Liveblog

Coronanieuws: 82 procent in Zuidoost-Brabant is gevaccineerd

23 september 2021 om 06:00 • Aangepast 24 september 2021 om 08:57
nl
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • De ziekenhuizen versoepelen de coronaregels, maar afstand houden blijft belangrijk.
  • De afgelopen 24 uur raakten 199 Brabanders besmet met het coronavirus.
  • Nederland staat op de rand van oranje op Europese coronakaart.
  • Veel consumenten blijven winkelstraten in steden mijden.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is afgesloten.

21.00

82 procent van de mensen in Zuidoost-Brabant is gevaccineerd

In Zuidoost-Brabant is 82 procent van de mensen boven de achttien gevaccineerd. Dat blijkt uit cijfers van de GGD Brabant-Zuidoost. Van de jongeren tussen de twaalf en achttien is 82 procent gevaccineerd.

Het is volgens de GGD opvallend dat in zowel Helmond als Eindhoven de vaccinatiegraad wat achterblijft. Daarom komt de GGD met een gerichte aanpak om meer mensen geprikt te krijgen.

20.55

GGD Brabant-Zuidoost opent speciale pop-up locatie in Woensel

De GGD Brabant-Zuidoost opent op zaterdag 25 september een speciale pop-up locatie aan de Kruisstraat in Eindhoven. Buurtbewoners en mensen die inkopen komen doen op de Woenselse markt kunnen daar vragen stellen over de coronavaccinatie. Als ze dat willen, kunnen de mensen meteen gevaccineerd worden. Dit is nodig omdat de vaccinatiegraad in de regio Eindhoven wat achter blijft.

Op die pop-up locatie zijn ook GGD-medewerkers die Turks of Arabisch spreken die vragen van mensen kunnen beantwoorden. De tijdelijke locatie is tot dertig oktober iedere zaterdag geopend tussen tien en half vijf.

18.56

Cateraars bedrijfspanden hoeven niet te controleren op toegangsbewijzen

Cateraars in bedrijfspanden hoeven klanten niet op een coronatoegangsbewijs te controleren als die ruimte is afgesloten voor algemeen publiek. Dat scheelt voor deze bedrijven op veel locaties extra werk in tijden van personeelstekorten. Anders is dat in kantines die vrij toegankelijk zijn, zoals in ziekenhuizen.

17.57

41 procent van de horeca gaat niet controleren op coronapaspoort

41 procent van de horecaondernemers gaat niet controleren op het coronatoegangsbewijs. Dat blijkt uit een enquête van Koninklijke Horeca Nederland.

Per 25 september moeten kroegen, cafés en restaurants hun gasten gaan controleren. Tachtig procent van de horecaondernemers vindt die controle een slecht plan.

Naar aanleiding van deze enquête en met de maatregelen in het vooruitzicht laat de KHN overduidelijk merken not amused te zijn. Ook pleit de organisatie nog steeds om de vroege sluitingstijd van twaalf uur 's nachts los te laten. ' Als je als overheid invoering van een coronapas zo belangrijk vindt, dan is het niet uit te leggen waarom deze dan na middernacht niet meer zou werken.''

17.45

Ziekenhuizen versoepelen coronaregels

Meerdere ziekenhuizen versoepelen hun coronaregels. In Bergen op Zoom en Roosendaal laat het Bravis Ziekenuis de strikte regel van 1,5 meter afstand los. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat alle zitplaatsen wachtruimtes vanaf zaterdag weer gebruikt mogen worden. Mondkapjes waren al langer niet verplicht. "Wel blijft het dringend advies om elkaar de ruimte te geven", zegt het ziekenhuis.

In het Amphia Ziekenhuis in Breda pakken ze dat anders aan. "In de hal en andere openbare ruimtes ziet u vanzelf op welke stoelen u mag zitten. Zo zorgen we dat er altijd 1,5 meter afstand tussen u en andere mensen zit." De bezoekregeling is er wel versoepeld: daar gelden geen bijzondere maatregelen meer. Veel andere ziekenhuizen beperken het bezoek nog tot twee personen per dag.

