Paul wil met zijn supersnelle elektrische fiets niet tussen de auto's - Omroep Brabant

Paul wil met zijn supersnelle elektrische fiets niet tussen de auto's

19 september om 19:30 • Aangepast 20 september om 10:25
Paul Strack van Schijndel in tv-programma KRAAK.
Paul Strack van Schijndel in tv-programma KRAAK.
Volgens de wet is de zogenaamde speed pedelec, een soort supersnelle elektrische fiets, officieel een bromfiets. Je kan er ook behoorlijk hard mee rijden: zo'n 43 kilometer per uur. Van de overheid mag je daarmee niet op het fietspad binnen de bebouwde kom. Maar tussen de auto's voelt Paul Strack van Schijndel zich helemaal niet veilig. "Er wordt door auto's getoeterd, middelvingers opgestoken..."
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door
Janneke Bosch

Hij rijdt er elke dag mee van Eindhoven naar zijn werkplek in Tilburg. In plaats van de dagelijkse file op de A58 trapt Paul er op zijn speed pedelec lekker langs. "Dat is 35 kilometer, ik doe er een uurtje over", vertelt hij in het televisieprogramma KRAAK. bij Omroep Brabant. "In Tilburg laad ik hem op bij mijn werk. En 's avonds kan ik er dan weer mee naar huis."

"Ik heb dagelijks gesprekken met automobilisten die zich afvragen wat deze malloot aan het doen is."

Tot zover een prima idee, zou je denken. Toch heeft Paul een probleem. Zodra hij binnen de bebouwde kom rijdt, moet hij volgens de wet op de rijbaan tussen de auto's rijden. Net als een bromfietser. En dat levert volgens Paul nog wel eens problemen op. "Auto's snappen dat niet, die rijden altijd 50 in de stad. En het voelt heel raar om daar te rijden, als er gewoon een fietspad naast ligt."

Automobilisten laten ook regelmatig weten wat ze van Paul en zijn speed pedelec op de rijbaan vinden. "Ik heb dagelijks 'gesprekken' met automobilisten die zich vragen wat deze malloot aan het doen is", zegt Paul. Zo steken bestuurders vaak hun middelvinger naar Paul op of toeteren ze.

Maar zou het niet levensgevaarlijk zijn voor de andere fietsers als hij met zijn speed pedelec op het fietspad ertussen komt? Dat valt volgens Paul reuze mee. "Kijk bejaarde mensen, of scholieren, die hoeven meestal niet om 7 uur 's ochtends naar buiten. Als ik rij, is het meestal erg rustig. Die bejaarden die treffen die speed pedelecs amper." En daarbij kunnen de pedelec-rijders zich ook best wat aanpassen, vindt Paul. Want zijn fiets kán wel 43 kilometer per uur, zo hard rijdt hij meestal niet. "Ik kan op het fietspad best m'n gemak houden en 25 rijden op het fietspad. Dan is er niets aan de hand."

"Mijn veiligheid is mij meer waard."

Dat doet Paul overigens regelmatig: op het fietspad rijden binnen de bebouwde kom terwijl dat eigenlijk niet mag. Dat kan hem een boete opleveren. "Maar mijn veiligheid is mij meer waard."

Om een beeld te geven van hoe onveilig Paul zich voelt tussen de auto's op de rijbaan, maakte hij een video:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...