Liveblog

Coronanieuws: ic-bezetting kan fors oplopen door versoepelingen

15 september 2021 om 06:00 • Aangepast 16 september 2021 om 09:52
nl
Ook deze woensdag houden we je in dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus en de coronacrisis in en buiten Brabant.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Het RIVM is bang dat de ic-bezetting gaat oplopen door het versoepelen van de maatregelen.
  • In Brabant zijn afgelopen etmaal 219 mensen besmet geraakt met het coronavirus.
  • De evenementenbranche spant kort geding aan tegen de Staat.
  • Zorgverleners en SP voeren actie voor meer salaris in Den Haag.
  • Ministerie past reisadvies aan voor Roemenië en Japan.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

20.00

ic-bezetting kan flink oplopen door versoepelingen

De versoepelingen van de coronamaatregelen leiden waarschijnlijk in de loop van het najaar tot een aanzienlijk hogere bezetting op de intensive cares. Hoe hoog die piek zal zijn en wanneer die bereikt zal worden is nog zeer onzeker, maar de druk op de intensive cares zal oplopen. Dat heeft Jaap van Dissel van het RIVM gezegd tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.

Het RIVM heeft uitgerekend dat er vermoedelijk tegen het eind van het jaar zo'n vijftien nieuwe IC-opnames per dag zullen volgen. Daardoor wordt volgens de berekening rond het begin van het nieuwe jaar een piek bereikt van zo'n 250 bezette bedden. Dat zijn er meer dan de afgelopen zomer. Als er niet wordt versoepeld, zou de ic-bezetting onder de honderd patiënten blijven.

18.00

Marathons hopen met versoepelingen op vergunning gemeenten

De organisaties van de marathons van Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam reageren positief op het besluit van het kabinet om de 1,5 meterregel per 25 september los te laten. Ze gaan nu in overleg met de gemeenten en de veiligheidsdiensten hoe de landelijke regels geïnterpreteerd moeten worden voor hun evenementen. "We zijn voorzichtig optimistisch", zegt Ron van der Jagt, algemeen directeur van Le Champion, de organisator van de marathon van Amsterdam.

De marathon van Eindhoven staat voor 10 oktober op het programma, de marathon van Amsterdam, tevens het NK, op 17 oktober en de marathon van Rotterdam volgt een week later. "Onder de nu nog geldende regel van 1,5 meter afstand houden hadden deze grootschalige evenementen niet door kunnen gaan", zegt Van der Jagt.

16.44

Nog veel vragen in Kamer over toegangsbewijs en prikregistratie

Partijen in de Tweede Kamer hebben nog veel vragen over de bredere inzet van coronatoegangsbewijzen en het kunnen registeren van de vaccinatiestatus van zorgmedewerkers. Het kabinet kondigde deze twee maatregelen dinsdag aan in de persconferentie.

Zo vindt de ChristenUnie het plan voor de toegangsbewijzen zoals het er nu ligt "zorgelijk". De partij is onder meer bezorgd dat het voor een verdere tweedeling in de samenleving kan zorgen. PVV-leider Geert Wilders vindt het "onacceptabel" om toegangsbewijzen in te voeren.

D66 is voor beide maatregelen, en wil zelfs meer mogelijk maken voor het nachtleven. Coalitiepartij VVD laat weten nog een aantal vragen te hebben voor de experts, die de Tweede Kamer woensdagavond in een technische briefing bijpraten. Ook het CDA wil nog niet vooruitlopen op de briefing en het debat.

16.31

Evenementenbranche spant kort geding aan tegen de Staat

De evenementenbranche spant een kort geding aan tegen de Staat, meldt Unmute Us. De organisatie is het niet eens met het besluit van het kabinet om bij evenementen binnen maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toe te laten en de sluitingstijd van clubs op middernacht te houden.

"De evenementenbranche is verbijsterd over de manier waarop het kabinet omgaat met jongeren en de mensen en bedrijven die in deze branche werken", aldus Unmute Us. "Dit is echt een doelgerichte actie om onze branche kapot te maken. Ongekend en een dolk in de rug van iedereen die zich de afgelopen 18 maanden aan alle maatregelen heeft gehouden. Ons wordt gevraagd solidair te zijn, maar waar is de solidariteit ten opzichte van ons?"

16.16

Coronabesmettingen Brabant

In Brabant zijn afgelopen etmaal 219 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat is iets minder dan een dag eerder, toen kwamen er 221 nieuwe coronagevallen bij.

Wachten op privacy instellingen...
16.04

Kermis in Made gaat door

De kermis in Made gaat door dit jaar. De gemeente Drimmelen heeft flink moeten overleggen maar uiteindelijk is de knoop doorgehakt. De kermis vindt plaats van 24 september tot en met 28 september.

