors.

14.30

Bijna evenveel coronapatienten in ziekenhuis, instroom daalt iets

Ziekenhuizen behandelen bijna evenveel coronapatiënten als op maandag. In totaal zijn nu 678 mensen opgenomen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er vier minder dan een dag eerder en twee minder dan op zondag. Het totale aantal opgenomen patiënten schommelt nu al een maand tussen de 600 en 700.

De verpleegafdelingen hebben er netto één patiënt bijgekregen. Het totale aantal coronapatiÙnten daar steeg van 462 naar 463. Op de intensive cares kwamen vijf bedden vrij, het aantal patiÙnten daar daalde naar 215.

14.05

Nivel: meer antidepressiva voor jongeren in tweede coronalockdown

Tijdens de tweede coronalockdown is meer medicatie tegen angst en depressie aan jongeren voorgeschreven dan voor de coronacrisis, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Tijdens de eerste lockdown, vorig voorjaar, bleef het aantal 15- tot en met 24-jarigen dat een antidepressivum slikte nog gelijk aan 2019.

Tijdens de tweede lockdown - die tot de eerste maanden van 2021 duurde - kregen wekelijks gemiddeld 218 op de 100.000 jongeren zo'n geneesmiddel voorgeschreven, ten opzichte van 202 op de 100.000 in dezelfde periode in 2019. Voor andere leeftijdsgroepen lijken de coronamaatregelen geen grote effecten te hebben gehad op het aantal voorgeschreven geneesmiddelen tegen depressie en angst, aldus Nivel. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van ongeveer 350 huisartsenpraktijken.

12.00

Protest tegen coronamaatregelen op eerste dag parlementair jaar

Honderden mensen demonstreren dinsdag tegen de coronamaatregelen bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. Ze ageerden onder meer tegen lockdowns en coronavaccinaties. Er waren veel agenten en marechaussee op de been, en de hoofdingang van het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg werd afgesloten.

Een van de betogers zei in een megafoon dat de demonstranten "tegen uitsluiting en tegen medische apartheid" zijn. Op verschillende spandoeken en stukken karton stonden teksten waarmee de aanwezigen zich tegen vaccinaties, lockdowns en andere coronamaatregelen uitspraken.

11.00

Licht daling in Brabantse ziekenhuizen

Dinsdagochtend lagen er 83 coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen, dat zijn er twee minder dan een dag eerder. Afgelopen etmaal zijn er twee nieuwe patiënten opgenomen. Vier coronapatiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis en twee zijn er overleden. Er werden geen patiënten overgeplaatst.

10.36

Nog miljoenen over voor door corona getroffen zorgmedewerkers

De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) heeft nog 5,8 miljoen euro in het fonds voor zorgmedewerkers die door corona op de ic zijn beland en voor de nabestaanden van zorgmedewerkers die aan het virus zijn bezweken. Volgens een woordvoerster moeten er nog tientallen mensen zijn die in aanmerking komen voor een bijdrage. Gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geven daar volgens haar alle aanleiding toe.

Het gaat om 30.000 euro voor iemand die op de ic lag en 50.000 euro voor nabestaanden, geld dat door het fonds bij onder anderen particulieren is geworven voor dit doel. Volgens de zegsvrouw is het ZWiC gewoon nog niet bij iedereen bekend. "Laatst meldde zich iemand die via Facebook had begrepen dat het bestond." Ook zit er volgens haar vaak een lange periode tussen ziekte of overlijden en de aanvraag. "Mensen zijn in zo'n heftige tijd vaak met heel andere dingen bezig dan financiën."

08.18

Op kamers gaan weer meer in trek onder wo-studenten

Na een jarenlange afname zijn vorig jaar weer meer studenten op kamers gaan wonen. Dat geldt in elk geval voor studenten die aan een universiteit of een andere vorm van wetenschappelijk onderwijs (wo) gingen studeren na de zomer van coronajaar 2020.

Het CBS becijfert dat bijna 26.000 wo-studenten vanuit hun ouderlijk huis naar een universiteitsstad verhuisden om daar op zichzelf te gaan wonen. Dat is een trendbreuk, want in de drie jaar ervoor namen telkens zo'n 22.000 universiteitsstudenten die stap.

