Coronanieuws: 175 nieuwe besmettingen in Brabant - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: 175 nieuwe besmettingen in Brabant

19 september om 06:30 • Aangepast 20 september om 07:27
Een coronatest (archieffoto).
Een coronatest (archieffoto).
In dit liveblog hielden we je zondag op de hoogte van het laatste nieuws met betrekking tot het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • In Brabant zijn afgelopen etmaal 174 mensen besmet geraakt met het coronavirus.
  • Viroloog UMC zou het een goed idee vinden als buitenfestivals meer ruimte krijgen.
  • Sinds invoering mondkapjesplicht in het ov zijn 11.600 boetes uitgedeeld voor het niet dragen ervan.
  • Vanwege het coronavirus vindt de herdenking van de militairen die omkwamen tijdens de Slag om Arnhem weer in besloten kring plaats.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten.

16.28

Nederlandse sneltesten naar Suriname

Suriname krijgt de beschikking over honderdduizend testkits om snel op het coronavirus te kunnen testen. De sneltesten komen mee op de reguliere vlucht van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) die zondag vanuit Amsterdam in de hoofdstad Paramaribo aankomt.

De levering is een onderdeel van een donatieprogramma van Nederland aan Suriname als steun voor de bestrijding van de corona-uitbraak. De afspraken hierover zijn gemaakt tijdens het werkbezoek dat president Chan Santokhi begin september aan Nederland bracht.

15.37

In Nederland bijna 1700 nieuwe coronabesmettingen

In Nederland zijn tussen zaterdag- en zondagochtend 1694 mensen positief getest op het coronavirus. Dat zijn er 404 minder dan vorige week zondag. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen blijft daarmee dalen.

In de afgelopen zeven dagen kwamen er 14.108 nieuwe coronabesmettingen binnen bij het RIVM, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 2015 nieuwe besmettingen per dag.

15.32

Besmettingen in Brabant

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn in Brabant 174 mensen positief getest op het coronavirus. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder, toen waren er 220 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
14.13

Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag in totaal 559 mensen die besmet zijn met coronavirus. Dat zijn er iets meer dan zaterdag, toen lager er 551 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat meldt het LCPS. Op de intensive cares liggen 195 ernstig zieke coronapatiënten. Dat zijn er drie meer dan zaterdag. Op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen worden 364 mensen met corona behandeld, 5 meer dan een dag eerder.

12.07

Stadhuis Geertruidenberg volgeplakt met protestkreten tegen coronamaatregelen

Het stadhuis van Geertruidenberg is zaterdagnacht volgeplakt met protestkreten tegen de coronamaatregelen. Op de voorpui hingen zo'n dertig plakkaten. Volgens BN De Stem zijn deze door de gemeente weer snel verwijderd. Op de zelfgeschreven plakkaten stonden kreten zoals als ‘Rutte rot op', ‘Red de kids', ‘Geen dictatuur’ en ‘Vaccin nee’.

08.27

Viroloog pleit voor meer ruimte voor buitenfestivals

Viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC vindt het persoonlijk een goed idee dat buitenfestivals vanaf 25 september weer op volle capaciteit mogen draaien, in plaats van het huidige maximumbezoekersaantal van 75 procent. Volgens hem is het lage aantal besmettingen dat plaatsvond tijdens het drukbezochte Formule 1-weekend in Zandvoort een bewijs dat grote evenementen in de buitenlucht veilig zijn. Dat meldt AT5.

Wachten op privacy instellingen...

07.30

Week van de horeca moet meer mensen opleveren voor 'leuk' werk

Cafés en restaurants moeten het werk aantrekkelijker maken om aan personeel te komen en het te behouden. De roosters en salarissen moeten beter en medewerkers zouden meer verantwoordelijkheid moeten krijgen. Dat zegt vakbond FNV in aanloop naar de Week van de horeca, die duurt van maandag tot en met zaterdag. De week is er ook op gericht is om meer personeel te werven. De horeca kampt met een schrijnend personeelstekort dat voor de coronacrisis ook al bestond, maar sinds de pandemie is verergerd.

06.35

'Ruim 10.000 boetes voor niet dragen mondkapje'

Sinds de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zijn 11.600 boetes uitgedeeld voor het niet dragen ervan. De plicht ging in op 1 juni vorig jaar en blijft ondanks versoepelingen op 25 september nog altijd gelden. Ook zijn er bijna 5600 incidenten met boze reizigers gemeld. Het gaat bijvoorbeeld om scheldende of spugende passagiers. Dat blijkt uit documenten die de NOS heeft gekregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Sinds de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zijn 11.600 boetes uitgedeeld.
Sinds de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zijn 11.600 boetes uitgedeeld.
03.30

Herdenking op Airborne begraafplaats Oosterbeek weer besloten

De herdenking van de geallieerde militairen die omkwamen tijdens de Slag om Arnhem vindt deze zondag vanwege de coronapandemie in besloten kring plaats. Op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek zijn meer dan 1750 geallieerde militairen begraven, die sneuvelden tijdens deze Slag om Arnhem. De herdenking vindt voor de 77e keer plaats.

De officiële aftrap van de Airborne-herdenkingen vorig jaar (foto: ANP 2021/Rob Engelaar).
De officiële aftrap van de Airborne-herdenkingen vorig jaar (foto: ANP 2021/Rob Engelaar).
00.01

Duizenden betogers bij protestmars door Amsterdam

In Amsterdam hebben actiegroepen, waaronder United We Stand Europe en Police for Freedom, zaterdag een protestmars tegen de coronamaatregelen gehouden. "Together, we are free", schreef United We Stand Europe bij de aankondiging van de demonstratie. Volgens Police for Freedom is het "tijd om op te staan voor de grondrechten van onze kinderen" en werd er daarom betoogd, is te lezen bij de NOS. De gemeente meldt op basis van politiecijfers dat er zo'n zevenduizend betogers waren.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...