15.43

2402 nieuwe coronabesmettingen

Bij het RIVM zijn afgelopen etmaal 2402 nieuwe coronagevallen in Nederland geregistreerd. Dat zijn er bijna 400 meer dan een dag eerder en ruim 600 meer dan maandag. Toen meldde het RIVM voor het eerst in twee maanden minder dan 2000 nieuwe coronagevallen.

De afgelopen zeven dagen kregen gemiddeld 2220 mensen per dag een positieve testuitslag, aldus het RIVM. Dat weekgemiddelde daalt geleidelijk.

15.33

Overheid stopt met regionale risiconiveaus voor coronavirus


De overheid stelt geen risiconiveaus voor elke veiligheidsregio meer vast. In plaats daarvan komt er een landelijk waarschuwingssysteem. Dat moet op 25 september worden ingevoerd, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

De vier niveaus - waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig - gaven de stand van de corona-uitbraak in de regio's aan. Welk risiconiveau een regio kreeg, werd gebaseerd op het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames in de voorgaande week. Het hoogste van de twee cijfers gaf daarbij de doorslag.

15.31

Grote bedrijven gaan weer tot de helft terug naar kantoor

Verschillende grote bedrijven laten meer mensen naar kantoor komen nu het thuiswerkadvies iets ruimer wordt. Werknemers van Achmea, PostNL, KPN, Univé en Arcadis zijn vanaf 25 september tot de helft van de werktijd welkom op kantoor. ING houdt vast aan de eerder geplande datum van 11 oktober om diezelfde overgang naar hybride werken te maken. Nu was het maximum vaak één dag per week op kantoor werken. Dat komt naar voren uit een rondgang langs enkele van de grootste Nederlandse ondernemingen.

14.25

Hoogleraar: voorzichtig zijn met registratie coronaprik zorg

Om het mogelijk te maken voor werkgevers in de zorg om te registreren of medewerkers zijn gevaccineerd tegen corona, moet de wet worden gewijzigd. Het kabinet moet "hele goede argumenten" hebben om daarvoor te kiezen, stelt hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate van de Universiteit van Amsterdam.

Dinsdagavond maakte coronaminister Hugo de Jonge bekend dat hij wil dat het toegestaan wordt om van zorgpersoneel te registreren of ze zijn geprikt tegen corona. Volgens hem is er in de zorg een speciale verantwoordelijkheid tegenover vaak kwetsbare patiënten. Daarom mag een werkgever rekening houden met wie wel en niet is gevaccineerd en daar bijvoorbeeld de roosters op aanpassen.

14.22

200 coronapatiënten op ic's, laagste aantal in maand tijd

Het aantal coronapatiënten op intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is woensdag met 3 gedaald tot 200, het laagste aantal sinds 17 augustus. In totaal liggen er nu nog 600 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, in de ziekenhuizen. Dat zijn er 35 minder dan dinsdag, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 32 tot 400. Op de ic's werden afgelopen etmaal 12 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Op de verpleegafdelingen werden 45 mensen binnengebracht.

14.08

Aantal afspraken voor coronaprik bijna verdubbeld

Het aantal mensen dat zich alsnog laat vaccineren stijgt, nu op steeds meer plekken een coronatoegangsbewijs nodig is. Op maandag zijn 13.000 prikafspraken gemaakt en op dinsdag 15.558. Vorige week werden er gemiddeld zo'n 8000 afspraken per dag ingeroosterd, laat GGD GHOR Nederland weten na een bericht van Hart van Nederland. Het aantal gezette prikken loopt nog niet echt op, maar daalt ook niet.

Op maandag zijn 17.969 vaccinaties gezet, op dinsdag 19.227. Vorige week werden bijna 127.000 mensen gevaccineerd, gemiddeld iets meer dan 18.000 per dag. Dat is het laagste aantal sinds januari.

13.29

Oversterfte in Europese Unie op laagste niveau sinds juli 2020

Afgelopen juli stierven 4,4 procent meer mensen dan gebruikelijk, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van nieuwe cijfers. De oversterfte kwam daarmee uit op het laagste niveau sinds juli 2020. Toen werd een plus van 2,8 procent gemeten ten opzichte van de julimaanden in de jaren 2016 tot en met 2019. Het hoogste punt in de oversterfte sinds de corona-uitbraak in de EU werd in november 2020 bereikt, toen deze steeg tot 40 procent. Daarna zakte het getal tot onder de 6 procent in februari, waarna het weer steeg. Vanaf mei daalt het cijfer in de EU weer, na een piek van 20 procent in april.

12.38

Touringcarbranche wil langer steun van overheid

Busvervoer Nederland vindt dat de overheid de coronasteun voor touringcarbedrijven moet verlengen, aangezien busreizigers ook nog steeds een mondkapje op moeten. Een groot deel van de reizigers blijft namelijk weg zolang de mondkapjesplicht in de touringcar blijft, betoogt de brancheorganisatie.

