NedTrain aansprakelijk voor blootstelling aan chroom-6, oordeelt rechtbank

22 september 2021 om 16:48 • Aangepast 23 september 2021 om 15:11
nl
NedTrain is aansprakelijk voor de gezondheidsschade die 30 mensen hebben opgelopen toen ze tussen 2004 en 2010 bij het opknappen van treinen zijn blootgesteld aan chroom-6. Dat heeft de rechtbank in Breda bepaald. De slachtoffers moeten een schadevergoeding krijgen, maar over de hoogte daarvan is nog geen uitspraak gedaan.
Profielfoto van Paul RuiterProfielfoto van ANP
Geschreven door
Paul Ruiter & ANP

De zaak was aangespannen door (voormalig) bijstandsgerechtigden die actief waren in de loodsen waar de treinen stonden. De gemeente Tilburg werkte met NedTrain samen in het kader van een re-integratietraject (tROM) voor mensen in de bijstand en zette tussen 2004 en 2012 achthonderd werklozen in de werkplaats van het bedrijf aan het werk.

Bij NedTrain moet bekend zijn geweest dat de kankerverwekkende stof chroom-6 in de verf op de treinen zat, oordeelt de rechtbank, en dat het schuren van de toestellen dus een gevaar voor de gezondheid was. Toch werden de deelnemers niet gewaarschuwd of gewezen op het belang van beschermingsmiddelen bij hun werk.

Vergoeding
Over de hoogte van de schadevergoeding heeft de rechtbank geen uitspraak gedaan. Omdat 'de verschillen tussen de eisers te groot zijn' wordt in een aparte procedure per geval bekeken hoe hoog het bedrag moet zijn.

De uitspraak staat los van de veel grotere rechtszaak die het Openbaar Ministerie heeft aangespannen tegen NedTrain en de gemeente Tilburg over chroom-6. Daarbij gaat het om honderden mensen die tussen 2004 en 2012 zouden zijn blootgesteld aan het giftige anti-roestmiddel. Het OM ziet de gemeente als hoofddader en NedTrain als mededader.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.