Oppas (52) misbruikte kinderen in zes verschillende gezinnen - Omroep Brabant

Oppas (52) misbruikte kinderen in zes verschillende gezinnen

20 september om 15:51 • Aangepast 20 september om 18:48
De rechtbank in Den Bosch (archieffoto: Karin Kamp).
De rechtbank in Den Bosch (archieffoto: Karin Kamp).
De 52-jarige vrouw die is opgepakt voor misbruik van zeven oppaskinderen, sloeg toe in zes verschillende gezinnen in de regio Eindhoven. De meisjes waren destijds tussen de een en zes jaar oud. De vrouw bood haar diensten aan via verschillende oppaswebsites. Ook een 58-jarige man is aangehouden.
Profielfoto van Peter de BekkerProfielfoto van Jan van Onzenoort
Geschreven door
Peter de Bekker & Jan van Onzenoort

De oppas filmde het misbruik. Ze stuurde beelden door naar de 58-jarige man. Er zijn geen aanwijzingen dat deze kinderporno naar anderen is toegestuurd of bijvoorbeeld op internet is geplaatst.

Dankzij het verzamelde beeldmateriaal, verklaringen van de verdachten en andere onderzoeksresultaten heeft het onderzoeksteam de slachtoffers kunnen achterhalen.

“Uit het onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat dit bij meer kinderen is gebeurd”, vertelt persofficier van justitie Janine Kramer.

Op de hoogte gebracht
Gespecialiseerde zedenrechercheurs hebben de betrokken ouders de afgelopen weken op de hoogte gebracht van het seksueel misbruik van hun kinderen en de verdenkingen in de richting van verdachten.

“De ouders reageerden geschokt, zeker omdat zij dachten dat hun kinderen aan een betrouwbare oppas waren toevertrouwd", vertelt Kramer. "De gezinnen hebben direct de nodige psychische hulpverlening en begeleiding van Slachtofferhulp aangeboden gekregen.”

Regelgeving ontbreekt
De betrokken ouders waren met de 52-jarige vrouw in contact gekomen via een oppassite, waar vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht. Ouders kunnen zich aanmelden bij zo'n site en krijgen dan een overzicht van de beschikbare oppassers.

In veel gevallen is er geen screening van deze oppassers. "Ouders die op deze manier een oppas zoeken doen dat vooral op intuïtie en gevoel", zegt een medewerkster van zo'n oppassite die graag anoniem wil blijven. "Je kunt het vergelijken met het ouderwetse briefje bij de supermarkt, waarin om een oppas wordt gevraagd. We adviseren ouders wel altijd eerst een kennismakingsgesprek te voeren. Dat weet je snel genoeg of er een klik is."

Slechts een enkele organisatie vraagt naar referenties van de oppasser, voert zelf een introductiegesprek of wil een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) zien. Het gaat dan vooral om de grotere sites die landelijk actief zijn. Maar er is geen regelgeving voor een oppas aan huis, zoals die er bijvoorbeeld wel is voor kinderdagverblijven of gastouderprojecten.

Zitting
Sinds de aanhoudingen op 13 juni zitten beide verdachten in voorlopige hechtenis. De eerste pro-formazitting vindt plaats op 27 september. Die middag buigt de rechter zich over:

  • de stand van het onderzoek,
  • wat de recherche nog verwacht te onderzoeken.
  • de verlenging van de voorlopige hechtenis van verdachten.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...