Onder meer het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Erasmus MC in Rotterdam houden ook vast aan de 1,5 meter afstand, maar stellen mondkapjes niet meer verplicht. Als afstand houden niet gaat, blijven mondkapjes de norm in diverse ziekenhuizen.

15.32

Daling in gemiddeld aantal coronabesmettingen zet door

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 1841 positieve coronatests geregistreerd. Dat is minder dan vorige week donderdag, en daardoor daalt het gemiddelde voor de dertiende dag op rij.

Wel kwamen er twaalf meldingen van sterfgevallen. Dat is het hoogste aantal in meer dan drie weken tijd. Maar hier kunnen mensen bij zijn die al langer geleden aan corona zijn gestorven.

Het RIVM kreeg in de afgelopen zeven dagen 12.607 meldingen van positieve tests, gemiddeld 1801 per dag. Dat is het laagste niveau sinds begin juli.

15.27

Bredase advocaten ondernemen juridische stappen tegen invoering coronapas

Meerdere advocaten uit Breda ondernemen juridische stappen tegen de invoering van de coronapas. Ze hebben een kort geding aangespannen tegen de Staat. De rechtbank Den Haag buigt zich dinsdag om 13.00 over de zaak.

Advocaat Bart Maes, een van de eisers, noemt de invoering van de coronapas in een LinkedIn-bericht onwettig, strafbaar en discriminerend. De maatregel is volgens zijn kantoor onder meer in strijd zijn met de grondwet en veel internationale verdragen.

15.19

199 mensen in Brabant besmet met coronavirus

De afgelopen 24 uur zijn er in Brabant 199 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat is slechts één besmetting minder dan woensdag. Toen stond de teller op tweehonderd.

Wachten op privacy instellingen...
15.01

Eerste mensen kunnen op 7 oktober derde coronaprik krijgen

In het begin van oktober kunnen de eerste gevaccineerde mensen een extra coronavaccin krijgen. De uitnodigingen gaan vanaf 6 oktober de deur uit. Op 7 oktober kunnen de eerste uitgenodigde mensen terecht bij een vaccinatielocatie van een GGD.

De extra prikken zijn bedoeld voor mensen van 12 jaar en ouder die een ernstige afweerstoornis hebben. Het gaat vermoedelijk om 200.000 tot 400.000 mensen. Bij hen werkten de eerste twee prikken mogelijk niet goed. Het kan zijn dat hun afweersysteem nog niet genoeg antilichamen tegen het coronavirus heeft aangemaakt, waardoor ze nog niet genoeg bescherming zouden hebben opgebouwd. Een extra dosis kan helpen om de afweer sterker te maken.

14.57

Vanaf zaterdag verruimde openingstijden Testen voor Toegang

De openingstijden van de testlocaties van Testen voor Toegang worden komende tijd verruimd. Stichting Open Nederland, de organisatie erachter, verwacht vanaf komend weekend namelijk een toename van de vraag naar de tests. Stichting Open Nederland (SON) verruimt de openingstijden van de testlocaties vanaf komende zaterdag tot 10 oktober.

Vanaf zaterdag is het in onder meer cafés, restaurants en bioscopen en theaters verplicht om een coronatoegangsbewijs te tonen. Voor mensen die niet gevaccineerd zijn en geen corona hebben gehad wil dat zeggen dat ze een negatief testbewijs moeten hebben om daar naar binnen te mogen.

11.54

Bijna heel Nederland oranje op coronakaart Europa

Negen van de twaalf provincies, waaronder Brabant, doen een stap omlaag op de kaart van coronagevallen in Europa. Ze zijn vanaf donderdag niet langer rood, maar oranje. Alleen Friesland, Zuid-Holland en Flevoland blijven rood op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC.

Niet alleen het aantal positieve tests in Nederland daalt, maar ook het percentage. Van alle tests die in de afgelopen twee weken zijn uitgevoerd, bracht 3,8 procent een coronabesmetting aan het licht. Bij de kaart van vorige week was dit meer dan 4 procent, en in juli, op de top van de vierde golf, was een op de tien testen positief. Naar verhouding hebben Brabant en Zeeland de minste positieve tests. Op elke 100.000 inwoners daar kregen ongeveer 120 mensen te horen dat ze besmet zijn geraakt.

