Gezinsmoord in Etten-Leur: levenslange celstraf geëist tegen Onur K.

29 september 2021 om 14:01 • Aangepast 30 september 2021 om 12:59
nl
Onur K. (34) uit Etten-Leur die zijn kinderen, vrouw en moeder vermoordde, moet levenslang de cel in. Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM) in Breda. Volgens het OM pleegde de verdachte (34) een 'zinloze' daad tegen 'weerloze slachtoffers'.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De slachtoffers waren zijn dochter Deniz (2), zoon Atakan (6), zijn vrouw Gulcan (31) en Onur's moeder Hikmet (65). "Mensen die hem vertrouwden en hem liefhadden", zei de officier van justitie woensdag in de rechtszaal.

Gedrogeerd en gewurgd
Doordat Onur K. voor de rechter niets wilde zeggen, zijn er nog steeds veel vragen. Het OM vermoedt dat hij eerst zijn vrouw en twee kinderen heeft gedrogeerd met pillen. Hoeveel dat er waren, valt niet meer te zeggen. Op diverse snoeren zat DNA van de slachtoffers én van K. Volgens het OM heeft hij zijn vrouw en kinderen daarmee gewurgd. Daarna appte hij nog foto's naar familie met het bericht dat ze ziek op bed lagen.

Wanneer de vier slachtoffers precies zijn overleden is niet meer vast te stellen. Het OM denkt dat de moeder van Onur de laatste was die overleed: vrijdagmiddag 27 maart vorig jaar, rond halfvier. De slachtoffers werden ruim een dag later gevonden door de broer van Onur, die de situatie niet vertrouwde. Onur was drie dagen spoorloos. Nadat de politie zijn foto openbaar maakte, herkenden ooggetuigen hem bij een viaduct over de A58 in Etten-Leur.

Verdachte ontkent
Onur K. ontkent de moorden op zijn vrouw en kinderen. Hij vertelde na zijn arrestatie dat andere mensen ‘uit het buitenland’ zijn vrouw en kinderen hadden vermoord. Naar eigen zeggen ontdekte hij de lichamen toen hij thuiskwam. Daarna belde hij geen ambulance of politie, maar zijn moeder met de vraag of ze naar huis kon komen.

De moeder zag de drie lichamen bij elkaar op bed liggen. Ze werd hysterisch en ging slaan. Toen heeft Onur zijn moeder vermoord, bekende hij eerder al bij de politie. Ook zij is gewurgd, bleek uit het forensisch onderzoek.

Onur K. zegt verder dat hij na de dood van alle gezinsleden zelfmoord probeerde te plegen maar dat dat mislukte. Hij is daarna ontvoerd. Daarom was hij drie dagen spoorloos.

Alternatieven ongeloofwaardig
Maar de politie vond geen enkel spoor van mogelijke andere daders. Het OM vindt het alternatieve verhaal van Onur dan ook ongeloofwaardig.

Het OM is het eens met de psychologen. Die vonden hem probleem vermijdend. Maar ze zagen geen stoornis behalve de ernstige gokverslaving en dus is een tbs-behandeling geen optie.

Het motief is en blijft vaag voor het OM. Er is een vermoeden dat hij het deed "ogenschijnlijk omdat hij geen uitweg zag uit zijn financiële situatie en geen gezichtsverlies wilde lijden."

De verdachte zat diep in de schulden, mede door zijn gokverslaving.

Onur K. heeft woensdag tijdens zijn proces bijna niks gezegd. Hij beroept zich steeds op zijn zwijgrecht.

Vrijspraak
Zijn advocaat vroeg om vrijspraak voor het doden van de vrouw en kinderen. De gewelddadige dood van zijn moeder moet worden gezien als doodslag en geen moord, stelde de advocaat. Hij vindt dat een straf tussen de negen en 15,5 jaar dan op zijn plaats is. Mocht vier keer moord bewezen worden dan is dertig jaar gepast.

De rechtbank doet uitspraak op 4 november. Onur K. heeft gezegd dat hij daar niet bij wil zijn.

LEES OOK: Verdachte gezinsmoord Etten-Leur was gokverslaafd maar wel toerekeningsvatbaar

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.