Beschamende nederlaag voor NAC op bezoek bij Jong Ajax

13 september 2021 om 21:54 • Aangepast 15 oktober 2021 om 12:35
NAC is kansloos onderuit gegaan in de uitwedstrijd tegen Jong Ajax. De Bredanaars stonden na een kwart werdstrijd al met 4-1 achter. Uiteindelijk verloor de ploeg van trainer Edwin de Graaf met 6-3 in Amsterdam. De nederlaag geeft in Breda genoeg stof tot nadenken.

Voorafgaand aan Jong Ajax-NAC was er ophef over het feit dat de wedstrijd niet live te zien was op tv. NAC-supporters waren boos dat zij niet hun club konden volgen via ESPN. Na zo’n 25 minuten voetballen zullen diezelfde supporters zich een hoedje zijn geschrokken als ze op teletekst keken.

Na een kwart wedstrijd voetballen had het beloftenelftal van Ajax gehakt gemaakt van de Parel van het Zuiden. De uitploeg was binnen drie minuten op een 0-1 voorsprong gekomen via Ralf Seuntjens, maar na zo’n twintig minuten stond het met 4-1 achter. Een grotere achterstand werd de Bredanaars (voorlopig) bespaard waardoor 4-1 ook de ruststand was.

NAC liet zich als makke schapen naar de slachtbank leiden. De jonkies van Ajax waanden zich in een speeltuin en lieten de NAC-spelers alle hoeken van het veld zien. Verdedigend liet NAC al zijn directe tegenstanders lopen en werd de speeltuin met regelmaat omgetoverd tot een schiettent op de kermis.

Tennisuitslag
De wedstrijd was eigenlijk al beslist. NAC speelde een verloren strijd en dat was ook terug te zien op het veld. Ondanks een dubbele wissel in de rust kon de uitploeg het tij niet keren. De talenten van Ajax bleven eenvoudig overeind en kregen ook in de tweede helft de grootste kansen.

De schade werd dan ook nog erger. De 5-1 liet precies zien waar het aan ontbrak bij NAC. Jethro Mashart liet zich eenvoudig van de bal zetten door Youri Regeer. Laatstgenoemde kreeg een vrije schietkans en liet doelman Nick Olij kansloos met een hard schot.

Was er dan niks te genieten bij NAC? Jawel! Twintig minuten voor tijd was het Thom Haye die wat terugdeed. Hij zorgde met een schitterende vrije trap voor 5-2. Daarmee waren de goals nog niet op. Want via Max de Waal werd het 6-2. Seuntjens bepaalde de eindstand op 6-3.

Negatief sentiment
Tot aan maandagavond was er rondom NAC een positief sentiment. De ploeg van trainer Edwin de Graaf speelde frisser voetbal dan vorig seizoen en vooral de jeugdspelers maakten indruk. De resultaten bleven nog achter maar het programma van de Bredase club was redelijk zwaar.

Met twee gerichte aankopen, Jarchinio Antonia en Ruben Ligeon, kon NAC mee gaan doen om de bovenste plekken. Maar het spel dat NAC liet zien had eerder weg van een zondagvijfdeklasser dan een promotiekandidaat in de Keuken Kampioen Divisie.

Natuurlijk is er nog geen reden voor paniek na een off day tegen het beloftenelftal. Maar een zestiende plek op de ranglijst is meer dan NAC-onwaardig. Vrijdag komt FC Emmen naar Het Rat Verlegh Stadion. NAC is gewaarschuwd. De Emmenaren wonnen vorige week met 7-1 van MVV. Na nog zo’n oorwassing zou het sentiment in Breda in een week tijd kunnen kantelen.