11.49

VWS: 'Dansen met Janssen' niet besloten om storing in koeling

Het besluit afgelopen zomer om jongeren direct na één prik met het Janssen-vaccin al toe te laten in het nachtleven, heeft niets te maken met een storing in de koeling waar vaccins lagen opgeslagen. Dat zegt een woordvoerster van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in reactie op een uitzending van televisieprogramma Propaganda.

In de uitzending van donderdagavond wordt gesteld dat begin juni een lading vaccins dreigde te bederven door een storing in de koeling en dat daarom werd besloten ze aan jongeren te geven. Volgens de woordvoerster van VWS was er inderdaad begin juni een storing in een koelkast van de GGD waarin 1200 vaccins waren opgeslagen. Maar de opening van het nachtleven met toegangsbewijzen was pas op 26 juni. Zo lang zijn ongekoelde vaccins niet houdbaar, aldus de woordvoerder. De keuze werd bovenal gemaakt omdat de vakantie eraan kwam en het kabinet zorgen had dat jongeren dan de ziekte zouden oplopen.

11.24

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen langen donderdagochtend 58 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er vier meer dan een dag eerder. Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn vijf nieuwe patiënten opgenomen en zijn zes patiënten ontslagen uit de ziekenhuizen. Er werden geen patiënten overgeplaatst en niemand is overleden afgelopen etmaal.

11.21

Eindhoven Airport versoepelt maatregelen

Eindhoven Airport laat weten vanaf 25 september een paar coronamaatregelen te versoepelen. Dat is in lijn met de landelijke versoepelingen die de overheid heeft aangekondigd. Zo gaat de terminal weer open voor bezoekers, ophalers en wegbrengers. Het dragen van een mondkapje in de terminal is alleen nog verplicht vanaf de prescan, het gebied waar alleen reizigers en medewerkers mogen komen. Hoewel de overheid de anderhalve meter afstand heeft afgeschaft, verzoekt Eindhoven Airport iedereen dit toch zo veel mogelijk te doen.

09.21

Moderna-directeur denkt dat pandemie over jaar voorbij is

De directeur van farmaceutisch bedrijf Moderna, Stéphane Bancel, denkt dat de coronapandemie over een jaar voorbij is. Die voorspelling doet hij omdat er volgens hem genoeg vaccins voor de hele wereld worden geproduceerd. Dat meldt de NOS op basis van een Zwitserse krant.

"Als je kijkt naar de uitbreiding van de productie het afgelopen half jaar, zouden er halverwege volgend jaar genoeg doses beschikbaar moeten zijn om iedereen op deze planeet te kunnen vaccineren", aldus Bancel.

Volgens hem worden mensen die niet zijn gevaccineerd vanzelf immuun, doordat de deltavariant zo besmettelijk is. "Op deze manier eindigen we in een vergelijkbare situatie als de griep. Je kan je laten inenten en een goede winter hebben. Of je doet het niet en loopt het risico om ziek te worden en misschien in het ziekenhuis terecht te komen."

08.45

Kindertelefoon roodgloeiend na opening scholen

Bij De Kindertelefoon is het aantal gesprekken over pesten explosief gestegen na de tweede lockdown in april. Nadat scholen weer open mochten, steeg het aantal gesprekken over pesten van gemiddeld 65 naar 98 per dag. Dat is een toename van bijna vijftig procent, meldt Stichting De Kindertelefoon.

"Deze cijfers zijn ongekend. Het lijkt of de jongeren bezig zijn met een inhaalslag", zegt Roline de Wilde, directeur van De Kindertelefoon. "Wij roepen iedereen op om pesten bespreekbaar te maken, juist nu we weer aan het begin van een schooljaar staan."

07.56

Kapotte koeling Janssenvaccins leidde tot 'Dansen met Janssen'

De beslissing om jongeren te laten 'dansen met Janssen' zou niet tot stand zijn gekomen dankzij OMT-adviezen, zoals demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge doet geloven. Het was een kapotte koelkast vol Janssenvaccins die leidde tot het besluit om jongeren ermee in te enten en zo een vrijbrief te geven om te gaan stappen. Dat meldt het tv-programma Propaganda (KRO-NCRV).

