Coronanieuws: lang niet alle horeca controleert coronapas - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: lang niet alle horeca controleert coronapas

25 september om 07:00 • Aangepast 26 september om 12:11
Foto: archief
Foto: archief
In dit liveblog houden we je zaterdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Het aantal coronabesmettingen is voor de 15e dag op rij gedaald.
  • Het kabinet ontslaat staatssecretaris Mona Keijzer na een interview in De Telegraaf.
  • Tegenstanders coronapas demonstreren in Den Haag.
  • Coronatoegangsbewijs verplicht in de horeca en tijdens evenementen.
  • Voor het eerst in ruim anderhalf jaar weer voetbal in vol stadion.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten.

Zondag openen we een nieuw liveblog waarin we je op de hoogte houden van het laatste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.

22.58

Restaurant Nijmegen dicht om niet controleren coronabewijs

Een restaurant in Nijmegen is zaterdag gesloten omdat er niet werd gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt een bericht hierover in De Gelderlander. De uitbater van het restaurant heeft een rechtszaak aangespannen om de sluiting ongedaan te maken. Die dient zondag.

22.46

DdoS-aanvallen zorgen voor problemen coronacheck-app

De server van de coronacheck-app heeft zaterdagavond te maken met zogenoemde DdoS-aanvallen, wat zorgt voor overbelasting. Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten. Dit leidt ertoe dat mensen - mede doordat de app veelvuldig wordt gebruikt - problemen ondervinden bij het aanmaken van hun QR-code.

20.24

Een storing met de coronacheck-app zorgt voor problemen

Op de eerste avond dat er de coronacheck-app getoond moet worden om een café binnen te kunnen, hebben veel mensen problemen met de app. Volgens het ministerie is de app overbelast. Op allestoringen.nl zijn zaterdagavond al duizenden meldingen binnengekomen.

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid doen de problemen zich alleen bij sommige gebruikers voor en ligt de app er niet uit. Het even later nog een keer proberen zou in veel gevallen moeten helpen, zegt het ministerie tegen Hart van Nederland.

Deze boodschap krijgen mensen te zien als ze de coronacheck-app openen
Deze boodschap krijgen mensen te zien als ze de coronacheck-app openen
19.47

Aanhoudingen bij demonstratie in Steenwijk

In Steenwijk zijn zaterdagmiddag vier betogers aangehouden tijdens een demonstratie tegen het coronapaspoort. Zij belemmerden volgens de politie agenten in hun werk en weigerden zich te legitimeren. De bijna honderd betogers trokken door Steenwijk met spandoeken waarop leuzen stonden als Maak van Nederland geen China.

18.38

Rustig bij bioscopen

De eerste dag dat een coronatoegangsbewijs voor bioscoopbezoekers verplicht is, verloopt rustig. "Er is begrip onder de bezoekers en er zijn geen incidenten", stelt Gulian Nolthenius, voorzitter van bioscoopkoepel NVBF.

Sinds zaterdag moet iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs bij zich hebben voor een bezoek aan een horecazaak, sportevenement of een kunst- en cultuurinstelling. Bij de deur moet iemand kunnen aantonen maximaal 24 uur geleden negatief getest te zijn op het coronavirus, van COVID-19 hersteld zijn of hiertegen volledig zijn gevaccineerd. Dat kan bijvoorbeeld via de CoronaCheck-app.

17.00

'Ontslag is ernstig, uitspraken waren ernstiger'

"Dat Mona Keijzer is ontslagen, is tragisch en ernstig voor haar. Echter: haar uitspraken waren nog ernstiger", reageerde de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, zaterdag op het ontslag van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA).

Demissionair premier Mark Rutte nam dit besluit zaterdag nadat de staatssecretaris kritiek had geuit over de invoering van het coronatoegangsbewijs (ctb) in een interview met De Telegraaf.

16.44

Coronapas of coronacheck-app?

In Nederland hebben we de coronacheck-app die je kunt downloaden. In Denemarken hebben ze de coronapas. In de praktijk blijkt dat voor nogal wat verwarring te zorgen in de Playstore waar de verschillende apps gedownload kunnen worden.

