Te grote vrachtwagens Defensie óók te hoog om de weg op te mogen

10 september 2021 om 08:22 • Aangepast 11 september 2021 om 12:15
nl
Defensie kan voorlopig geen gebruik maken van 550 nieuwe vrachtwagens in combinatie met een speciale container. Ze blijken te hoog. Eerder dit jaar werd al bekend dat de nieuwe vrachtwagens te groot zijn voor de garages op de kazerne in Oirschot.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De combinatie van de Scania Gryphus vrachtwagen en de ISO-standaard 8-voet container blijkt net enkele centimeters te hoog om op de openbare weg te mogen.

Ontheffing
Volgens de Wegenverkeerswet mogen voertuigen hoger dan 4 meter niet op de openbare weg. Het ministerie gaat nu ontheffing vragen waardoor de vrachtwagens met container toch 'voor bepaalde tijd en specifieke routes in Nederland' de weg op mogen. Zolang hier geen toestemming voor is, blijft de combinatie in de garage.

De leverancier heeft aangegeven het probleem te zullen oplossen als uit zijn metingen ook blijkt dat de combinatie te hoog is, schrijft demissionair defensieminister Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer. In juli meldde het ministerie nog aan de Kamer dat alle Scania's op de openbare weg mogen rijden. Nieuwe metingen geven aan dat ze toch te hoog zijn, aldus de minister.

Scania Gryphus
Defensie heeft ruim 2800 Scania Gryphus vrachtwagens aangeschaft. Daarvan krijgen er meer dan 1600 een ISO-standaard 8-voet container. De container kan bijvoorbeeld dienen als werkplaats of commandopost. De andere Scania's worden uitgerust met een laadbak. Er zijn er nu zo'n 550 containers afgeleverd. De rest wordt de komende jaren geleverd.

De Scania Gryphus staat hoger op de wielen. Hier is bewust voor gekozen omdat mensen in de vrachtwagen zo beter worden beschermd tegen bermbommen. Ook kan het voertuig daardoor beter in moeilijk bereikbaar terrein worden ingezet, aldus Defensie.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.