Video

Sanne verloor pony's bij ongeluk: 'Ik moet het de kinderen nog vertellen'

13 oktober 2021 om 11:42 • Aangepast 14 oktober 2021 om 10:25
nl
Een nachtmerrie werd werkelijkheid voor Sanne van Kempen. Drie van haar pony's zijn in de vroege woensdagochtend om het leven gekomen bij een ongeluk op de Hapseweg in Oeffelt. Ze kan het nog maar amper bevatten.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De drie pony's werden aangereden, nadat ze de avond ervoor waren ontsnapt. "Zoiets ergs lees je normaal gesproken in het nieuws," vertelt ze woensdagochtend, "en nu maak ik het zelf mee. Het is echt verschrikkelijk."

Sanne houdt paarden en pony's bij Equicentrum Sprong Vooruit. Daar organiseert ze onder meer paardrijlessen voor kinderen, maar is er ook een dagbesteding waar mensen paarden kunnen verzorgen. Hoe de paarden en pony's konden ontsnappen, weet ze niet. "Ik heb wel knallen gehoord, misschien zijn ze geschrokken. Maar zeker weten zullen we het nooit. Ze stonden achter schrikdraad, maar als een paard echt in paniek is, dan rent het daar ook doorheen."

"We zijn tot half drie in de nacht aan het zoeken geweest."

Dinsdagavond werd er aangebeld bij Sanne. "Iemand kwam vertellen dat de paarden los waren. Dus ging ik naar buiten en daar zag ik ze voorbijrennen. Maar ik was alleen thuis en de kindjes waren boven", beschrijft ze de situatie.

"Ik heb 112 gebeld en mijn ouders gebeld en in de buurtapp gevraagd of er mensen konden komen helpen." Al snel waren er zo'n dertig mensen die hielpen om de paarden weer te vangen. Een groep van tien paarden was over de dijk richting Beugen gegaan, maar kon weer worden gevonden. "We vonden ze in een weiland", vertelt Sanne. "Drie liepen er bij de boerderij, een was bij de koeien in de wei gesprongen." Ook een groepje van vier pony's werd weer teruggevonden in een weiland.

Maar er waren er nog steeds een aantal zoek. "We misten nog een paar kleine pony's. Tot half drie in de nacht zijn we aan het zoeken geweest", vertelt Sanne. "Het was pikkedonker, we zagen niets meer. Toen zijn we gestopt." De volgende ochtend zou de zoektocht meteen weer verder gaan. "Ik dacht: die staan ergens in een weitje wat te eten. Als het weer licht is, vinden we ze wel." Maar dat pakte anders uit.

"Nu moet ik het de kinderen nog gaan vertellen."

"Vanochtend vroeg werd ik wakker en ik zag dat de weg naar Haps was afgesloten", vertelt Sanne met een brok in haar keel. "Er waren drie pony's overleden. Toen zakte de wereld ineens helemaal in elkaar." Haar man is er meteen naartoe gereden met de paardentrailer achter de auto. "Maar ik ben er zelf niet gaan kijken. Ik heb ze niet meer gezien."

In totaal zijn er zeven pony's naar de Hapseweg gelopen. De vier andere zijn inmiddels wel weer veilig. "Maar wat ze daar deden? Ze zijn best ver weg gegaan, daar komen we normaal gesproken nooit. Ook niets als we buitenritten maken of zo." De drie pony's die zijn overleden, zullen erg worden gemist. "Het zijn echt de meest geliefde kinderpony's hier. Ze zijn onvervangbaar", zegt Sanne. En dan, met tranen in haar stem: "Ik moet het de kinderen nog gaan vertellen."

Bij het ongeluk op de Hapseweg werden de pony's aangereden door een auto. "Ik ben in ieder geval blij dat de chauffeur ongedeerd is", zegt ze. "Het had nog veel erger kunnen aflopen."

De pony's van Sanne werden woensdagochtend aangereden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.