Boete en stadionverbod voor Amin (13) die veld oprende in PSV-stadion

7 september 2021 om 11:49 • Aangepast 8 september 2021 om 13:15
nl
Amin (13) die zaterdag tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro in het Philips Stadion het veld oprende om een selfie met Memphis Depay te maken, krijgt een stadionverbod. Ook krijgt hij een boete van 100 euro. Een schrale troost: de selfie heeft hij nog.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Vijftien andere fans gingen zaterdag na de actie van Amin ook het veld op.

De Amsterdamse jongen Amin deed een dag later trots zijn verhaal op diverse tv-zenders. Zijn ouders kregen dinsdag in een telefonisch gesprek van de KNVB te horen dat hij, net als de andere veldbetreders, in principe vijf jaar lang niet in een stadion mag komen.

Alternatieve straf
Voor degenen voor wie het de eerste overtreding betreft, kan het stadionverbod worden verlaagd naar 15 maanden (en 45 maanden voorwaardelijk). Ze moeten dan een alternatieve straf aanvaarden. Iedereen die het veld op kwam, krijgt ook een boete. Die is normaal gesproken 450 euro, maar voor Amin heeft de KNVB zijn leeftijd meegewogen. Voor de jonge selfiemaker bedraagt de boete 100 euro.

Wachten op privacy instellingen...


"Het veld betreden is tijdens en rondom een wedstrijd voor jong en oud verboden", aldus de KNVB. "Dat is niet voor niets, veldbetreding door fans kan namelijk voor vervelende en onveilige situaties zorgen. Het mag dus ook niet als je geen kwaad in de zin hebt, zoals gelukkig zaterdag het geval bleek."

Niet alleen kunnen de stewards op dat moment niet iemands intenties beoordelen, zo'n actie zet ook anderen aan om het veld op te komen, meldt de KNVB. "Dat gebeurde vervolgens ook bij deze wedstrijd, zeker vijftien personen volgden zijn voorbeeld. Om dit tegen te gaan, zijn er internationaal regels opgesteld voor bonden, clubs en bezoekers."

Gemak
Opvallend was het gemak waarmee Amin in de laatste minuut van de reguliere speeltijd het veld op kon komen. Terwijl het spel stil lag, rende hij richting Depay, die wel bereid was om even te poseren. "Ik zag hem al van verre afstand aan komen", zei de aanvaller van FC Barcelona en Oranje. "Ik had me erop voorbereid. Ik weet dat het niet hoort. Maar als hij er dan is, dan is hij er toch en maak ik een foto."

De jonge fan rende daarna snel terug naar zijn plek op de tribune en belde vervolgens direct zijn moeder, om te vragen of ze gezien had wat hij had gedaan. De stewards langs het veld konden het hele gebeuren niet voorkomen. "Het blijft mensenwerk", aldus de KNVB. "Bij de supporters die na afloop het veld op kwamen, werd wel tijdig ingegrepen. Die lukte het nauwelijks om bij de spelers te komen."

Oranje speelt dinsdagavond in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam tegen Turkije.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.