Video

Rudolph van Veen geloofde altijd in 24Kitchen: 'Niet alleen voor ouderen'

1 oktober 2021 om 07:45 • Aangepast 1 oktober 2021 om 09:49
nl
Precies tien jaar geleden werd kookzender 24Kitchen gelanceerd in Nederland. De Tilburgse kok Rudolph van Veen stond aan de wieg van het digitale kanaal dat volledig om eten en koken draait. Hij is er nog altijd bij betrokken als tv-kok.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van ANP
Geschreven door

Ondanks de huidige populariteit was niet iedereen meteen enthousiast over het idee van een tv-zender speciaal voor koken en eten. "Verschillende mensen zeiden: ‘Koken op tv is helemaal voorbij.' Ze vonden dat er al zoveel van dat soort shows waren", zegt Van Veen. "Het idee van een themakanaal was toen, in 2011, nog heel nieuw. Digitale televisie sowieso. Maar met een klein clubje geloofden we erin."

24Kitchen moest een kanaal worden waar een programma meerdere keren per dag werd uitgezonden, zodat je het op verschillende momenten kan bekijken. "Dat wanneer je het wilt, er altijd iets over koken of bakken te zien is. Dat was er toen nog niet. En het moest toegankelijk zijn. Iedereen moest het kunnen maken", legt de chef-kok uit over zijn 'missie'. "Zonder entertainment er omheen. Alleen over eten en drinken en het bereiden daarvan."

"Jamie Oliver had vertrouwen in ons."

Terugkijkend op de afgelopen tien jaar kan Rudolph verschillende hoogtepunten noemen. Een daarvan is de allereerste dag dat 24Kitchen uitzond, op 1 oktober 2011. "Die dag heb ik twaalf uur lang gekookt uit twaalf verschillende landen. Alle chefs waren daarbij, dat was een heel mooie start", herinnert hij zich nog.

Ook het moment dat de beroemde tv-kok Jamie Oliver een contract tekende bij 24Kitchen, was voor van Veen 'heel bijzonder'. "Ik had het best gesnapt als hij voor een grotere zender had gekozen. Maar hij had vertrouwen in ons. Dat was echt een duwtje in de rug. We waren toen nog een heel onbeduidende zender."

In de tien jaar dat de zender bestaat, is 24Kitchen volgens van Veen geleidelijk wat 'losser en hipper' geworden. "Er zijn nieuwe chefs bij gekomen, zoals Miljuschka Witzenhausen, Hugo Kennis, Job & Perry en recent zangeres Karsu Dönmez", vertelt hij. "Zij hebben een andere manier van koken voor de camera, kiezen andere gerechten. Die diversiteit is heel leuk. En het spreekt ook een ander publiek aan. Het is echt niet alleen voor ouderen."

"Ik hoop er voorlopig nog wel even mee door te mogen gaan."

Of Rudolph zich over tien jaar nog steeds staat uit te sloven in de tv-keuken? "Toen ik tien jaar geleden begon, had ik dit feest niet meteen gepland. Het was een hele lange weg om het voor elkaar te krijgen, dus ik hoop er voorlopig nog wel even mee door te mogen gaan."

Om het jubileum van de zender te vieren is vanaf vrijdag elke week om 17.30 uur De Grootste Kookclub van Nederland te zien. In iedere aflevering duiken twee 24Kitchen-chefs de keuken in om, samen met bekende Nederlanders en kijkers, een feestelijk menu te maken. Onder andere Irene Moors, Caroline Tensen, Berget Lewis en Douwe Bob zullen met de tv-koks gaan kokkerellen.

Voor wie nog iets lekkers zoekt voor het weekend, Rudolph van Veen bakt een appeltaart:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.