Video

Tranen in de ogen na brand in Museumboerderij: 'Dit is ons kindje'

11 oktober 2021 om 14:13 • Aangepast 12 oktober 2021 om 10:05
nl
Veel vrijwilligers van de Meierijsche Museumboerderij in Heeswijk-Dinther komen de ochtend na de brand kijken naar de schade. Ze zijn even uit het veld geslagen, maar tegelijk strijdbaar. Eén ding weten ze zeker: het ontvangstgebouw wordt opnieuw opgebouwd.
Profielfoto van Jos Verkuijlen | Dtv Nieuws
Geschreven door
Jos Verkuijlen | Dtv Nieuws

Het museum toont hoe er geleefd, gewoond en gewerkt werd op een boerderij in de Brabantse Meierij tussen 1900 en 1930. Het staat vol met oude werktuigen en andere historische voorwerpen.

Hans van Sleuwen is al jaren voorzitter van de Meierijsche Museumboerderij. De ochtend na de brand kijkt hij naar de resten van het gebouw wat afgebrand is. “Dit is het grootste drama dat wij in de geschiedenis van de Museumboerderij hebben meegemaakt. Dat doet je wat. Het is ons kindje. Het is mijn grootste hobby. Bijna waren we onze hobby kwijt.”

De brand van zondagnacht verwoestte het ontvangstgebouw van het museum. De oude achttiende-eeuwse boerderij bleef gespaard. Vrijwilliger Ad van Zandbeek was snel bij de brand. “De vlammen sloegen uit het dak”, vertelt hij. “Het was één groot circus met brandweer."

Heel veel mooie dingen zijn we kwijt.

Maandagochtend is hij weer bij de boerderij. Hij heeft misschien twee uurtjes geslapen. “Je krijgt hier de tranen van in je ogen. Heel veel mooie dingen zijn we kwijt. Het gebouw zijn we kwijt. Maar ook alles wat er in staat.”

Het ontvangstgebouw was niet alleen de plek waar mensen binnenkwamen. Er stonden ook bijzonder stukken tentoongesteld. Waaronder de relikwieën van de heilige Cunera, waaronder een medaillon met daarin de botresten van de heilige. “Maar ook oorkondes van 250 jaar oud die verzegeld zijn door de Paus. Dat is allemaal verloren”, zegt van Sleuwen.

Maar we gaan absoluut de boel weer herbouwen.

Het verlies van het gebouw komt hard aan bij de 75 vrijwilligers. Het museum begon net weer lekker te draaien. “We hebben door corona een jaar stilgelegen”, vertelt de voorzitter. “We draaiden weer lekker. Al onze vrijwilligers zijn er nog. Er is niemand door corona overleden. En dan: boem, ineens dit.”

“Maar we gaan absoluut de boel weer herbouwen”, zegt van Sleuwen vastbesloten. “We krijgen van alle kanten hulp aangeboden. Dan merk je dat we gewaardeerd en gedragen worden.”

LEES OOK: Brand verwoest bezoekerscentrum Museumboerderij in Heeswijk-Dinther

Van het ontvangstgebouw is niks meer over.
Van het ontvangstgebouw is niks meer over.
De 18e-eeuwse hoeve is gespaard gebleven.
De 18e-eeuwse hoeve is gespaard gebleven.

De brand bij Meierijsche Museumboerderij was zondagnacht

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.