"Het kabinet laat een beperkende maatregel in stand, terwijl wij heel goed kunnen werken met coronachecks. Dan lijkt het mij logisch dat de ondernemers gebruik kunnen blijven maken van de steunmaatregelen", zegt voorzitter Theo Vegter.

11.31

Zorgverleners en SP voeren actie voor meer salaris in Den Haag

Zo'n vijftig zorgverleners voeren met een lang spandoek actie voor hogere salarissen in de zorgsector bij de Hofvijver in Den Haag. Bij de actie zijn ook de SP en vakbonden NU'91, FNV en CNV betrokken. Op het spandoek dat de zorgverleners vasthouden staat: 'De zorg verdient een eerlijke beloning'. De actievoerders hopen dat hun boodschap aankomt bij de Tweede Kamer, die donderdag debatteert over de coronacrisis. Dan wordt er ook gesproken over de zorgsalarissen.

11.18

Von der Leyen: wereldwijd vaccineren hoogste prioriteit

Het wereldwijd vaccineren tegen Covid-19 moet de hoogste prioriteit hebben, vindt de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. "Laten we ervoor zorgen dat dit niet de pandemie van niet-gevaccineerden wordt", zegt ze in haar 'State of the Union'-speech in het Europees Parlement in Straatsburg. Ze roept op de vaccinatiecampagnes wereldwijd te versnellen. De EU schenkt nog eens 200 miljoen coronavaccins aan landen die zelf moeilijk aan vaccins kunnen komen, maakte ze bekend.

10.00

'Reizen naar verre bestemmingen kan weer ondanks reisadvies'

Reisorganisaties kunnen weer beginnen met het uitvoeren van verre reizen naar 'oranje bestemmingen' buiten Europa, ondanks het nog altijd geldende negatieve reisadvies van de overheid voor dit soort trips. Dat kondigt reisbranchekoepel ANVR aan, die tot nu toe wel de lijn van de overheid volgde. De organisatie heeft er geen zicht op welke reizen precies weer gaan vertrekken, maar weet wel dat er veel reizigers zijn die weer op een verre vakantie willen.

Wat de ANVR betreft staat niets aangesloten reisorganisaties in de weg om reizen naar oranje bestemmingen weer aan te bieden. Die zouden goed kunnen als een klant zijn reis naar een oranje bestemming bewust heeft geboekt en de reisonderneming op het moment van vertrek de reis verantwoord en veilig kan uitvoeren.

08.44

Artsen geven deel winst coronatesten terug aan GGD

Twee artsen die veel geld hebben verdiend aan coronatesten zijn van plan om de GGD West-Brabant een schenking te doen van 300.000 tot 500.000 euro, meldt BN De Stem. Een van hen is de bekende Bredase arts-microbioloog én OMT-lid Jan Kluytmans. Kluytmans en zijn collega maken deel uit van de elfkoppige maatschap MAMBZ, die zich verhuurt aan de vier ziekenhuizen in Breda, Roosendaal, Tilburg en Terneuzen. De ziekenhuizen zijn gezamenlijk eigenaar van Microvida, een commercieel laboratorium dat coronatesten onderzoekt voor de GGD.

08.37

Ministerie past reisadvies aan voor Roemenië en Japan

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor verschillende landen aan, waaronder voor Roemenië en Japan. Roemenië is aangewezen als hoogrisicogebied en gaat van groen naar geel. Wie vanuit Roemenië naar Nederland reist, heeft vanaf zaterdag een coronabewijs nodig. Dat kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.

08.30

Bekijk hier de belangrijkste punten uit de persconferentie terug

De coronamaatregelen worden vanaf zaterdag 25 september verder teruggeschroefd. Het vervallen van de anderhalvemetermaatregel was één van de hoofdpunten uit de persconferentie van dinsdagavond.

08.19

Prikbus komt naar de gemeente Drimmelen

Op woensdag 22 september staat de coronaprikbus van de GGD in Made (Raadhuisplein), op donderdag 23 september in Terheijden (Dorpsplein) en op vrijdag de 24e in Lage Zwaluwe (Jumbo). Je kunt hier tussen tien uur 's ochtends en zeven uur 's avonds terecht voor je eerste vaccinatie.

“Wie nog geen prik heeft gehaald, kan hem hier krijgen, zonder afspraak,” zegt burgemeester Gert de Kok over de prikbus. “Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe normaler we weer met elkaar kunnen samenleven.”