Wachten op privacy instellingen...
16.39

Lang niet alle horeca controleert op coronapas

Hoewel iedereen vanaf 13 jaar vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling, wordt daar niet van meet af aan streng op gecontroleerd. Dat komt naar voren uit een rondgang langs een aantal horecabedrijven in onder meer Rotterdam, Den Haag, Arnhem en Roermond.

In twee grote horecagelegenheden in het centrum van Rotterdam moesten alle bezoekers zaterdagochtend hun coronatoegangsbewijs laten zien, maar een exploitant van een zaak een stukje verderop liet weten dat hij de CoronaCheck-app alleen scant als de gasten daarom vragen. In een ander tentje in de Rotterdamse binnenstad loopt af en toe een medewerker langs de tafeltjes om te controleren. "We zijn te klein om constant iemand bij de deur te hebben", legt de uitbater uit.

15.56

148 nieuwe besmettingen erbij in Brabant

In Brabant kwamen er de afgelopen 24 uur 148 nieuwe coronabesmettingen bij. Dat zijn er iets minder dan de dag ervoor. Toen waren het er nog 154.

Wachten op privacy instellingen...
15.30

Coronagemiddelde daalt voor 15e dag op rij, 1625 nieuwe gevallen

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder en verder. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 1625 positieve tests geregistreerd. Daardoor daalt het gemiddelde voor de vijftiende achtereenvolgende dag.

Vorige week zaterdag meldde het RIVM iets meer dan 2000 positieve tests, de zaterdag ervoor ruim 2200 en nog een zaterdag eerder waren er meer dan 2700 nieuwe gevallen.

14.53

Johan de Vos neemt het op voor Mona Keijzer

Johan de Vos van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Breda neemt het op voor staatssecretaris Mona Keijzer. "Voor de Haagse Bus gegooid omdat je te eerlijk bent. Nieuwe bestuurscultuur?", schrijft hij in een tweet. "Ik hoop dat ze in haar verklaring even goed tekeer zal gaan over het narcisme dat rondraast in Den Haag!"

14.40

Kabinet ontslaat staatssecretaris Mona Keijzer

Het ANP meldt dat het kabinet staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) ontslaat na kritiek op coronapas. Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken zei in een interview in de Telegraaf dat ze haar bedenkingen bij de invoering van het coronatoegangsbewijs. "Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?" Volgens premier Mark Rutte staan haar uitspraken haaks op de besluiten van de ministerraad. Haar werkzaamheden worden overgenomen door de minister van Economische Zaken en Klimaat, Stef Blok.

Wachten op privacy instellingen...
14.39

Kleine duizend mensen protesteren in Den Haag

Een kleine duizend mensen zijn zaterdag in Den Haag de straat opgegaan om te demonstreren tegen de invoering van het coronatoegangsbewijs. De actievoerders waren samengekomen op het Malieveld en werden daar toegesproken door voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Veel betogers liepen met borden met daarop teksten als 'stop de medische apartheid', 'COVID-vaccin is vergif' en 'gebruik je IQ in plaats van je QR'.

13.55

Steeds minder coronapatiënten in ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 470 coronapatiënten. Dat zijn er 21 minder dan vrijdag, zo valt op te maken uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) naar buiten heeft gebracht. Op de intensive cares liggen 173 patiënten met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er twee minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen kwamen sinds vrijdag 19 bedden vrij. Daar liggen nu 297 patiënten. Het aantal bezette bedden op de verpleegafdelingen is zelfs sinds 19 juli niet zo laag geweest.

12.50

Honderden betogers tegen coronapas in Den Haag de straat op

Honderden tegenstanders van de invoering van het coronatoegangsbewijs zijn in Den Haag samengekomen. Voorman Thierry Baudet van Forum van Democratie is ook aanwezig en heeft de actievoerders toegesproken op het Malieveld. Vandaar zijn ze vertrokken naar de stad. Het is de bedoeling om langs de Hofvijver naar Plein 1813 te lopen en daarna terug naar het Malieveld.

