Kopstukken van Satudarah horen zware straffen eisen

12 oktober 2021 om 14:04 • Aangepast 13 oktober 2021 om 11:06
nl
Justitie wil dat vier kopstukken van motorclub Satudarah jarenlang de cel in gaan. Drie verdachten komen uit Tilburg en omgeving. Het proces heeft lang op zich laten wachten.
Profielfoto van Willem-Jan JoachemsProfielfoto van ANP
Geschreven door

De bestuurders van motorclub Satudarah worden verdacht van leiding geven aan een criminele organisatie en van wapenbezit. Doel van de motorclub was volgens het OM bedreiging, afpersing, mishandeling, wapenbezit, drugshandel en witwassen.

  • President Angelo M. (44) uit Tilburg hoorde zeven jaar celstraf eisen.
  • Verdachte Redouan I. (44) uit Goirle hoorde zes jaar eisen. Het OM ziet hem als de financiële man van de club.
  • Tegen Paul M. (52) uit Maastricht werd zeven jaar geëist net als tegen Michel B. (56) uit Enschede.
  • De zaak tegen Xanterra M. (47) uit Tilburg, broer van Angelo, wordt op 23 november voortgezet, zijn advocaat is ziek.

De Tilburgse Satudarah-broers stonden vaker voor de rechter. Ze kwamen al rond 2010 in het vizier van de politie. Bij invallen in Tilburg werd onder meer een raketwerper gevonden. De broers werden in 2016 veroordeeld voor witwassen en vuurwapenbezit. Angelo M. kreeg toen 25 maanden cel en zijn broer één jaar.

In mei 2016 startte de politie een onderzoek naar Satudarah als misdaadorganisatie. In maart 2017 volgde een inval in het clubhuis aan de Zevenheuvelenweg. De politie nam toen diverse documenten en misdaadgeld in beslag. In de herfst van dat jaar werden de broers weer opgepakt, nu voor lidmaatschap van een criminele organisatie: deze zaak.

Afpersing als verdienmodel
Leden die na een conflict de club moesten verlaten, werden in elkaar geslagen. Ze moesten 5000 euro boete betalen en hun motor inleveren. Het OM ziet dit als afpersing met geweld en als het verdienmodel van de motorclub. Hiermee verdiende de top zeker 124.000 euro.

Het bewijs dat het OM presenteerde komt deels uit berichtjes van pgp-telefoons en verklaringen van getuigen. Sommigen spraken anoniem met de politie, uit omdat ze bang waren voor wraak uit de club.

Alle bestuursleden ontkennen dat de motorclub zich als organisatie bezighield met criminele zaken. Ze omschreven Satudarah als een club die zich vooral bezighoudt met motorrijden, feestjes en bier drinken.

Dit proces sleept al jaren voort, mede door rechtshulpverzoeken aan het buitenland, waaronder Indonesië. Aanvankelijk wilden de advocaten 340 getuigen oproepen maar de rechtbank beperkte dat tot 60. De verhoren duurden uiteindelijk 2,5 jaar.

Het proces is voor de rechtbank in Zwolle omdat het een zaak is van het landelijk parket van het OM. Dat kies voor rechtbanken waar op dat moment ruimte is.

Elf dagen voor rechtszaak
De rechtbank heeft elf dagen uitgetrokken voor deze zaak. Vanaf 1 november komen de advocaten aan het woord. Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet bekend.

Motorclub Satudarah werd in 1990 opgericht. De MC kende vanaf 2008 een stormachtige groei. Er kwamen ook buitenlandse afdelingen, tot in Maleisië en Australië. Al gauw raakte de club in opspraak door leden die opgepakt en veroordeeld werden voor allerlei soorten misdrijven. Nadat steeds meer gemeenten maatregelen namen tegen clubhuizen en clubjacks verboden op straat, kwam er uiteindelijk een verbod. In 2018 ontbond de rechter de motorclub.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!