05.50

Thuiswerkadvies begint steeds meer te knellen bij werkgevers

Het demissionaire kabinet besloot dinsdag het thuiswerkadvies wat te versoepelen. Een stap in de goede richting, vindt Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN volgens NU.nl. Bedrijven merken namelijk steeds vaker dat 'thuiswerken niet alleen voordelen, maar ook nadelen heeft'. "Doordat personeel thuiswerkt, valt de binding met het bedrijf weg. Ook samenwerken is lastiger en daarnaast zie je dat het creatieve proces beter gaat als mensen fysiek samenzijn."

Foto: Pexels
Foto: Pexels
03.40

Kritiek planbare zorg in zeven ziekenhuizen niet volgens planning


Nog altijd kunnen zeven ziekenhuizen de zogeheten kritiek planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, niet volgens planning leveren vanwege de druk op de intensive cares. Die druk wordt naast het coronavirus veroorzaakt door meer letsel bij mensen en het RS-virus, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan het kabinet. De NZa waarschuwt het kabinet dat het virus 'echt nog niet verslagen' is.

03.30

Zorgverleners voeren actie voor hoger salaris

Zorgverleners voeren woensdag met een spandoek van 130 meter actie bij de Hofvijver in Den Haag voor hogere salarissen in de zorgsector. Volgens SP-leider Lilian Marijnissen is het nu het moment om de zorgsalarissen omhoog te gooien. "Afgelopen jaar klapten we massaal voor de zorgverleners die voorop gingen in het bestrijden van het coronavirus. Maar nog steeds is er onvoldoende loonruimte voor hogere salarissen in de zorg. Terwijl de werkdruk in de zorg steeds groter wordt."

03.30

Amsterdam na ruim twee maanden niet meer op hoogste risiconiveau

Het aantal ziekenhuisopnames in Nederland daalt en dat is waarschijnlijk terug te zien op de kaart met de risiconiveaus in alle veiligheidsregio's. Zo staat de regio Amsterdam-Amstelland vanaf woensdag waarschijnlijk niet meer op het hoogste niveau 'zeer ernstig'. Dat zou voor het eerst in twee maanden zijn. Ook Haaglanden en Zuid-Holland Zuid kunnen de hoogste categorie waarschijnlijk verlaten. De drie regio's komen vermoedelijk een stapje lager uit, op ernstig.

02.55

Corona-apps van de overheid staan op miljoenen telefoons

De app CoronaCheck is tot nu toe zo'n tien miljoen keer gedownload, en gebruikt om ongeveer 28 miljoen QR-codes aan te maken. Hoewel de app over het algemeen goed werkt, zijn er nog altijd enige technische haperingen, meldt demissionair minister Hugo de Jonge. De app is belangrijk voor de versoepelingen die dinsdag werden aangekondigd. Met de app kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, hersteld zijn van een eerdere besmetting of recent zijn getest.

02.34

Vijftien miljoen steun voor onbenutte evenementencapaciteit

Organisatoren van culturele evenementen die nog niet volledig kunnen doorgaan, komen binnenkort in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming voor de kaartjes die niet meer verkocht mogen worden. Het kabinet heeft daar 15 miljoen euro voor uitgetrokken, blijkt uit stukken die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Het gaat om evenementen die binnen plaatsvinden zonder vaste zitplaatsen, zoals concerten in popzalen.

02.31

Kabinet vindt Berlijns coronadeurbeleid bespreekbaar

Het kabinet staat open voor de mogelijkheid om het Berlijnse coronatoegangsbeleid voor nachtclubs over te nemen. In de stad mogen alleen mensen die gevaccineerd tegen het coronavirus of hersteld zijn van een besmetting de club in. Het idee is dat de clubgangers dan zelf minder risico lopen ernstig ziek te worden als ze toch in aanraking komen met het virus. Het kabinet wil zoiets ook in Nederland overwegen, maar daar wel eerst over in gesprek met de Tweede Kamer.

02.18

Koopkracht steeg 2,2 procent in coronajaar 2020

De koopkracht is in 2020 in Nederland met 2,2 procent toegenomen, bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de hoogste groei sinds 2016. De groei van de koopkracht was grotendeels te danken aan een stijging van de reële lonen in 2020 van 1,6 procent. Cao-lonen stegen zelfs 2,9 procent. Hoewel in 2020 de coronacrisis uitbrak, was een groot deel van de cao-loonafspraken al gemaakt voor de pandemie uitbrak.

23.12

Ministerie op slot geweest om betoging rond persconferentie

Het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag is dinsdagavond na de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge afgesloten geweest. De reden daarvoor was een demonstratie, die vlakbij plaatsvond en waarbij vuurwerk werd afgestoken. Ook was er een rookbom te zien. Op enig moment hadden betogers de parkeergarage van het ministerie geblokkeerd. De politie moest hen met wapenstokken uiteen slaan om twee auto's de mogelijkheid te bieden uit te rijden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!