6.20

Langere wachttijden voor behandelingen

De wachttijden voor behandelingen lopen in de meeste ziekenhuizen nog altijd op. Terwijl beloofd was dat patiënten die door corona wachten op uitgestelde zorg sneller geholpen zouden worden, laten de meeste behandelingen juist nog langer op zich wachten.

Dit blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad naar de actuele gegevens over wachttijden in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. Sinds 1 augustus moet die informatie elke twee weken openbaar worden gemaakt.

Van de elf ziekenhuisregio's in Nederland bleken op 10 augustus al zeven regio's de afgesproken normen te overtreden. Nu blijkt dat inmiddels tien van de elf regio's de maximaal aanvaardbare wachttijden overschrijden. Patiënten moeten binnen vier weken terecht kunnen voor een eerste gesprek.

6.15

Nauwelijks schommelingen in cijfers

Het aantal positieve coronatests gaat niet echt omhoog, maar zeker ook niet omlaag. In de afgelopen week zijn vrijwel evenveel nieuwe gevallen vastgesteld als in de week ervoor. In de zes dagen na de laatste update zijn 15.432 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 2572 per dag. Daarmee zou het weekcijfer op ongeveer 18.000 kunnen uitkomen, wat een toename van zo'n 2 procent zou zijn.

Ook het aantal coronapatiënten dat in de afgelopen week is opgenomen in ziekenhuizen, zal met iets meer dan vierhonderd waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met voorgaande weken. Ook het aantal gemelde sterfgevallen door corona blijft vermoedelijk redelijk stabiel: tussen de veertig en vijftig.

De definitieve cijfers worden later deze dinsdag bekend gemaakt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

6.10 - Veel minder dronken kinderen in ziekenhuis
Het aantal kinderen dat met een alcoholvergiftiging werd opgenomen is tijdens de twee lockdowns fors gedaald. Dit staat in een onderzoek, waarvan NRC Handelsblad melding maakt. De studie is verricht door kinderarts Nico van der Lely, een topdeskundige op dit gebied, en promovenda Louise Pigeaud. Hun bevindingen worden gepubliceerd in 'The journal of adolescent health'. Voor het onderzoek zijn ook gegevens opgevraagd in Oost-Brabant.

Van der Lely, oprichter van Nederlands eerste alcoholpoli, in het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft, vergeleek het aantal intoxicaties onder jongeren van twaalf alcoholpolis voor, tijdens en na de lockdowns in 2019 en 2020. Terwijl er in 2019 gemiddeld 24 jongeren per maand werden opgenomen, kelderde dat aantal met 70 procent tijdens de eerste intelligente lockdown (medio maart - eind mei 2020).

Met het loslaten van een aantal coronamaatregelen in de zomer van 2020 steeg het aantal weer naar het oude niveau. Om vervolgens tijdens de tweede lockdown (medio oktober - eind december) weer te dalen naar gemiddeld 10 opgenomen jongeren per maand. Lely hoopt dat er meer voorlichting wordt gedaan om te voorkomen dat kinderen, nu regels worden losgelaten, weer steviger gaan drinken. Ook hoopt hij dat ouders hun kroost waarschuwen, zo zei hij dinsdagmorgen op Radio 1. Volgens hem komt die informatie best hard aan.

5.40

‘Vroeg toedienen plasma heeft weinig zin’

Een jaar geleden stonden duizenden ex-coronapatiënten in ons land in de rij bij bloedbank Sanquin om plasma te doneren waarvan een mogelijk levensreddend geneesmiddel tegen COVID-19 voor kwetsbare mensen zou worden gemaakt.

"We moeten ruiterlijk toegeven dat dit is mislukt", zegt hoogleraar infectieziekten en microbiologie Hans Zaaijer in De Telegraaf. “Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat vroege toediening van plasma-antilichamen geen invloed heeft op het bestrijden van COVID-19 bij hoog-risicogroepen zoals ouderen, mensen met overgewicht en longpatiënten."

Teleurstellend vindt viroloog Zaaijer het wel. "Het valt tegen dat het weinig tot niets doet." Het idee was mooi, om geconcentreerde corona-antistoffen via het infuus toe te dienen zodat iemand passief immuun blijft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!