Coronanieuws: 204 nieuwe besmettingen in Brabant vastgesteld - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: 204 nieuwe besmettingen in Brabant vastgesteld

9 september om 05:55 • Aangepast vandaag om 12:10
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
Ook deze donderdag houden we je in dit blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in en buiten Brabant.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Nederland blijft rood op coronakaart van Europa.
  • Donderdagochtend lagen 85 coronapatiënten in ziekenhuizen in Brabant.
  • Het RIVM registreerde dinsdag 270 nieuwe besmettingen in onze provincie.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

22.51

Liveblog gesloten

Dit liveblog is afgesloten. Vrijdag openen we een nieuw liveblog waarin we je op de hoogte houden van het laatste nieuws rondom de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.

20.34

Denemarken neemt vrijdag afscheid van de laatste coronaregels

In Denemarken gelden vanaf vrijdag helemaal geen coronaregels meer. Als een van de eerste landen laat Denemarken alle maatregelen los, dat schrijft het AD. Je hoeft er heen afstand meer te houden, er gelden geen maximum aantal bezoekers bij evenementen en er zijn geen coronapassen of testbewijzen.

19.33

Cultuursector: noodsteun stoppen is nekslag

De noodsteun aan de culturele en creatieve beroepsgroepen moet na 1 oktober worden voortgezet, tot er een herstelplan van kracht wordt. Daarvoor pleit de Taskforce culturele en creatieve sector in een dringende oproep aan de Tweede Kamer en het demissionaire kabinet. "Vertraging van de coalitievorming kan geen reden zijn om nu een gat te laten vallen. Het algemene economische beeld mag dan positief zijn, de realiteit in de culturele en creatieve sector is dat niet", schrijft de taskforce. Die vertegenwoordigt ruim honderd branche-, beroeps- en belangenorganisaties.

18.41

Pfizer/BionTech op twee plekken in EU geproduceerd

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft donderdag goedkeuring verleend aan de productie van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech op twee nieuwe locaties. Beide faciliteiten bevinden zich in Duitsland.

Op de twee locaties zullen dit jaar samen 50 miljoen extra doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin worden gemaakt, aldus het EMA. Daarvoor is geen verdere toestemming meer nodig van de Europese Commissie.

18.26

België breidt gebruik coronapas uit in horeca

Wie na 1 oktober in de Belgische hoofdstad Brussel uit eten wil, gaan dansen in de discotheek of naar de fitness, moet heel waarschijnlijk een Covid Safe Ticket overleggen. Alleen met een bewijs van volledige inenting tegen Covid-19, herstel van corona of een negatieve PCR-test van minder dan 48 uur mag de houder binnen maar hoeft dan geen mondkapje te dragen en anderhalve meter afstand te houden. Het gebruik van een coronapas in de horeca en discotheken in Brussel wordt al voorbereid, zegt de Brusselse minister Alain Maron (Gezondheid).

18.01

Zuiderburen al begonnen met derde coronaprikken

België begint volgende week officieel met het voor een derde maal inenten van kwetsbare mensen tegen het coronavirus. Maar een aantal Belgen heeft die derde prik de afgelopen dagen al gekregen.

België besloot vorige maand dat voor mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld hiv-patiënten of kankerpatiënten met chemotherapie, een extra vaccinatie verstandig is. De eerste uitnodigingen voor deze groep van 350.000 tot 400.000 mensen worden vanaf maandag verstuurd.

17.16

UnMute Us uitzending op 3FM

NPO 3FM maakt zaterdag, wanneer er verspreid over het hele land diverse protestmarsen worden gelopen om aandacht te vragen voor de Unmute Us-actie, een speciale radio-uitzending. Volgens de zender staat deze in het teken van de actie waarbij de entertainmentindustrie vraagt om weer op volle sterkte te mogen draaien.

15.50

Landelijk 2400 positieve tests

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 2403 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Daarmee daalt het gemiddelde weer licht, na een paar dagen waarin het niveau iets was opgelopen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 17.474 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld bijna 2500 nieuwe gevallen per dag. Het gemiddelde schommelt de laatste 2,5 week rond dat niveau.

15.24

204 nieuwe besmettingen in Brabant

In de afgelopen 24 uur zijn er 204 nieuwe besmettingen geconstateerd in Brabant. Dat zijn er minder dan een dag eerder: toen werden er 275 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Wachten op privacy instellingen...
14.26

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt opnieuw licht

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen donderdag 657 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er 14 minder dan woensdag, zo staat in de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de ic's liggen momenteel nog 214 ernstig zieke coronapatiënten, vijf minder dan een dag eerder. Er werden 16 nieuwe patiënten op de ic's opgenomen.

13.48

Shell wil personeel misschien verplichten om te vaccineren

Olie- en gasbedrijf Shell overweegt een vaccinatieplicht in te voeren voor personeel. Dat meldt de Financial Times op basis van een uitgelekte memo. Daarin zou staan dat het bedrijf "in de pas moet lopen met regeringen en de samenleving over deze controversiële kwestie". Werknemers op booreilanden zouden als eerste in aanmerking komen voor een verplichte vaccinatie, later volgen mogelijk de werknemers op kantoor. Tegen de NOS zegt Shell dat er niet inhoudelijk wordt gereageerd op het krantenbericht.

