Deelscooter midden op de stoep? Foutparkeerders krijgen vanaf nu een boete

9 september 2021 om 13:53 • Aangepast 9 september 2021 om 16:55
nl
Wie vanaf donderdag een deelscooter van het bedrijf Felyx parkeert op een plek waar anderen er last van hebben, kan hiervoor een boete krijgen. Vijftig euro moeten foutparkeerders aftikken, als er een klacht binnenkomt over een scooter die bijvoorbeeld midden op de stoep staat. De maatregel moet zorgen voor minder parkeeroverlast op straat.
Profielfoto van Corrado Francke
Geschreven door
Corrado Francke

Het bedrijf, dat in onze provincie in Eindhoven en Den Bosch deelscooters aanbiedt, kreeg vanuit heel het land klachten over parkeeroverlast. In Eindhoven werd daarom een proef met boetes en waarschuwingen ingevoerd. Dat bleek een succes, want inmiddels geldt die regel ook in Den Bosch.

Foto
Wanneer blijkt dat een scooter verkeerd geparkeerd staat en hierover een klacht bij felyx binnenkomt, bekijkt het bedrijf een foto van de scooter en de omgeving. Die moeten gebruikers na hun rit maken om te bewijzen dat de scooter netjes geparkeerd staat.

Felyx bepaalt op basis van de foto of de deelscooter moet worden verplaatst. Is dat het geval, dan krijgt de gebruiker een boete van vijftig euro. Het bedrijf kan ook een waarschuwing sturen. Wie de scooter vaker fout parkeert, kan worden verwijderd van de app. Diegene kan dan geen scooters meer huren bij het bedrijf.

Andere aanbieders van deelscooters rekenen al langer boetes als scooterrijders hun voertuig midden op de stoep wegzetten. Net als Felyx kan ook Check, aanbieder van e-scooters in Breda, de foutparkeerder een boete geven bij de eerste klacht.

Eerst waarschuwing, dan boete
GO Sharing, in Brabant de grootste aanbieder van deelscooters, geeft bij de eerste klacht nog een waarschuwing. Mocht het bedrijf dan weer een klacht ontvangen, krijgt de gebruiker een boete. Bij een derde keer mag iemand geen gebruik meer maken van de gifgroene deelscooters.

Foutgeparkeerde deelscooters zijn in onze provincie overal aangetroffen: op de stoep of kruispunt, in een bushokje of zelfs in een winkelwagentje:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.