Jongeren mochten niet met Janssen worden gevaccineerd vanwege een klein risico op bijwerkingen. Maar op 7 juni ontstond in een vaccinatielocatie van de GGD Utrecht kortsluiting en dreigde een koelkast vol Janssenvaccins te bederven. Daarop gaf het RIVM groen licht om ze toch weg te geven, ongeacht de leeftijdsgrenzen. Vooral jongeren kwamen erop af, omdat ze met één dosis Janssen al direct een QR-code kregen waarmee ze konden stappen.

In de uitzending zegt GGD-directeur Jaap Donker daarover dat ze "waren geraakt door alle positieve reacties". Het vaccin werd volgens Propaganda gezien als een mogelijkheid om de vaccinatiegraad te verhogen. "Het ministerie van Volksgezondheid snakt zelf ook naar goed coronanieuws en voert de maatregel binnen twee weken door. Het motto Dansen met Janssen is geboren."

07.29

Winst bedrijven hoger ondanks lagere coronasteun

Het lukt Nederlandse bedrijven om meer winst te maken terwijl de coronasteun die ze ontvangen van de overheid afneemt. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over het tweede kwartaal. De brutowinst van bedrijven, uitgezonderd partijen uit de financiële sector, kwam in deze periode alles bij elkaar uit op 68,3 miljard euro. Dat is 12,5 miljard euro meer dan in dezelfde maanden vorig jaar. De winst was ook hoger dan in het tweede kwartaal van 2019, toen de coronapandemie nog niet was uitgebroken.

06.42

Economische groei tweede kwartaal veel sterker dan gedacht

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal veel sterker gegroeid dan gedacht. Volgens een nieuwe raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam de groei uit op 3,8 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Nederland profiteerde in de periode van april tot en met juni van het het afbouwen van de coronamaatregelen zoals de lockdown van begin dit jaar en de heropening van de horeca en winkels.

Wachten op privacy instellingen...
03.30

Nederland staat op de rand van oranje op Europese coronakaart


Nederland kan donderdag een grote vooruitgang boeken op de kaart van coronagevallen in Europa. Het hele land staat al weken volledig op rood, de een na hoogste waarschuwingskleur, maar negen provincies gaan mogelijk een stap omlaag naar oranje. De laatste keer dat Nederland er zo goed voor stond, was bijna een maand geleden.

03.14

Boa-vakbonden willen 2500 tot 5000 extra boa's

Er zijn zeker 2500 tot vijfduizend boa's extra nodig om bezoekers in de horeca vanaf dit weekend effectief te controleren op het bezit van een coronabewijs. Het kabinet moet daar snel extra geld voor uittrekken, stellen boa-vakbonden tegen het AD. Boa's zien de aanstaande verplichting om een QR-code te tonen in de horeca met grote scepsis aan. "Veel van onze leden vinden dat het coronabewijs in de horeca totaal niet te handhaven is", zegt voorzitter Richard Gerritsen van BOA ACP.

01.49

'Medicijnwaakhond VS keurt extra prik goed voor 65-plussers'

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA keurt een boostervaccin goed voor 65-plussers en mensen uit kwetsbare groepen. Een onafhankelijk adviescomité van de FDA meldde vorige week dat het een extra prik met het Pfizer-vaccin voor alle Amerikanen te ver vond gaan en raadde aan alleen extra prikken te geven aan 65-plussers en mensen uit kwetsbare groepen. "De wetenschap en beschikbare gegevens zijn leidend geweest", schrijft de toezichthouder.

00.01

Veel consumenten blijven winkelstraten in steden mijden

Veel consumenten blijven winkelstraten in grote steden voorlopig mijden, ook als alle coronabeperkingen zijn opgeheven. Dat meldt ABN AMRO op basis van onderzoek onder bijna tweeduizend Nederlanders. Een veel kleinere groep gaf juist aan wel vaker dan voor corona naar een grote stad te willen reizen om te winkelen. Volgens ABN AMRO blijft de fysieke winkel nog wel het favoriete verkoopkanaal, maar de opmars van internetshoppen zet wel verder door.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!