Video

Er groeien bomen op de Trudo Toren en het eerste vogelnestje is al gespot

1 oktober 2021 om 18:30 • Aangepast 4 oktober 2021 om 10:33
nl
Eindhoven heeft een wereldprimeur te pakken: de eerste sociale huurtoren met een verticaal bos is geopend op Strijp-S. Abseilers daalden vrijdag het zeventig meter hoge gebouw af. De 34-jarig Hale is dolblij met haar appartement op de veertiende verdieping: "Ik heb een boom op m'n balkon!"
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

De toren van 18 verdiepingen is 70 meter hoog en telt 125 sociale huurwoningen. Er zijn al meer 'verticale bossen', maar dit is wereldwijd de eerste woontoren, mét bos en sociale huur.

Het eerste wat je ziet als je het appartement van de 34-jarige Hale Yesilyurt binnenloopt, zijn twee bomen. En dat op veertien hoog. De Eindhovense is dolblij met haar nieuwe stek.

"Thuis hadden we altijd een grote tuin en ik vind het leuk al die planten om me heen. Ik heb best wel groene vingers, al zeg ik het zelf." Maar nu is het natuurlijk herfst. Is ze al klaar voor al die bladeren op haar balkon? "Nee, niet echt. Ik moet nog een bezem en handveger en blik kopen. Maar dat komt wel goed", lacht ze.

"We hebben weer een iconisch gebouw kunnen neerzetten op Strijp S."

Het verticale bos van de Trudo Toren:

  • bestaat uit meer dan 5200 struiken en planten, klimmers en hangers.
  • Op jaarbasis zijn al deze planten goed voor 50.000 kilo CO2-opname en 13.750 kilo zuurstof.
  • De bomen van de Trudo Toren zijn al in 2018 aangekocht, zodat de wortels alvast konden wennen aan de nieuwe omgeving in een kleinere ruimte.
  • Alle bomen en planten zijn uitgekozen door Laura Gatti (Italiaanse botanist), Dupré Groenprojecten en bomenkwekerij Van de Berk in Sint-Oedenrode.
  • In mei 2021 is het eerste vogelnestje in de bomen van de Trudo Toren gespot.

De Trudo Toren is het nieuwste project van woningcorporatie Sint Trudo, dat vrijwel heel Strijp-S mee ontwikkeld heeft.

Projectontwikkelaar Jack Hock is apetrots: "Ik ben echt heel erg blij. We hebben weer een iconisch gebouw kunnen neerzetten op Strijp S. Een gebouw dat beschikbaar is voor een betaalbare sector en dat we daardoor een hele hoop jonge mensen, starters, een plek hebben kunnen geven."

Hale is dolblij met haar nieuwe stekkie.
Hale is dolblij met haar nieuwe stekkie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.