Coronanieuws: vanaf 25 september geen 1,5 meter-regel meer - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: vanaf 25 september geen 1,5 meter-regel meer

12 september om 06:00 • Aangepast 13 september om 10:12
Foto: Omroep Brabant
Foto: Omroep Brabant
Ook deze zondag houden we je in dit blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus en de coronacrisis in en buiten Brabant.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Haagse bronnen bevestigen dat er vanaf 25 september geen 1,5-meterregel meer is.
  • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal met acht afgenomen.
  • Er kwamen 224 nieuwe besmettingen bij.
  • Oudervereniging: "Stop met quarantaine voor groepsgenootjes opvang."
  • Marga Bult wint de Majoor Bosshardtprijs vanwege haar werk als verpleegkundige in coronatijd.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

22.45

Dit liveblog is afgesloten

22.30

ID&T: kabinet neemt cultuursector totaal niet serieus

Festivalorganisator ID&T is niet te spreken over de uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen. Haagse bronnen bevestigden zondag dat in onder meer theaters en concertzalen een coronatoegangsbewijs verplicht is vanaf 25 september. Concrete plannen voor de evenementensector lijken er nog niet te zijn. Wel blijven nachtclubs voorlopig gesloten.

"Wij volgen het nieuws nauwlettend maar het lijkt erop dat we niet anders kunnen dan constateren dat dit kabinet de cultuursector totaal niet serieus neemt", reageert CEO Ritty van Straalen. "Telkens wordt het balletje een stukje vooruit getrapt. In plaats van een echte handreiking en een duurzame oplossing komen ze nu weer met uitgelekte halfbakken plannen die nergens op gebaseerd zijn."

Volgens Van Straalen is er 'geen enkele reden meer om binnen- en buitenevenementen, dus ook het nachtleven onder Fieldlab-voorwaarden, niet op 100 procent capaciteit toe te laten', zo stelt hij. "Het is in meerdere Fieldlabs bewezen dat dit veilig kan. Waarom moet de cultuursector dicht blijven als voetbal en andere sectoren volledig open kunnen?"

18.42

Vanaf 25 september geen 1,5-meterregel meer

Vanaf zaterdag 25 september hoeven Nederlanders geen anderhalve meter afstand meer te houden. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS.

Maar het verdwijnen van die maatregel betekent wel dat je op veel meer plekken alleen binnenkomt met een coronatoegangsbewijs. Denk aan de horeca, de bioscoop en het theater.

In het openbaar vervoer zou de mondkapjesplicht wel van kracht blijven. Voor de evenementensector is nog geen besluit genomen. Er wordt naar een oplossing gezocht. De openingstijden voor de nachthoreca worden niet versoepeld. Tussen 24.00 uur en 6.00 uur 's morgens blijft die dicht.

17.45

Merkel roept Duitsers op zich te laten vaccineren

De Duitse bondskanselier Angela Merkel roept alle Duitsers op zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. In Duitsland start maandag een actieweek om het aantal inentingen te laten stijgen.

"Het was nooit makkelijker om je te laten vaccineren", aldus Merkel. "En het kon nooit zo snel als nu." Er komen vaccinatiecentra in brandweerkazernes, aan de rand van sportvelden, in gebedshuizen en in trams. Mensen kunnen zich zonder afspraak gratis laten inenten tegen het coronavirus.

In Duitsland zijn 50 miljoen van de 80 miljoen inwoners volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Het aantal nieuwe besmettingen stijgt de laatste weken weer, daarom hoopt Merkel dat meer mensen zich laten inenten.

15.30

224 nieuwe besmettingen

In Brabant zijn sinds zaterdag 224 nieuwe besmettingen geteld. Dat meldt het RIVM. Een dag eerder waren dat er nog 153. In heel Nederland kwamen er 2129 nieuwe gevallen bij.

Wachten op privacy instellingen...
15.06

Weer iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal met acht afgenomen. In totaal liggen er nu 640 patiënten in het ziekenhuis met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag. Zaterdag lagen in totaal nog 648 patiënten in het ziekenhuis. Op de verpleegafdelingen liggen nu 435 patiënten, vier patiënten minder dan zaterdag. Op de intensive cares daalde het aantal patiënten eveneens met vier tot 205. Vrijdag nam het aantal patiënten nog toe, na een paar dagen van lichte daling.

13.12

Engeland zet invoering vaccinatiebewijs toch niet door

De Britse regering zet de invoering van een coronavaccinatiebewijs in Engeland toch niet door. Dat bewijs zou vanaf eind deze maand nodig zijn bij bezoeken aan nachtclubs en andere drukke plekken. "We hebben er nu goed naar gekeken en hoewel we het als een mogelijke optie achter de hand zouden moeten houden, ben ik blij te kunnen zeggen dat we er niet mee doorgaan", zei gezondheidsminister Sajid Javid tegen de BBC over het bekritiseerde plan.

11.19

'Stop met quarantaine voor groepsgenootjes opvang'

Als een klein kind dat naar de crèche gaat positief test op het coronavirus, zou het niet zo moeten zijn dat automatisch alle andere kinderen van de groep in quarantaine moeten gaan. Dat zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK). "Kleine kinderen lopen nauwelijks risico bij een coronabesmetting, zegt Jellesma. "Op het moment dat ze besmet raken maar niet echt ziek worden, bouwen ze immuniteit op. Dat is toch wat we willen?"

11.00

Voorzichtig weer knuffelen: 'De eerste keer was zo overweldigend'

Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn, lijkt er een einde te komen aan het tijdperk van de elleboogbegroetingen en het voortdurend anderhalve meter afstand houden. Al schrijven de regels officieel nog anders voor: voorzichtig wordt er weer wat meer geknuffeld. "Maar zoals het was, wordt het nooit meer denken wij."

10.41

FC Barcelona presenteert hoge vaccinatiecijfers

Liefst 99,9 procent van de voor FC Barcelona uitkomende professionele sporters is gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat meldt de Catalaanse club ter ondersteuning van de vaccinatiecampagne. Barcelona heeft onder meer ook professionele takken in handbal, hockey en basketbal. Van alle overige werknemers is inmiddels 92 procent (deels) gevaccineerd. Op de website noemt de club vaccineren 'het belangrijkste instrument om de wereldwijde pandemie te bestrijden'.

05.53

Marga Bult wint Majoor Bosshardtprijs

Marga Bult heeft de Majoor Bosshardtprijs gewonnen. De zangeres uit Oisterwijk kreeg de prijs door haar oude baan als verpleegkundige weer op te pakken tijdens de coronacrisis. Volgens de jury vertegenwoordigt de zangeres met haar werkzaamheden symbolisch alle vrijwilligers die zich hebben ingezet tijdens de coronacrisis. Bult werkte na een oproep in een zorghotel voor coronapatiënten in Uden.

Wachten op privacy instellingen...
23.59

Nacht van de Vluchteling

Zaterdag rond middernacht begon het wandelevenement Nacht van de Vluchteling. Zo'n 2400 deelnemers liepen in zes steden (Tilburg, Haarlem, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Arnhem) veertig kilometer om geld op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen. Vanwege de coronamaatregelen werd de nachtelijke loop in aangepaste vorm gehouden. Deelnemers startten gefaseerd en er was geen start- of finishprogramma.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...