Video

Wagons zoals die werden gebruikt bij jodentransporten komen aan in Vught

21 september 2021 om 18:45 • Aangepast 28 september 2021 om 15:02
nl
Twee historische goederenwagons, die vergelijkbaar zijn met wagons die gebruikt werden voor de jodentransporten zijn maandag en dinsdag in Vught aangekomen. De wagons krijgen een plek langs de toegangsweg naar het Nationaal Monument Kamp Vught.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Er moet nog heel wat gebeuren voor de treinstellen in oorspronkelijke staat te zien zullen zijn. Dit soort goederenwagons, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt voor het transporteren van gevangenen, worden eerst gerestaureerd. Dat gebeurt op het terrein de Van Brederodekazerne in Vught, het Genie Opleidings- en Trainingscentrum van de Koninklijke Landmacht.

"Je moet je voorstellen dat er rond de tachtig mensen drie dagen en nachten in zo'n wagon onderweg waren naar Auschwitz", vertelt directeur Jeroen van den Eijnde van het Nationaal Monument. "De meeste slachtoffers vertrokken in de oorlogsjaren vanaf het station in Vught naar het oosten, maar er zijn ook vier transporten die rechtstreeks uit kamp Vught naar de vernietigingskampen zijn vervoerd. Sommigen hebben op het laatste moment briefjes uit de trein gegooid."

Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft eerder vanuit Duitsland vijf verschillende wagons naar Nederland gehaald, waarvan er inmiddels twee op het voormalig kampterrein in Westerbork zijn geplaatst. Een andere personenwagon is geplaatst bij het spoorstation van Groenlo. De resterende goederenwagons zijn nu dus geschonken aan Nationaal Monument Kamp Vught.

“Deze wagons zijn nog altijd een iconisch beeld van vervolging en deportatie. Met de plaatsing van twee wagons op het traject van de voormalige kampspoorlijn benadrukken wij hoezeer de hele omgeving van de Lunettenlaan in Vught een stempel draagt van het concentratiekamp. Bezoekers beseffen nog beter welke betekenisvolle plek zij betreden.”

Het is de bedoeling dat de wagons vanaf 4 mei volgend jaar bekeken kunnen worden.

Historische treinwagon komt aan in Vught (foto: Jan Peels)
Historische treinwagon komt aan in Vught (foto: Jan Peels)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.