Coronanieuws: 192 nieuwe besmettingen in Brabant - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: 192 nieuwe besmettingen in Brabant

2 oktober om 06:00 • Aangepast 3 oktober om 11:13
Een coronapriklocatie (archieffoto: Noël van Hooft).
Een coronapriklocatie (archieffoto: Noël van Hooft).
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Nog steeds worden meer prikafspraken gemaakt dan in de weken voordat het coronatoegangsbewijs op veel plekken verplicht werd.
  • 192 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • CNV wil dat werkgevers stoppen met vragen naar coronabewijzen.
  • Nobelprijzen mogelijk in teken van strijd tegen coronavirus.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

19.45

Verruimde terrassen in steden mogen voorlopig blijven staan

Om de anderhalve meter te kunnen waarborgen kregen horecaondernemers vorig jaar de mogelijkheid om hun terras uit te kunnen breiden. Ondanks dat de maatregel nu is weggevallen, mogen de grotere terrassen vooralsnog blijven staan.

Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs tien grote steden. Vorig jaar juni zaten we in de situatie dat horeca weer gedeeltelijk open mocht. Ondernemers mochten op hun terrassen meer gasten ontvangen dan binnen. Maar wel onder twee voorwaarden: iedereen moest aan een tafel en er moest onderling anderhalve meter afstand gehouden worden.

16.25

Aantal nieuwe coronabesmettingen redelijk stabiel

Er verandert maar weinig aan het aantal nieuwe coronabesmettingen. Het gemiddelde over zeven dagen nam zaterdag vergeleken met vrijdag weliswaar iets toe tot 1657, maar schommelt al acht dagen rond hetzelfde niveau. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde zaterdag dat er de laatste 24 uur 1686 positieve coronatests zijn vastgesteld. Dat zijn er meer dan vorige week zaterdag, toen 1603 nieuwe besmettingen werden geconstateerd.

Het aantal sterfgevallen steeg met vijf. Dat wil niet zeggen dat zij allemaal afgelopen dag zijn overleden. Soms duurt het een tijdje voor het RIVM bericht krijgt dat een coronapatiënt is gestorven.

15.25

192 nieuwe besmettingen

In onze provincie zijn zaterdag 192 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat zijn er meer dan vrijdag, toen ging het om 141 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
14.35

Weer minder coronapatiënten in ziekenhuizen

De daling van het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen zet door. Op intensive cares en verpleegafdelingen liggen nog 422 mensen met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er vijftien minder dan 24 uur geleden, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag daalde het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen nog met negentien.

Voor de elfde dag op rij neemt het aantal ernstig zieke coronapatiënten op de ic's af. Zaterdag liggen daar nog 128 coronapatiënten, vier minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu nog 294 coronapatiënten, elf minder dan vrijdag.

11.12

Alternatieve jubileumeditie Roparun van start in Landgraaf

In Landgraaf is zaterdagochtend de dertigste editie van de Roparun van start gegaan. Er doen 175 teams mee. De ruim vierduizend deelnemers leggen dit weekend in estafettevorm een ronde van ruim driehonderd kilometer af. De Roparun verloopt vanwege het coronavirus anders dan voorheen. Normaal is de loopwedstrijd voor het goede doel altijd in het Pinksterweekend, met Parijs en Bremen als startplaats en de finish in Rotterdam. De route is dan 550 kilometer en het evenement duurt dan drie dagen.

10.00

Nobelprijzen mogelijk in teken van strijd tegen coronavirus

De Nobelprijzen die komende week worden uitgereikt, staan mogelijk in het teken van de strijd tegen het coronavirus. De Nobelprijs voor de Geneeskunde op maandag zou bijvoorbeeld naar de ontdekkers van de mRNA-technologie voor vaccins kunnen gaan. De mRNA-technologie kan ook bij de Nobelprijs voor de Scheikunde woensdag in de prijs vallen. En COVAX, een internationaal initiatief om de beschikbare coronavaccins te delen met arme landen, maakt kans op de Nobelprijs voor de Vrede.

09.37

AZ lijdt in 'coronaseizoen' nettoverlies van 800.000 euro

Voetbalclub AZ heeft in het afgelopen seizoen een nettoverlies geleden van 800.000 euro. Dat meldt de Alkmaarse eredivisieclub in de jaarrekening. Een jaar eerder boekte de Alkmaarse voetbalclub nog een nettowinst van 5,6 miljoen euro. "Deze forse daling komt met name doordat nagenoeg het gehele voetbalseizoen is gespeeld zonder supporters en sponsors vanwege het coronavirus. Vanwege de maatregelen waren ook de opbrengsten uit horeca en evenementen nagenoeg nihil."

Wachten op privacy instellingen...
06.12

Nog altijd meer prikafspraken, waarschijnlijk door coronapas

Nog steeds worden er meer prikafspraken gemaakt dan in de weken voordat het coronatoegangsbewijs op veel meer plekken verplicht werd. Dat blijkt uit gegevens die NU.nl heeft opgevraagd bij koepelorganisatie GGD GHOR. De stijging is waarschijnlijk toe te wijzen aan jongvolwassenen die een coronatoegangsbewijs nodig hebben, zegt een woordvoerder.

05.20

CNV wil dat werkgevers stoppen met vragen naar coronabewijzen

Werkgevers moeten stoppen te vragen naar vaccinatie- en testbewijzen van werknemers. Vakbond CNV pleit daar zaterdag voor in een verklaring. De bond noemt het 'illegaal' en wil dat bedrijven op de werkvloer zoveel mogelijk de eerdere coronaregels blijven hanteren. Dat zou betekenen afstand houden, goed ventileren van ruimtes en waar nodig een mondkapje.

03.30

Geen huizen bezoeken maar wel persoonlijk advies tijdens Open Huizen Dag

Woningzoekers kunnen vanwege de coronapandemie ook dit jaar tijdens de halfjaarlijkse Open Huizen Dag van makelaarsvereniging NVM geen huizen bezoeken, maar wel een persoonlijk advies boeken. Woningadvies zowel online als in een makelaarskantoor worden gegeven. Met de nieuwe opzet hoopt de vereniging massale huizenbezoeken en contacten te vermijden, maar consumenten toch persoonlijk contact en advies op maat te geven.

03.30

Weekend van de Wetenschap is terug

Mensen die geïnteresseerd zijn in de wetenschap kunnen zaterdag en zondag hun hart ophalen tijdens het Weekend van de Wetenschap. Op tientallen plekken kunnen ze terecht voor demonstraties. Bij de sterrenwacht in Oudenbosch kunnen geïnteresseerden bijvoorbeeld een komeet maken. Vorig jaar gingen de wetenschapsevenementen niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. Nu kan dit wel weer.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...