Unieke uitvinding spoort borstkanker vroegtijdig op

2 oktober 2021 om 09:30 • Aangepast 2 oktober 2021 om 10:49
nl
Bij de start van de borstkankermaand oktober lanceerde Eindhovenaar Tom Sanders vrijdag een apparaat waarmee vooral bij jonge vrouwen vroegtijdig de ziekte kan worden opgespoord. Twee jaar werkte hij aan zijn uitvinding, de Early Warning Scan. Een venijnige tumor bij zijn vrouw die werd gemist door het reguliere borstkankeronderzoek zette hem destijds op het spoor.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Vanuit zijn technische achtergrond en zijn kennis van 3D-fotografie ontwikkelde Tom Sanders een scanapparaat dat in korte tijd onregelmatigheden in de vrouwenborst aan het licht kan brengen.

"Ik wilde een manier vinden die vrouwvriendelijk en pijnloos is."

“Ik wilde een manier vinden die vrouwvriendelijk en pijnloos is”, legde hij vrijdag uit. Sanders bedacht een apparaat dat met 52 kleine camera’s en projectors een scan maakt. “Iedere camera maakt een opname van een stukje van de borst. Samen maken ze een 3D-beeld.”

De scan is volgens hem in een halve minuut gemaakt, zonder dat er straling aan te pas komt. “Je gaat ervoor staan en er wordt hooguit gevraagd om je armen omhoog te doen of een keer op te springen zodat je borsten gaan bewegen.”

"Het landschap van borsten wordt zichtbaar en ook de onregelmatigheden zijn te zien."

Door een serie van die 3D-opnames in stilstand te maken, maar ook in beweging, wordt in de woorden van Tom Sanders ‘het landschap van borsten zichtbaar en zijn ook de onregelmatigheden te zien'. Als zo’n scan daarna regelmatig gemaakt wordt, kunnen ze met elkaar vergeleken worden en komen ook de verschillen aan het licht. Hij benadrukt dat de Early Warning Scan alleen eerste verdachte aanwijzingen ontdekt. Die zullen dan aanleiding moeten zijn om een arts op te zoeken.

Volgens Yvonne van Riet, borstkankerchirurg in het Catharina Kanker Instituut en vrijdag aanwezig bij de lancering, bestaat een dergelijke methode voor opsporing van borstkanker nog niet. “Het kan vooral bij jonge vrouwen van belang zijn. Hun borstweefsel is heel dicht en daarom is bij een mammografie vaak niets te zien.”

Ze prijst de laagdrempeligheid van de uitvinding, waardoor vrouwen die het vermoeden hebben dat er iets mis is, zich sneller zullen laten onderzoeken. “Maar het moet niet iets worden dat in de hoek van de alternatieve geneeswijze terecht komt. Aansluiting bij de reguliere wetenschap is heel belangrijk.”

LEES OOK: Dankzij Tom kan borstkanker nog vroeger worden opgespoord via een 3D-scan van de borst

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.