11.07

Brabantse ziekenhuiscijfers

Donderdagochtend lagen 85 coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er vijf minder dan een dag eerder. Afgelopen etmaal zijn vijf nieuwe patiënten opgenomen. Twaalf zijn uit het ziekenhuis ontslagen en twee zijn overgeplaatst. Niemand is overleden.

09.48

Rechter: 'Willem Engel is hier aan het verkeerde adres'

De rechtbank in Mechelen spreekt zich niet uit over de klacht van Viruswaarheid-voorman Willem Engel tegen de Belgische viroloog Marc van Ranst. Die hoort niet in die rechtszaak thuis, zegt de rechter donderdag.

Engel had een rechtszaak tegen Van Ranst aangespannen omdat die hem zou hebben uitgemaakt voor extreemrechts, virusontkenner en oplichter. De uitgesproken hoogleraar en opiniemaker, een van de belangrijkste corona-adviseurs van de Belgische regering, zou zich daarmee hebben bezondigd aan smaad en laster.

09.00

Ministerie verandert reisadvies voor vier landen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken past voor vier landen het reisadvies aan. Het gaat onder meer om Letland, dat is aangewezen als hoogrisicogebied vanwege de oplopende coronabesmettingen. Het land krijgt een 'geel' reisadvies. Vanaf zondag moeten reizigers die vanuit dat land naar Nederland komen een coronabewijs laten zien. Dat kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.

Verder geldt Panama straks als hoogrisicogebied, dat is nu nog zeer hoog zeerhoogrisicogebied. De kleurcode blijft wel oranje maar de test- en quarantaineplicht vervalt voor reizigers vanuit dit land. En voor reizigers vanuit Costa Rica en Saint Kitts and Nevis, aangewezen als zeerhoogrisicogebied, moeten vanaf 12 september een verplicht een negatief testresultaat laten zien, ook bij volledige vaccinatie. En ze moeten tien dagen in (thuis)quarantaine.

08.50

Commerciële coronateststraten stappen over op soa-testen

Commerciële teststraten hebben plannen om zich op een nieuwe markt te storten, nu de teststraten weer snel dreigen te verdwijnen. Ze gaan soa-testen aanbieden of hebben er plannen voor. Dat meldt radiozender BNR op basis van een navraag.

Een van die bedrijven is Spoedtest.nl. Die aanbieder verwacht al binnen nu en een maand de eerste soa-testen bij mensen door de brievenbus te strooien. BNR sprak met verschillende coronatestbedrijven, waaronder Snelkliniek dat plannen heeft om de komende maanden soa-testen aan te bieden.

08.30

Beperkte dekking voor code-oranjelanden blijft gelden

Mensen die afreizen naar een land waar code oranje geldt, moeten voorlopig nog rekening houden met een beperkte dekking door reisverzekeraars. Dat meldt De Telegraaf. Zo worden kosten voor een quarantaineverblijf of andere zaken die iets met corona te maken hebben niet vergoed als iemand op vakantie is in een land waar code oranje geldt. Dit blijft gelden, volgens de reisbranche. Maar het ministerie werkt aan herziening van het negatieve reisadvies.

03.30

Nederland blijft rood op coronakaart van Europa

Nederland is ook de komende week helemaal rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat komt doordat meer dan 5 procent van alle uitgevoerde tests positief is. Ook afgelopen week waren alle twaalf provincies rood op de kaart die de Europese gezondheidsdienst ECDC elke donderdag maakt. Het ECDC kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

03.00

Rechter beslist over klacht Willem Engel tegen Belgische viroloog

De Belgische rechter beslist donderdag over een klacht van Viruswaarheid-voorman Willem Engel tegen de Belgische viroloog Marc Van Ranst. Allereerst of die klacht wel in zijn rechtszaal thuishoort. Engel sleepte Van Ranst voor de rechtbank van Mechelen omdat die hem zou hebben uitgemaakt voor extreemrechts, virusontkenner en oplichter. De uitgesproken hoogleraar en opiniemaker, een van de gezichten van de strijd tegen de corona-epidemie in België, zou zich daarmee hebben bezondigd aan smaad en laster. Van Ranst doet de zaak af als aandachttrekkerij en een poging hem te intimideren en van zijn werk te houden.

02.30

Spanje helpt Nieuw-Zeeland aan kwart miljoen coronavaccins

De Spaanse overheid heeft een deal met Nieuw-Zeeland gesloten en stuurt een kwart miljoen Pfizer/BioNtech-vaccins naar Nieuw-Zeeland. Vrijdag komen de vaccins aan in het land, vertelde de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern donderdag in een persconferentie. Er is ook een deal gesloten met een ander land voor meer coronavaccins, maar daar kon Ardern nog niks over vertellen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...