Video

Paardencoaching in Breda leeggeroofd: 'Alles is weg, dit doet pijn'

26 september 2021 om 21:41 • Aangepast 28 september 2021 om 10:45
nl
Alle zadels, hoofdstellen, gereedschappen en tuigen van de organisatie 'Paard en meer' in Breda zijn dit weekend gestolen. De organisatie die kinderen en jongeren met gedragsproblemen begeleidt, is compleet van slag. “Alles is weg.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ze had het niet direct in de gaten, maar toen Sofie Sutarzewicz zich realiseerde wat haar organisatie was overkomen, werd ze zowel boos als verdrietig. Alle spullen die zij en haar collega’s van 'Paard en meer' nodig hebben voor hun activiteiten, waren tussen zaterdagavond en zondagochtend verdwenen.

"Dit doet echt pijn, wat een ellende."

Zondagochtend rond half negen reed de Bredase het terrein van 'Paard en meer' op. “Het viel me wel op dat het een troep was in een soort van pauzeschuurtje dat we hebben”, vertelt de mede-oprichtster van de organisatie. “Normaal gesproken laat eigenlijk niemand van ons de boel zo achter. Maar er ging pas een belletje bij me rinkelen toen ik de ruimtes open deed waar al onze materialen liggen opgeslagen."

Wat ze dan aantrof? "Alle deuren, alle sloten waren geforceerd. Alles van waarde was er niet meer. Ik weet niet wat de precieze schade is, maar ik denk al gauw aan tien- of vijftienduizend euro. Dit doet echt pijn. Wat een ellende.”

Een hard gelag voor het personeel van 'Paard en meer', dat sinds een jaar op eigen benen staat. Eerder was het onderdeel van jeugdzorginstelling Juzt. “We hebben vorig jaar april een doorstart gemaakt, nadat bekend was geworden dat Juzt ophield te bestaan”, aldus Sutarzewicz.

Dertig tot veertig meisjes en jongens, in de leeftijd variërend van zeven tot 23 jaar, doen een beroep op de kennis en ervaring van het personeel. Ze komen uit onder meer Breda, Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout. Met paarden en honden wordt er gewerkt aan zelfvertrouwen, omgaan met gevoelens of autisme en het verwerken van moeilijke ervaringen zoals een echtscheiding.

"Onze paarden waren ook van slag."

De organisatie zit aan de Rijsbergsebaan, vlakbij de Galderse meren. De daders, volgens Sutarzewicz kan de diefstal niet door één persoon zijn gepleegd, moeten de situatie goed hebben gekend. “Ze hebben ons terrein benaderd aan een kant van de weg die amper opvalt. Daarna zijn ze over een hek geklommen om vervolgens toe te slaan. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze daarna alle spullen via dezelfde weg in een busje geladen. Ze hebben alles ‘netjes’ dicht gedaan, zodat het mij niet meteen was opgevallen wat er was voorgevallen. Gelukkig zijn onze paarden met rust gelaten, maar ze waren wel van slag.”

"Voor onze doelgroep is het nog moeilijker te bevatten."

Hoe nu verder met Paard en meer, nu het zoveel minder heeft aan te bieden? Sutarzewicz: “Voor ons is het verschrikkelijk maar voor onze doelgroep is het nog moeilijker te bevatten. Probeer dit maar eens uit te leggen. Via Facebook en Instagram hebben we de ouders al op de hoogte gebracht. De kinderen laten we maandag ook gewoon komen. De paarden moeten immers verzorgd worden. Bovendien willen we hen het verhaal vertellen en samen alles opruimen, zodat we ze kunnen helpen bij de verwerking. Zij zijn immers gehecht aan al die zadels, rijtuigen en dergelijke.”

De politie is zondagmorgen direct op de hoogte gebracht en is nog dezelfde ochtend de schade komen opnemen. De officiële aangifte moet nog worden gedaan door de medewerkers van 'Paard en meer'.

Intussen zijn de medewerkers druk op zoek naar vervangende materialen. "Het is hartverwarmend hoeveel we krijgen aangeboden, onder andere van andere maneges maar ook van particulieren", zo laten ze weten.

Een crowdfundingsactie moet 'Paard en meer' verder op weg helpen. "Dit moet een veilige plek zijn, voor de kinderen maar ook voor ons", zegt Sofie. Dat veilige gevoel, geeft ze toe, is nu wel even weg.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!