09.42

D66 en PVV willen opheldering over uitspraken Mona Keijzer

Zowel voor- als tegenstanders van het coronatoegangsbewijs in de Tweede Kamer willen opheldering over de uitspraken van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer. In De Telegraaf laat de bewindsvrouw weten bedenkingen te hebben bij de invoering van de coronapas. D66'er Jan Paternotte vindt de uitspraken van Keijzer 'heel erg raar'. Ze roepen volgens hem veel vragen op. Hij wil dat zij uitleg komt geven in de Tweede Kamer. Volgens PVV'er Geert Wilders laat Keijzer zien dat het kabinet verdeeld is over de coronapas.

Mona Keijzer (foto: ANP 2021/Lex van Lieshout).
Mona Keijzer (foto: ANP 2021/Lex van Lieshout).

07.12

Staatssecretaris Mona Keijzer zet vraagtekens bij coronapas


Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft bedenkingen bij de invoering van het coronatoegangsbewijs, zegt ze in een interview in De Telegraaf. Ze wijst op de hoge vaccinatiegraad en vindt het 'niet uit te leggen' dat mensen via de pas moeten laten zien gevaccineerd of getest te zijn om toegang tot een café of restaurant te krijgen. "Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn tenzij je een bewijsje kunt laten zien, moet je je echt even achter je oren krabben."

03.30

Voor het eerst in ruim anderhalf jaar weer voetbal in vol stadion

Voor het eerst in ruim anderhalf jaar stromen de Nederlandse voetbalstadions zaterdag weer vol met publiek. De beperkingen wat betreft de capaciteit zijn met ingang van zaterdag verdwenen. Willem II-PSV wordt de eerste wedstrijd sinds maart 2020 in een volledig gevuld stadion. Alle toeschouwers moeten, net als in de afgelopen weken, via de CoronaCheck-app wel kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of recentelijk negatief zijn getest op het coronavirus.

03.30

Coronatoegangsbewijs verplicht voor horeca en evenementen

Iedereen vanaf 13 jaar oud moet vanaf deze zaterdag een coronatoegangsbewijs bij zich hebben om toegang te krijgen tot een horecazaak, (sport)evenementen of een kunst- en cultuurinstelling. Dat betekent dat bezoekers moeten kunnen aantonen dat ze maximaal 24 uur geleden negatief getest zijn op het coronavirus, van een coronabesmetting hersteld zijn of volledig tegen het coronavirus zijn gevaccineerd.

03.30

Kerken laten anderhalve meter los, beleid moskeeën varieert

Bezoekers van diensten van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hoeven vanaf zaterdag, wanneer de nieuwe coronaregels gaan gelden, geen coronatoegangsbewijs te laten zien na het loslaten van de anderhalvemeterregel. Wel wordt erop gewezen dat er voldoende geventileerd moet worden en blijft het advies overeind om 'gepast afstand' te houden.

03.30

Tegenstanders coronapas demonstreren in Den Haag

Mensen die niet willen dat het coronatoegangsbewijs wordt ingevoerd, demonstreren deze zaterdag in Den Haag, op de dag dat het bewijs wordt ingevoerd. Aan het begin van de middag wandelen ze van het Malieveld langs de Hofvijver naar Plein 1813 en daarna terug naar het Malieveld. De 'mars tegen het COVID-paspoort' wordt georganiseerd door onder meer Nederland in Opstand.

Een eerder coronaprotest in Den Haag (foto: ANP 2021/Nico Garstman).
Een eerder coronaprotest in Den Haag (foto: ANP 2021/Nico Garstman).
03.30

Ook op alle Waddeneilanden coronatest voor toegang mogelijk

Vanaf zaterdag is het op alle Waddeneilanden mogelijk om een coronatest te laten afnemen voor een coronatoegangsbewijs. Daardoor hoeven mensen niet langer de oversteek te maken naar het vasteland voor een test. Vanaf deze zaterdag is het op veel meer plekken verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien. Er was bij de bedrijven die het testen verzorgen op aangedrongen dat er ook testmogelijkheden zouden komen op Vlieland en Schiermonnikoog.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...