Miljonair worden maakt niet gelukkig: 'Maar geeft wel rust voor toekomst'

1 januari om 14:00
nl
Van de ene op de andere dag miljonair worden. Het overkwam op oudjaarsavond een gelukkige winnaar van de oudejaarstrekking van de Staatsloterij. Maar liefst 30 miljoen euro krijgt de winnaar bijgeschreven. Miljonair worden doet wel wat met je, weet Bea Post. Zij begeleidt voor een andere loterij, de Postcode Loterij, prijswinnaars die ineens miljonair zijn. "Na 'proficiat' is 'blijf jezelf' het volgende wat ik zeg. Maar dat lukt niemand."
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

"Je hoort vaak zeggen dat geluk niet zo te koop is,
Maar geld doet wonderen en vooral als 't een hoop is,
Poen, poen, poen, poen."

Cabaretier Wim Sonneveld zong het al eens. Daarmee tornend aan de levenswijsheid dat geld niet gelukkig maakt. Wat is nou waar? Bea Post: "Prijswinnaars zeggen altijd dat ze zichzelf zullen blijven. Dat is niet zo. Ze veranderen en hebben dat niet direct in de gaten. Logisch, want het duurt een poosje voordat je beseft welk bedrag ineens op je rekening staat."

"Iedereen die een grote prijs wint, zal veranderen."

Zoals een aantal inwoners in Nuenen in 2021 overkwam. Hun adres viel in de prijzen in de Postcode Loterij en sommigen kregen miljoenen bijgeschreven. "Op het moment dat ze 3,3 miljoen euro op je rekening storten, heb je helemaal geen idee hoeveel geld dat is. Als je een ton krijgt bijgeschreven, schrik je ook. Hoe hoger het bedrag, hoe minder dat je beseft hoeveel het is", ervaart Post.

Volgens haar dringt dat besef pas door als het prijsbedrag gaat 'bewegen'. Het krijgt waarde als je het gaat uitgeven. "Wie met een torenhoge bankrekening een nieuwe auto koopt, ziet dat er enorm veel overblijft op de rekening. Dat zijn van die momenten dat het binnenkomt."

"Mijn advies: neem het ervan."

Post: "Ik adviseer prijswinnaars om het er even van te nemen. Er komt nog zoveel op je af. Ga nou eerst maar eens dingen doen die je altijd al wilde. Een bootje kopen, een reis maken, ga dat doen. Wat dat betreft, maak ik trouwens geen gekke dingen mee. Nederlanders zijn heel erg zuunig en voorzichtig. Ze kijken eerst naar hun kinderen, gaan het huis aflossen. Ooit heb ik iemand begeleid die ziek was, die heeft alles verbrast. Dat vond ik ook verstandig. Geniet nu het nog kan. Voor wie moet je dat bedrag achterlaten?"

Dat winnaars van de Postcode Loterij duidelijk in beeld verschijnen, vindt Post lastig. "Je hoeft daarvoor geen toestemming te geven, maar je speelt mee met je postcode. Die wordt altijd bekend bij de trekking. Dus word je later toch wel gevonden door een journalist of weet ik veel wie. Je moet je ook niet gaan verstoppen."

"Vaak krijgen ze bedelbrieven met veel zieligheid."

Er komen geheid mensen waarop je niet zit te wachten. Wij begeleiden en helpen de winnaars daarbij. Vaak krijgen ze bedelbrieven met veel zieligheid. De afzenders blijken meestal helemaal niet zo zielig. Ik doe dit werk 32 jaar, die nepverzoeken haal ik er zo uit."

Maar wat is het nu? Maakt geld gelukkig of niet? "Geef mij dan de definitie van geluk", merkt Post wijselijk op. "Geld maakt per definitie niet gelukkig. Wat geld wel doet: het geeft je wat rust voor de toekomst. Ouders met kinderen weten dat de studie betaalbaar is. Er is geen paniek als de gasprijs omhoog vliegt. Die zorgen gaan weg."

Natuurlijk speelt Post zelf ook mee met de Postcode Loterij. Haar beste prijs tot op heden? "Stroopwafels", grinnikt ze.

DIT VIND JE OOK LEUK:

Hier lees je het verhaal over de hoofdprijs van 30 miljoen van de Staatsloterij die in Woensdrecht viel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!